Kirjapaja

Reijo Laatikainen: Tutkitun tiedon avulla kohti terveempiä ruokailutottumuksia

Jaa

”Tämän kirjan tarkoitus ei ole luoda hypeä yhdestäkään ruuasta”, kirjoittaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uudessa teoksessaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Hyvinvoinnin ja ravitsemuksen kentällä avuntarjoajia on laidasta laitaan ja erilaisia ”superruokia” esitellään usein ratkaisuina ongelmiin. Tässä kirjassa seisotaan tukevasti maan kamaralla ja Laatikainen kirjoittaakin antavansa vain sellaisia suosituksia, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja joita voi helposti ostaa lähikaupasta.

Kirjan nimessä ja sisällössä terveellisyys viittaa sekä ihmisen että maapallon terveyteen.
Kirjan nimessä ja sisällössä terveellisyys viittaa sekä ihmisen että maapallon terveyteen.

Kirjan nimessä ja sisällössä terveellisyys viittaa sekä ihmisen että maapallon terveyteen. ”Olen tarkoituksella jättänyt tämän kirjan ulkopuolelle kaikki lihatuotteet ja juustot sen vuoksi, että niillä on runsaasti kulutettuna, siis nykyisellä tasolla, maapallon terveyttä selvästi heikentävä vaikutus.”

Tämä kirja keskittyy siis ruokiin, joita ravintotutkimusten mukaan suomalaisten olisi syytä lisätä ja joiden käytöstä luonto kiittää. Kasvikunnan tuotteiden lisäksi 25 suositeltavan ruoka-aineen joukkoon on päässyt kala ja jogurtti.

Kirja rytmittyy ruoka-aineiden mukaan alkaen porkkanasta ja päätyen mineraalisuolaan. Kirjoittaja esittelee yksityiskohtaisesti kunkin elintarvikkeen ravintotiedot, joukon käytännön asioita ja lisäksi lyhyesti myös tutkimusnäyttöä, jota löytyykin monesta yksittäisestä ruuasta yllättävän paljon. Ruoka-aineisiin liittyviä väärinkäsityksiäkin kirjassa oiotaan. Mansikoissa ei ole erityisen paljoa sokeria ja niitä voi huoletta syödä. Esimerkiksi banaanissa on sokeria paljon enemmän, mutta marjojen ja hedelmien sokerit ovat luontaisia ja siksi niistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Myös huhut soijan alentavasta vaikutuksesta miesten testosteronitasoon saavat kyytiä. Ne eivät pidä paikkaansa. Sen sijaan soija on hyvä proteiinin, folaatin, raudan, kalsiumin, magnesiumin, sinkin ja kuidun lähde.

Jokaisen ruuan kohdalla on myös arvio sen soveltuvuudesta herkkävatsaisille ja hauskoja faktojakin ruoka-aineista on mahdutettu mukaan. Esimerkiksi ”muinaiset egyptiläiset palvoivat sipulia uskoen palleroisen muodon ja sisäkkäisten kuorien symboloivan ikuisuutta”.

Kirja ei siis lupaa lukijalle terveyspikavoittoja tai taikatemppuja, mutta silti – ja ehkä juuri siksi – se voi auttaa ruokatottumustensa pohtijaa oikeaan suuntaan. Kirjoittaja kehottaa etenemään kohtuullisin askelin: ”Realistinen tavoite voisi olla vaikka se, että saisi kolme tai neljä uutta listalla olevaa ruoka-ainetta pysyväiskäyttöön seuraavan vuoden kuluessa”.

Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (2021), Verensokeri haltuun (2020) ja Taltuta lievä tulehdus (2019).

Reijo Laatikainen, Terveellistä! – 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Kirjapaja 2023. 144 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-354-845-9. Kl 59.34.

Lisätietoja, haastattelut ja arvostelukappaletilaukset:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Uzi Varon
Kuva Uzi Varon
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

”Tyttö ansaitsee tulla näkyväksi juuri sellaisena, kuin hän on”18.1.2024 08:17:00 EET | Tiedote

Nykyajan tytöt sisäistävät samat normit kuin heidän esiäitinsä sata vuotta sitten, vaikka tyttöjen elinympäristö on muuttunut valtavasti. Näin kiteyttää lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Riikka Riihonen kirjassaan Täysillä tyttö – Miten tukea itsetuntoa ja muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää. Riihonen toteaa, että nyt on korkea aika kyseenalaistaa ja päivittää tyttöjen kasvatukseen ja tyttöyteen liittyviä uskomuksia.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Kiveen hakattujen nimien takana on elämän suloisia ja katkeria makuja15.11.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Hautakivi on kylmä ja hiljainen. Kun ihminen kuolee, hänen nimensä hakataan kiveen, mutta nimen takana on elettyä elämää: lämpöä, piinkovia pyrkimyksiä, kipeitä kyyneleitä ja onnen hetkiä. Urheilijan koko elämä ansaitsee tulla nähdyksi, eivät vain tärkeimmät mitalit. Näin tehdään Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut -kirjasarjassa, jonka yhdeksäs osa Urheilijoiden voittoja ja tappioita (Kirjapaja) on juuri ilmestynyt. Edesmenneiden urheilijoiden läheisiä haastatelleet pitkän linjan urheilutoimittajat piirtävät kohteistaan kokonaista ja inhimillistä kuvaa. ”Olemme saaneet kieltämättä erikoisella tavalla olla mukana lähes kahdensadan ihmisen elämässä ja kuolemassa”, he toteavat kirjan esipuheessa työstään kirjasarjan parissa. Uudessa kirjassa tutustutaan kahdenkymmenen edesmenneen urheilijan elämään.

”Olen tässä suruni kanssa ja sinun kanssasi, veljeni” – kirja itsemurhan tehneen läheiselle19.10.2023 07:48:00 EEST | Tiedote

Itsemurha on tragedia, josta ei ole olemassa kevyttä versiota. Se on järkyttävä tapahtuma paitsi itsemurhaan päätyvälle, myös läheisille hänen ympärillään. Siksi aihe tarvitsee harkittuja sanoja ja monenlaista vertaistukea. Tähän tarpeeseen vastaa Riitta Ahvenjärven, Eeva Peuran ja Tarja Tervahaudan kirjoittama ja kokoama tuore kirja Lohtua yli pimeän – itsemurhan tehneen läheiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye