Basam Books

Lucius Annaeus Seneca Herakles-sankarin vaikeimpien elämänvaiheiden tulkkina

Jaa

Suomalaiset ovat jo ehtineet mieltyä Rooman ensimmäisten keisarien aikana vaikuttaneen Senecan kuolemattomiin ajatuksiin ja voimakkaaseen sanomaan. Kreikkalaiseen tarumaailmaan sijoittuvissa tragedioissaan hän tulkitsee ihmeellisen syvällisesti ihmismieltä, joka tuntuu pysyvän aikojen saatossa pohjimmiltaan muuttumattomana. 

Herakles-tradegiat vievät meidät Teeban kuninkaanlinnan myrskyisiin tunnelmiin ja tapahtumiin. Ne tutustuttavat lukijan myös Herakleen kahteen puolisoon, Megaraan ja Deianeiraan, joilla molemmilla on ongelmansa ja onneton kohtalonsa. Keskeisenä teemana ovat kuitenkin tarusankarin omat henkiset kamppailut.

Herakles, roomalaisittain Hercules, on antiikin kuuluisin tarusankari. Leijonantaljoineen ja nuijineen hänen hahmonsa on yhä helposti tunnistettava. Antiikin ihmisille Herakles oli ihmisten puolustaja ja pahan torjuja, jota palvottiin myös jumaluutena ja jota jopa filosofitkin kunnioittivat. Meille hän on tunnetuin kahdestatoista urotyöstään.

Roomalaisen filosofi-kirjailija Lucius Annaeus Senecan (n. 4 eaa.–65 jaa.) nimissä kulkee kaksi Herakles-tragediaa: Herakleen hulluus (Hercules furens) ja Herakles Oitavuorella (Hercules Oetaeus). Seneca tulkitsee väkevällä tyylillään kreikkalaista myyttiperinnettä keskittyen Herakleen elämän vaikeimpiin ja hirmuisimpiin hetkiin.

Molemmat maailmankirjallisuuden klassikoihin kuuluvat tragediat ilmestyvät nyt ensi kertaa suomeksi. Kääntäjät Maija-Leena Kallela ja Antti T OIkarinen ovat kumpikin filosofian maistereita, tietokirjailijoita ja antiikin klassikkojen kääntäjiä. 

Haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:

Anita Salo

anita@basambooks.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anita SaloViestintävastaavaBasam Books Oy

Viestintä, sosiaalinen media, tiedotteet, arvostelukappaleet

anita@basambooks.fi

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

Maailmankirjallisuuden helmi muuttaa käsityksen joogasta9.11.2023 09:20:00 EET | Tiedote

Bhagavad-gita — Johdatus joogan salaisuuteen "Jooga on noussut valtavirtaan välittömän hyvinvoinnin ja terveyden hoitamisen menetelmänä. Samalla sen historiallisesti laajempi ulottuvuus koko elämän kattavana ohjenuorana on saanut vähemmän huomiota." "Modernin joogan aatteelliset juuret löytyvät yksinäisten askeettien ajatelmista. Bhagavad-gita sen sijaan painottaa joogaa, jota harjoitetaan työn ja ihmissuhteiden maailmassa. Se joka pakenee elämän haasteita yksityiseen henkisyyteen, laiminlyö maailmaa ja huijaa myös itseään, kertoo Krishna Arjunalle. Tämä oli radikaali opetus ennen ajanlaskumme alkua, eikä se ole menettänyt lainkaan ajankohtaisuuttaan. Bhagavad-gita ei puhu erityisesti joogan harrastajille, vaan kaikille ihmisille."

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme