Ammattiliitto Jyty: Hallituksen on peruttava vientimalliesitys – ”Palkat eivät kuulu lainsäätäjälle”

Jaa

Ammattiliitto Jytyn mielestä uudesta palkkamallista on sovittava työmarkkinajärjestöjen kesken, mutta se ei onnistu, ellei hallitus ensin peru vientimallisuunnitelmiaan.

Työministeri Arto Satosen koolle kutsuma työmarkkinamalliseminaari ei Jytyn puheenjohtajan Jonna Voiman mielestä tuonut ratkaisua työmarkkinamalliin.

– Nyt on saatava aikaan tilanne, jossa voidaan aidosti neuvotella asioista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hallituksen on ensin peruttava hallitusohjelmaan kirjattu ns. vientimalli. Muutoin työnantajapuolella ei ole halukkuutta neuvotella, Voima vaatii.

Jytyn puheenjohtajan mielestä työmarkkinamallista sopiminen ja palkkaneuvottelut kuuluvat työmarkkinajärjestöille.

– Jos hallituksen kaavailema lakiin kirjattu vientimalli toteutuu, se romuttaa koko neuvottelujärjestelmän ja lisää työmarkkinahäiriötä. Palkat eivät kuulu lainsäätäjälle, Voima painottaa.

Muun muassa kunta- ja hyvinvointialuetyöntekijöitä edustava Ammattiliitto Jyty näkee, että vientialojen palkkoihin sidottu palkkataso lisää palkkaeroja nais- ja miesvaltaisten alojen välillä.

– Tämä on meille kynnyskysymys. Palkankorotusten sitominen miesvaltaisten vientialojen palkankorotuksiin sementoisi naisvaltaiset alat ikuisesti palkkakuoppaan, ja sitä emme voi hyväksyä, Voima painottaa.

Satosen seminaarissa keskustelu pyöri Ruotsin työmarkkinamallin ympärillä. Hallitus on korostanut, että sen työmarkkinauudistukset seurailevat "pohjoismaista mallia". Voiman mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan pullasta on poimittu vain työnantajia hyödyttävät rusinat.

– Mielestäni huomionarvoista Ruotsin mallissa on se, että siitä on sovittu yhdessä, ei lainsäätäjän toimesta. Lisäksi Ruotsissa palkankorotusvarasta eli märketistä sovitaan tai ainakin se todetaan yhdessä. Malli myös mahdollistaa alakohtaisten korjaustarpeiden huomioimisen. Nämä seikat on oltava Suomessakin uuden palkkamallin raameina.

– Jyty on valmis jatkamaan vuoropuhelua alakohtaiset erityispiirteet huomioivan Suomen mallin kehittämiseksi, Voima lisää.

Lisätietoja Jytyssä:

Puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry

Jyty ilmoitti lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa 31.1. – myös perhepäivähoitajat lakon piirissä23.1.2024 12:00:11 EET | Tiedote

Ammattiliitto Jyty on ilmoittanut poliittisesta lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa 31.1.2024. Lakon piiriin kuuluvat kaikki varhaiskasvatuksen työtehtävät kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen sopimusaloilla Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Myös perhepäivähoito ja leikkipuistotoiminta kuuluvat Jytyn ilmoittaman lakon piiriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye