Suomen Akatemia

Suomen Akatemia uudistaa tutkimusinfrastruktuurien tiekarttahaun 2024

Jaa

Akatemia avaa keväällä 2024 tutkimusinfrastruktuurien tiekarttahaun. Uusi tiekartta kattaa neljä vuotta ajanjaksolla 2025–2028. Uudistukset koskevat erityisesti tiekartalle valittavien tutkimusinfrastruktuurien rahoitusta.

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on linjannut tiekarttahakuun liittyvistä uudistuksista. Jatkossa tutkimusinfrastruktuurien tiekarttahakuun liitetään myös rahoituksen haku. Hakijat voivat hakea sekä tiekartalle pääsyä että enintään viiden vuoden rahoitusta. Rahoitus myönnetään tiekartalle valituille tutkimusinfrastruktuureille kahdessa vaiheessa.

Tiekartalle valittavat tutkimusinfrastruktuurit myös ryhmitellään. Tämä tarkoittaa sitä, että tiekarttahaun tutkimusinfrastruktuurien parhaimmisto nostetaan niin kutsutuiksi maamerkeiksi. Maamerkkistatuksen ensisijainen hyöty tutkimusinfrastruktuurille on se, että kaikki maamerkki-tutkimusinfrastruktuurit saavat rahoituksensa ensimmäisessä ryhmässä vuosille 2025–2029. Loput tiekartalle valituista tutkimusinfrastruktuureista tulevat saamaan rahoituksen vuosille 2026(7)–2030(1).

Tiekarttahaun yksityiskohdista keskustellaan lisää tutkimusinfrastruktuurikomitean joulukuun kokouksessa, jolloin määritellään muun muassa maamerkkien kriteerit ja määritelmät. Näistä tiedotetaan Akatemian verkkosivuilla ja viestintäkanavilla.

Haun uudistus pohjautuu opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman tutkimusinfrastruktuurikomitean arvioinnin yhteydessä saatuun palautteeseen ja kehittämisehdotuksiin. Kehittämisehdotuksissa toivottiin tiekartalta selkeämpää roolia ja kytkeytymistä tutkimusinfrastruktuurien strategiaan. Lisäksi tiekartan toivottiin olevan konkreettinen taloudellinen hyöty sille päässeille infrastruktuureille, erityisesti niiden pitkäjänteisen kehityksen varmistamiseksi.

Tiekarttahaun avaamisen alustavia aikatauluja:

  • Hakuilmoitus julkaistaan maaliskuun alussa 2024
  • Hakuinfo järjestetään maaliskuussa
  • Haku avautuu huhtikuussa 2024 ja sulkeutuu viimeistään 16.5.2024.

Lisätietoja:

  • Tutkimusinfrastruktuurit
  • Tutkimusinfrastruktuurikomitea
  • tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja, ylijohtaja (tutkimus) Riitta Maijala, p. 029 533 5002
  • johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja, p. 029 533 5111
  • tiedeasiantuntija Marjut Kaukolehto, p. 029 533 5169

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta merkittävää tutkimusrahoitusta eturivin tutkimushankkeille19.6.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on päättänyt rahoitettavat tutkimushankkeet keskeisimmässä rahoitushaussaan. Rahoitusta myönnettiin talvihaussa 2024 lähes 220 miljoonaa euroa monipuolisesti eri tieteenalojen tutkimuskokonaisuuksiin. Yhteensä rahoitettiin 132 uutta akatemiatutkijan tutkimushanketta, 13 kliinistä tutkijaa ja 210 akatemiahanketta. Hankkeet edustavat alojensa erinomaista kansainvälistä tasoa.

Kutsu: Vaalikeskustelu 23.5. - Kuinka Euroopasta saadaan suunnannäyttäjä tutkimuksessa ja osaamisessa?13.5.2024 09:50:47 EEST | Kutsu

Akava ja Suomen Akatemia järjestävät torstaina 23.5. kello 17-19 keskustelutilaisuuden Euroopan tutkimuksen ja koulutuksen lähivuosien näkymistä. Kuulemme, millaisin miettein Euroopan parlamenttivaaleissa ehdolla olevat suomalaiset näkevät tulevan parlamenttikauden ja sen tavoitteet eurooppalaisessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikassa. Tilaisuus pidetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki). Tervetuloa mukaan!

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelma rahoittaa vastuullista ja vaikuttavaa tutkimusta30.4.2024 12:49:14 EEST | Tiedote

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmassa rahoitetaan tänä vuonna viisi kolmevuotista hanketta, joista kaksi on konsortioita eli hankekokonaisuuksia. Hakemuksia tuli 49. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 2,45 miljoonaa euroa haetusta 23,1 miljoonasta. Rahoitettavissa hankkeissa haetaan ratkaisuja fyysiseen aktiivisuuteen sekä liikuntaan ja urheiluun liittyviin yhteiskunnallisiin ja kansanterveydellisiin haasteisiin. Tutkimuksen kohteina ovat kilpaurheilijat ja kunto- ja arkiliikkujat, sikiökaudesta vanhuuteen.

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye