Ensi- ja turvakotien liitto

Lapissa vauvoista pidetään huolta

Jaa

Vauvat tarvitsevat apua heti, kun perheen voimat ehtyvät. Erityisen tärkeää avun löytäminen on silloin, kun vanhemmalla on päihdeongelma. Lapin alueella perheitä autetaan tehokkaasti ja vaikuttavasti Pidä kiinni -hoidossa.

Päihdeongelmaiset vauvaperheet tarvitsevat viipymättä vankkaa tukea. Ne odottavat ja vauvaperheet, joilla päihdeongelma on niin vaikea, että käyttö lopettamisyrityksistä huolimatta jatkuu, tarvitsevat nopeasti erityistä apua jo alkuraskaudesta lähtien. Hoitojakson aloitusta ei tule venyttää, sillä se vaarantaa joka päivä vauvan turvallisen kasvun ja kehityksen.

Päihteiden käyttöön liittyy paljon pelkoja, häpeää ja syyllisyyttä, mikä estää perhettä hakemasta apua. Usein vanhempi ei tunnista vakavaa tilannettaan ja seurausta vauvan elämään, jolloin avun vastaanottamiseen tarvitaan erityistä kannustusta ja rinnalla kulkemista. Jokainen odottava vanhempi haluaa tarjota lapselleen hyvän tulevaisuuden ja odotusaika on motivoiva ja iso mahdollisuus irtautua päihteistä. Ilman vankkaa tukea se on lähes mahdotonta.   

Rovaniemellä perheitä autetaan Lapin ensi- ja turvakoti ry:n Pidä kiinni -hoidossa, johon sisältyy tiivistä ympärivuorokautista laitoskuntoutusta, avopalvelua ja matalan kynnyksen työtä. Tavoitteena on perheen oman tarpeen mukainen apu. Joskus on riittävää, että vauva ja vanhemmat asuvat kotona ja tapaavat yhteisössä päivisin, joskus perhe tarvitsee ympärivuorokautista päihdekuntoutukseen erikoistuneen ensikodin tukea.  

− Pitkään jatkuneesta päihdeongelmista toipuminen vie aikaa. On välttämätöntä, että perhe saa rauhassa toipua ja harjoitella päihteetöntä elämää. Pidä kiinni -ensikodissa ponnistetaan pienin askelin uuteen alkuun ja se vie aikaa, muistuttaa Lähteentien ensikodin tiimivastaava Katariina Silvennoinen Lapin ensi- ja turvakoti ry:stä.

Rovaniemellä Pidä kiinni -ensikotipaikkoja on neljä. Hoitopaikat ovat Lähteentien ensikodin yhteydessä, mikä mahdollistaa koko yhdistyksen osaamisen hyödyntämisen. Päihteistä irtautumiseen ja varhaiseen vuorovaikutukseen tarjoaa tukea myös avopalveluyksikkö Tuulia.

− Henkilökuntamme on erikoistunut auttamaan päihdeongelmaisia vanhempia. Ammattilaiset auttavat vanhempaa löytämään itsestään äidin ja isän sekä huomaamaan vauvan tarpeita. Yhtä tärkeää on toisten samassa tilanteessa olevien perheiden vertaistuki, Silvennoinen kertoo.

Matalalla kynnyksellä perheen avuksi voi esimerkiksi pyytää vauvaperheiden unineuvontaan, eroauttamiseen tai väkivaltatyöhön erikoistuneen työntekijän. Myös vapaaehtoiset kulkevat perheen rinnalla. Esimerkiksi vuonna 2022 lähes 1500 ihmistä sai välitöntä tukea oman hyvinvointinsa vahvistamiseen pelkästään vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelusta ja Tuuliasta.

Pidä kiinni -hoitojärjestelmä on valtakunnallinen ja siihen kuuluu ensikotihoitoa seitsemällä paikkakunnalla ympäri Suomea. Avopalveluita ja matalan kynnyksen työtä tehdään kahdeksalla paikkakunnalla. Vuosittain hoitojärjestelmä auttaa n. 250 lasta ja vanhempaa uuteen alkuun.

Apua tarvitaan sillä noin 3500- 6000 odottavalla äidillä on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden kanssa. Päihteet ovat vakava riski sikiön ja vauvan terveelle kehitykselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arja Kilpeläinentoiminnanjohtaja (va)Lapin ensi- ja turvakoti ry

Puh:040 530 0364

Katariina SilvennoinentiimivastaavaLapin ensi- ja turvakoti ry, Lähteentien ensikoti

Puh:040 775 3539

Paula IsokangastiimivastaavaLapin ensi- ja turvakoti ry, avopalveluyksikkö Tuulia

Puh:040 124 5799

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Lapin ensi- ja turvakoti ry auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia yksilöitä ja perheitä Lapin alueella. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Vieraannuttaminen on väkivaltaa, jolla rikotaan lapsen oikeutta turvallisiin läheissuhteisiin25.4.2024 09:49:20 EEST | Tiedote

Vieraannuttaminen on ilmiönä vielä melko huonosti tunnettu, vaikka se on suhteellisen yleistä. Vieraannuttamista tapahtuu noin joka kymmenennessä erossa ja noin joka neljännessä pitkittyneessä huoltoriidassa. Vaikka lapsen suhde molempiin vanhempiin olisi hyvä ja läheinen ennen eroa, voidaan lapsi onnistua vieraannuttamaan toisesta vanhemmasta täysin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään 25.4.

Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana22.4.2024 13:26:28 EEST | Tiedote

Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin hallituksen jäsenenä toiminut Kristiina Teerikangas, (Kokkolan ensi- ja turvakoti ry) sekä uusiksi jäseniksi Sari Ala-Heikkilä (Vaasan ensi- ja turvakoti ry), Terhi Heikkilä (Lapin ensi- ja turvakoti ry) sekä Johanna Suvensalmi (Helsingin ensikoti ry).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye