Lahden Yliopistokampus

Koodauspajoista ja tiedekerhoista kasvoi tuhansia lapsia ja nuoria tavoittava tiedeluokka – Päijät-Hämeen LUMA-keskus juhlii 10-vuotista taivaltaan

Jaa

Marraskuussa Lahdessa juhlitaan tiedekasvatusta, kun Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostoon kuuluva keskus on kehittynyt vuosien varrella vahvaksi alueelliseksi toimijaksi, joka innostaa lahtelaisia ja päijäthämäläisiä lapsia ja nuoria luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian (LUMA) harrastamiseen ja opiskeluun.

Lukiolaiset tuottavat fluoresoivia proteiineja Geeniteknologian kurssilla Tiedeluokka SOLUssa.
Lukiolaiset tuottavat fluoresoivia proteiineja Geeniteknologian kurssilla Tiedeluokka SOLUssa.

Motivaatio keskuksen perustamiseen syntyi alueellisesti ja valtakunnallisesti tunnistetusta tarpeesta saada nuoret kiinnostumaan LUMA-aineista. Tämä haaste yhdistettynä Lahdessa tuolloin kasvaneeseen LUMA-innostukseen johti Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamiseen marraskuussa 2013. Lahtelainen tiedekasvatustoiminta oli käynnistynyt luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian osalta.

Alkuun keskus järjesti tiedekerhoja ja –leirejä sekä koodauspajoja alueen kouluilla ja kirjastoilla. Toiminnan ja sen kysynnän laajentuessa tarve omalle tilalle kävi pian ilmeiseksi. Marraskuussa 2017 Helsingin yliopiston tiloihin Niemen kampukselle perustettiin Tiedeluokka SOLU, josta löytyy kattavasti sellaista välineistöä, jota koulujen ei ole mahdollista hankkia itse kuten laboratoriovälineistöä ja virtuaalitodellisuus.

Tiedeluokassa opetusryhmille tarjotaan erilaisia kokeilemiseen, itse tekemiseen ja kriittiseen ajatteluun haastavia, ohjattuja vierailusisältöjä. Kävijöiden ikähaarukka vaihtelee varhaiskasvatusikäisistä toisen asteen opiskelijoihin, ja opetuksesta vastaavat eri luonnontieteiden asiantuntijat.

Tiedeluokkatiloissa järjestetään myös kerho- ja leiritoimintaa sekä erilaisia tapahtumia. Yleisötapahtumat kuten keväinen Rakkauden kemiaa -tapahtuma tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuden kurkistaa tiedekasvatuksen maailmaan.

Huomionosoituksena tärkeästä ja merkityksellisestä toiminnasta Lahden kaupunki palkitsi Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen ja Tiedeluokka SOLU:n Vuoden korkeakouluteko –palkinnolla syksyllä 2018. Paikoilleen ei jääty senkään jälkeen:

- Keskuksen toiminta on kehittynyt ja laajentunut vuosien kuluessa huomattavasti. Teemme vahvaa yhteistyötä Lahden kaupungin ja alueella toimivien korkeakoulujen kanssa, minkä lisäksi meillä on aktiivisten verkostojen ansiosta hyvä yhteys moniin muihinkin alueen toimijoihin. Nykyään lähes 3000 lasta ja nuorta tutustuu vuosittain tieteeseen Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen toiminnan kautta. Se on valtavan hieno luku ja siitä on kiittäminen myös yhteiskumppaneitamme, sanoo keskuksen johtaja Tarja Kariola.

Lahtelaisen tiedekasvatuksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Lahden JunnuYliopisto, jossa Päijät-Hämeen LUMA-keskus on yhtenä toteuttajana, tuo vuosittain tiedettä kokonaisten ikäluokkien ulottuville erilaisten sisältöjen kautta. Yhteistyötä rakennetaan myös LUT yliopiston Junior Universityn kanssa.

Kutsu medialle Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen 10-vuotissyntymäpäiväjuhliin

Päijät-Hämeen LUMA-keskus täyttää 10 vuotta. Syntymäpäiväjuhlia vietetään keskiviikkona 8.11. klo 16–18 tiedeluokka SOLU:ssa Lahden Tiedepuistossa osoitteessa Niemenkatu 73, 15140 Lahti. Ohjelmassa juhlapuheita, musiikkia, tiedeluokan toimintaan tutustumista sekä tietenkin synttärikakkua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lukiolaiset tuottavat fluoresoivia proteiineja Geeniteknologian kurssilla Tiedeluokka SOLUssa.
Lukiolaiset tuottavat fluoresoivia proteiineja Geeniteknologian kurssilla Tiedeluokka SOLUssa.
Lataa
Tiedeluokka SOLUssa maantiedettä opitaan lisätyn todellisuuden hiekkalaatikon avulla.
Tiedeluokka SOLUssa maantiedettä opitaan lisätyn todellisuuden hiekkalaatikon avulla.
Lataa

Linkit

Lahden Yliopistokampus

Lahden Yliopistokampuksella toimivat Helsingin yliopisto ja LUT-yliopisto muodostavat yli 250 asiantuntijan lahtelaisen tiedeyhteisön, joka tekee monialaista, kansainvälisen tason tutkimusta ja antaa kattavasti opetusta tutkintokoulutuksesta tiedekasvatukseen. Yliopistokampus toimii vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa ja edistää toiminnallaan alueen kehittymistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lahden Yliopistokampus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye