Sinebrychoffin Taidemuseo

Julbordet är dukat på Konstmuseet Sinebrychoff – kom i julstämning i en överklassatmosfär från förr

Dela

Bordsdukar av linnedamast ligger på borden och det finaste porslinet har tagits fram. Den ståtliga julgranen är prydd med pappersrosor. Du kan känna doften av nejlika och kanel i luften. Paul och Fanny Sinebrychoffs hemmuseum bjuder på en glimt av överklasshemmens jultraditioner från förr.  På Konstmuseet Sinebrychoff firas julen inte enbart med ett julbord, utan också med musik, evenemang och guidade rundturer.

Finlands Nationalgalleri / Pirje Mykkänen

Julstämning på Bulevarden
1.12.2023–7.1.2024
Konstmuseet Sinebrychoff
Inträdet till hemmuseet är gratis.

Hos Fanny och Paul Sinebrychoff på Bulevarden i Helsingfors firades jul för över hundra år sedan i en miljö som i hög grad motsvarar det vi kan se idag. På 1800-talet blev festliga och rikliga dukningar allt vanligare i överklasshemmen, och en sådan kan nu beundras i hemmuseet. Du kan njuta av julstämningen med hela familjen.

”Det är alltid fritt inträde till vårt hemmuseum, och speciellt i juletid får museet besök av familjer som tillsammans vill uppleva forna tiders jultraditioner”, berättar Konstmuseet Sinebrychoffs chef Kirsi Eskelinen.

I Fanny och Paul Sinebrychoffs hemmuseum har ett middagsbord dukats fram i matsalen som är inredd med barockmöbler, och kaffebordet står dukat i gustavianska salen. I empiresalen finns ett lockande gottebord, där nötter, russin och frukt samt marsipan- och marmeladgodsaker serverades under hela julen. Den flerdelade servisen med guldkant och monogrammet PS, som hörde till familjens bruksföremål, innehade en central roll på julbordet. Servisen hade tillhört Paul Sinebrychoffs föräldrar alltsedan 1840–1850-talet. Servisen har donerats till museet av Konstmuseet Sinebrychoffs vänner rf.

Evenemang med jultema

Stäm in julen på museet med musik, evenemang och guidade rundturer, och få tips om hur du kan dekorera och skapa den rätta stämningen i ditt eget hem. I december kan du lära dig mer om festliga dukningar på guidade rundturer, där kammarrådet Kari-Paavo Kokki berättar om jultraditioner på finska lördagen den 2 december, och konsthistoriker Catarina Welin på svenska onsdagen den 13 december. Rundturerna arrangeras i samarbete med Konstmuseet Sinebrychoffs vänner rf. Julguidningar som mera allmänt fokuserar på julfirandet i Helsingfors på 1800- och 1900-talen kan också bokas separat för din egen grupp.

Julgranen började bli allmän i finska hem först omkring sekelskiftet 1900, men i överklasshem i Helsingfors fanns de redan i början av 1800-talet. I år pryds hemmuseets julgran med pappersrosor och glasbollar. De stora servetterna var viktiga element i en festlig dukning. De veks till franska liljor, höga ljus, solfjädrar eller snäckskal.

”I december kommer museibesöken flera gånger att förgyllas med levande musik”, berättar museichef Kirsi Eskelinen.

På 1800-talet inleddes de förberedande jultraditionerna på Annadagen med julstädning och ljusstöpning, och då skulle också julbrödet bakas och julölet bryggas. Huset pyntades och människorna fylldes av glad förväntan. På Annadagen lördagen den 9 december firar vi en av husets långvariga invånare, Anna Sinebrychoff (1830‒1904), som var Paul Sinebrychoff den äldres hustru. Anna Sinebrychoff ledde företagsverksamheten med framgång efter sin makes, Paul den äldres, död 1883. På Annadagen kan du lära dig hur man gör sådana pappersrosor som användes som julgransdekoration, och besökarna kan stöta på Fanny, Paul eller deras hushållerska i form av dramaguider.

I hemmuseet kan man njuta av nostalgisk julstämning och beundra stilmöbler, sällsynta föremål och den omfattande samlingen äldre europeisk konst som Fanny och Paul Sinebrychoff förvärvade. Inträdet till hemmuseet är gratis.

 

Evenemang i juletid

1.12
Kl. 11–18 Stämningsmusik

Lö. 2.12
Ja, kom k
ära jul
Kl. 12 och 14 Guidade rundturer om juldukning på finska. Kammarrådet Kari-Paavo Kokki, Konstmuseet Sinebrychoffs vänner rf.
Kl. 12–15 Dramaguider för korta möten och samtal
Kl. 15–17 Stämningsmusik

Lö 9.12
Annadagen
Kl. 11–14 Verkstad: julrosor till granen, passar alla åldrar. Under skolåldern tillsammans med vuxen.
Kl. 12–15 Dramaguider för handledning och diskussion
Kl. 14–16 Konstmuseet Sinebrychoffs vänner rf. presenterar sig. Medlemmar på plats i museet för att berätta om sin verksamhet och besvara frågor från publiken.

On 13.12
Luciadagen

Kl. 12 och 14 Guidade rundturer om juldukning på svenska. Konsthistoriker Catarina Welin.
Konstmuseet Sinebrychoffs vänner rf.
Kl. 15–17 Stämningsmusik

Lö 16.12
Fanny och Paul i julst
ämning
Kl. 12–15 Dramaguider för korta möten och samtal
Kl. 15–17 Stämningsmusik
Utöver julstämningen pågår utställningen Peder Balke – Förtrollad av Arktis på Konstmuseet Sinebrychoff, och i samlingsutställningen kan man se Valentin de Boulognes (1591–1632) monumentala målning Italiensk allegori (1628–1629).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Inträdesavgift: Till hemmuseet och samlingsutställningen på andra våningen är inträdet fritt (Julstämning på Bulevarden).

Utställning Peder Balke – Förtrollad av Arktis 21.9.2023–14.1.2024: Museibiljett 18 € / Rabatterad biljett 12 € / Fritt inträde med Museikort / personer under 18 år 0 €.

Öppet: ti, to, fre 11–18, on 11–20, lö, sö 10–17, må stängt. Museum är stängt 24.−25.12.2023 och 1.1.2024.

Bokning av guidad rundvandring: Nationalgalleriets publikservice, tel. 0294 500 500 (må–fre kl. 10–14) forsaljning@fng.fi

Kontaktuppgifter: Konstmuseet Sinebrychoff, Bulevarden 40, 00120 Helsingfors, tel. 0294 500 460, www.siff.fi

Finlands Nationalgalleri är det nationella museet för bildkonst. Nationalgalleriet upprätthåller tre av de kändaste museerna i Finland: Konstmuseet Ateneum, Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Vidare administrerar Nationalgalleriet den nationella konstsamlingen och arkivet kring den, bygger upp vårt kulturarv och främjar kulturbildningen. 
Nationalgalleriet (kansallisgalleria.fi)

Andra språk

Följ Sinebrychoffin Taidemuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sinebrychoffin Taidemuseo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye