
Reijo Laatikainen: Tutkitun tiedon avulla kohti terveempiä ruokailutottumuksia
”Tämän kirjan tarkoitus ei ole luoda hypeä yhdestäkään ruuasta”, kirjoittaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uudessa teoksessaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Hyvinvoinnin ja ravitsemuksen kentällä avuntarjoajia on laidasta laitaan ja erilaisia ”superruokia” esitellään usein ratkaisuina ongelmiin. Tässä kirjassa seisotaan tukevasti maan kamaralla ja Laatikainen kirjoittaakin antavansa vain sellaisia suosituksia, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja joita voi helposti ostaa lähikaupasta.

Kirjan nimessä ja sisällössä terveellisyys viittaa sekä ihmisen että maapallon terveyteen. ”Olen tarkoituksella jättänyt tämän kirjan ulkopuolelle kaikki lihatuotteet ja juustot sen vuoksi, että niillä on runsaasti kulutettuna, siis nykyisellä tasolla, maapallon terveyttä selvästi heikentävä vaikutus.”
Tämä kirja keskittyy siis ruokiin, joita ravintotutkimusten mukaan suomalaisten olisi syytä lisätä ja joiden käytöstä luonto kiittää. Kasvikunnan tuotteiden lisäksi 25 suositeltavan ruoka-aineen joukkoon on päässyt kala ja jogurtti.
Kirja rytmittyy ruoka-aineiden mukaan alkaen porkkanasta ja päätyen mineraalisuolaan. Kirjoittaja esittelee yksityiskohtaisesti kunkin elintarvikkeen ravintotiedot, joukon käytännön asioita ja lisäksi lyhyesti myös tutkimusnäyttöä, jota löytyykin monesta yksittäisestä ruuasta yllättävän paljon. Ruoka-aineisiin liittyviä väärinkäsityksiäkin kirjassa oiotaan. Mansikoissa ei ole erityisen paljoa sokeria ja niitä voi huoletta syödä. Esimerkiksi banaanissa on sokeria paljon enemmän, mutta marjojen ja hedelmien sokerit ovat luontaisia ja siksi niistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Myös huhut soijan alentavasta vaikutuksesta miesten testosteronitasoon saavat kyytiä. Ne eivät pidä paikkaansa. Sen sijaan soija on hyvä proteiinin, folaatin, raudan, kalsiumin, magnesiumin, sinkin ja kuidun lähde.
Jokaisen ruuan kohdalla on myös arvio sen soveltuvuudesta herkkävatsaisille ja hauskoja faktojakin ruoka-aineista on mahdutettu mukaan. Esimerkiksi ”muinaiset egyptiläiset palvoivat sipulia uskoen palleroisen muodon ja sisäkkäisten kuorien symboloivan ikuisuutta”.
Kirja ei siis lupaa lukijalle terveyspikavoittoja tai taikatemppuja, mutta silti – ja ehkä juuri siksi – se voi auttaa ruokatottumustensa pohtijaa oikeaan suuntaan. Kirjoittaja kehottaa etenemään kohtuullisin askelin: ”Realistinen tavoite voisi olla vaikka se, että saisi kolme tai neljä uutta listalla olevaa ruoka-ainetta pysyväiskäyttöön seuraavan vuoden kuluessa”.
Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (2021), Verensokeri haltuun (2020) ja Taltuta lievä tulehdus (2019).
Reijo Laatikainen, Terveellistä! – 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Kirjapaja 2023. 144 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-354-845-9. Kl 59.34.
Lisätietoja, haastattelut ja arvostelukappaletilaukset:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja, Publiva Oy
Jan Södersved: Lintuharrastus avaa maailmoja ja vähentää stressiä5.11.2025 08:49:00 EET | Tiedote
Osaatko erottaa peipon ja pajulinnun laulun toisistaan? Tiesitkö, että ne ovat kaksi runsainta lintulajiamme ja muodostavat kolmanneksen Suomen lintukannasta?
Reijo Laatikainen: Oikeanlainen ravinto auttaa ehkäisemään muistisairauksia28.10.2025 09:08:00 EET | Tiedote
Mitä yhteistä on muistilla, A-vitamiinilla ja beetakaroteenilla? Kannattaako aivoistaan huolehtivan ihmisen käyttää pehmeitä rasvoja ja miksi? Onko ruokailutottumuksilla ylipäätään väliä muistisairauksien ehkäisemisessä?
Uudistettu Lasten oma vuosikirja nyt entistä laajempana ja kiinnostavampana20.8.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Tiesitkö, että teddykarhuilla on oma juhlapäivänsä? Tai että vappuun kuuluvat ilmapallot keksittiin jo kauan ennen vappua? Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat helatorstai, kekri tai id-al-fitr?
Gospellegendan ja kirjailija-runoilijan taiteilijaliitto avautuu rosossaan ja kauneudessaan23.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Heimo Hatakan kirjoittama Luomiskertomus – Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan elämä on taiteilijaliiton kaunistelematon tarina. Työtä tehdään yhdessä ja rinnakkain, mutta samalla kumpikin kamppailee toistuvasti tilasta, ajasta ja mahdollisuuksista keskittyä omaan luovaan työhön.
Kirjapajan ja Publivan syksy 2025: Mielenravintoa, luontoelämyksiä ja jännitystä18.3.2025 08:07:00 EET | Tiedote
Syksyn 2025 kirjavalikoimamme tarjoaa jokaiselle jotakin: tietoa aivojen hyvinvoinnista, inspiraatiota luonnon tarkkailuun, jännitystä rikosromaanien ystäville ja herkkyyttä kaunokirjallisuuden parissa. Lisäksi tarjoamme käytännöllisiä työkaluja arjen rauhoittumiseen.