Suomen Apteekkariliitto

Kaustisen apteekki on Vuoden opetusapteekki

Jaa

Opiskelijapalautteen perusteella valittu voittaja palkittiin Farmasian Päivien avajaisissa.

Kaustisen apteekissa koko työyhteisö osallistuu opiskelijoiden ohjaamiseen. Kuvassa vasemmalta farmaseutti Leena Viitala, tekninen työntekijä Tanja Kivelä, farmaseutti Matleena Bask ja farmaseutti Maija Tikkakoski. Julkaisuvapaa kuva: Kaustisen apteekki.
Kaustisen apteekissa koko työyhteisö osallistuu opiskelijoiden ohjaamiseen. Kuvassa vasemmalta farmaseutti Leena Viitala, tekninen työntekijä Tanja Kivelä, farmaseutti Matleena Bask ja farmaseutti Maija Tikkakoski. Julkaisuvapaa kuva: Kaustisen apteekki. Kaustisen apteekki

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva pieni Kaustisen apteekki palkittiin tänään (10.11.) Vuoden opetusapteekkina Farmasian Päivillä.

Palkittava apteekki valitaan vuosittain farmasian opintoihin kuuluvassa apteekkiharjoittelussa olleiden farmasian opiskelijoiden antaman palautteen perusteella. Voittajan päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

– Tänä vuonna halusimme kannustaa erityisesti pienempiä apteekkeja ottamaan farmasian opiskelijoita harjoitteluun. Palkintoperusteissa pidettiin tärkeänä, että opiskelijat saivat hyvän harjoittelukokemuksen, joka on yleensä heidän ensimmäinen kosketuksensa apteekkimaailmaan, kertoo yliopistonlehtori Piia Siitonen Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta.

Apteekit tärkeä osa terveydenhuoltoa

Vuoden opetusapteekki -tunnustus otettiin Kaustisten apteekissa vastaan iloisina ja kiitollisina. Apteekissa on haluttu panostaa nimenomaan hyvään harjoittelukokemukseen.

– Haluamme tukea alalle tulevia nuoria, että he saisivat mahdollisimman hyvän kuvan apteekin toiminnasta ja tulevasta ammatistaan, kertoo apteekkari Riitta Visuri-Taipale.

Hän toivoo nuorten opiskelijoiden ymmärtävän, miten hienoon ammattiin he ovat valmistumassa.

– Apteekit ovat todella tärkeä osa terveydenhuollon ketjussa. Farmasian ammattilaisilla on valtavasti osaamista ja heidän työllään on iso merkitys yhteiskunnassa.

Apteekin merkitys terveydenhuollon toimipisteenä näkyy konkreettisesti reilun 4 000 asukkaan Kaustisilla. Kunnassa ei ole omaa terveysasemaa, ja lääkäriaikojen saaminen hyvinvointialueella on vaikeaa, joten ihmiset kyselevät terveysasioita usein apteekista.

Apteekki opettaa käytännön työt

Apteekkiharjoittelu on olennainen osa farmasian opintoja. Yliopisto opettaa teorian, mutta kaksi pitkää harjoittelujaksoa apteekissa varmistavat, että opiskelija hallitsee myös käytännön työt, kuten apteekin rutiinit ja tuotevalikoiman.

Farmasian opiskelijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä harjoittelukokemukseensa Kaustisten apteekissa. He ovat saaneet tehdä pääapteekissa ja Halsuan sivuapteekissa monipuolisesti kaikkia työtehtäviä, vaikka pääpaino onkin farmaseuttisessa työssä eli reseptintoimituksessa ja lääkeneuvonnassa.

Erään palautetta antaneen opiskelijan mielestä harjoittelussa tärkeintä oli nähdä, miten apteekkityötä oikeasti tehdään ja päästä kokeilemaan, miten yliopistossa teoriassa opitut asiat toimivat käytännössä. Harjoittelun aikana vahvistui ajatus siitä, että hän opiskelee itselleen oikeaa alaa.

 

Ammatistaan innostuneita opiskelijoita

Kaustisten apteekki on kouluttanut farmasian opiskelijoita useiden vuosien ajan. Apteekissa harjoittelee lähes vuosittain farmasian opiskelijoita, jotka tulevat yleensä Itä-Suomen yliopistosta.

– Olemme yleensä aina ottaneet vastaan opiskelijoita, jotka kysyvät harjoittelupaikkaa. Meillä on ollut onni saada aktiivisia, reippaita ja ammatistaan innostuneita opiskelijoita, kertoo Riitta Visuri-Taipale.

Kaustisten apteekissa nuorten opiskelijoiden opetuksessa päävastuu on proviisorilla, mutta ohjaamiseen osallistuu apteekin koko kymmenhenkinen työyhteisö. Opiskelijoiden mukaan kaikki työkaverit ovat suhtautuneet heihin kannustavasti, joten ongelmatilanteissa avun kysyminen on ollut helppoa.

Harjoittelun runkona toimii yliopiston tekemä opetussuunnitelma. Kaustisten apteekki räätälöi kuitenkin jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisen suunnitelman oman taustan, työkokemuksen ja toiveiden perusteella.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan palkallisen harjoittelun suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa. Opintoihin kuuluu apteekkiharjoittelua yhteensä puoli vuotta.

Vuodesta 1992 lähtien jaettu Vuoden opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain apteekille, jossa farmasian opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla.

Lisätietoja: 

yliopistonlehtori Piia Siitonen, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 355 2509, piia.siitonen@uef.fi

apteekkari Riitta Visuri-Taipale, Kaustisen apteekki, p. 06 8611 117, riitta.visuri-taipale@apteekit.net

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye