BK-Hydrometa Oy

KOSTEIKOT - LUONNOLLISINTA VESIENKÄSITTELYÄ

Jaa

Kosteikkojen tehtävänä on pidättää valumavesissä olevaa kuormaa, liukoista fosforia, typpeä, muita orgaanisia aineksia ja haitta-aineita. Kosteikkojen merkitys on ympäristölle tärkeä, sillä ne auttavat ylläpitämään vesistöjen luontaisia olosuhteita ja monimuotoisuutta. Lisäksi niiden avulla voidaan hillitä tulvia. Kosteikot vähentävät vesien kuormitusta ja parantavat veden laatua. Niiden toiminta perustuu veden virtausnopeuden säätelyyn. Kosteikkoon saapuessaan veden virtaus hidastuu, jolloin veden mukana kulkeutuvat kiintoaineet ja ravinteet ehtivät laskeutua kosteikon pohjalle.

BK-Hydrometa Oy

Kosteikkoalueet suojelevat ympäristöä ja niitä toteutetaan enenevässä määrin. Jotta kosteikko toimii odotetulla tavalla eikä mittava investointi valu hukkaan, vaatii kosteikon perustaminen huolellista suunnittelua ja rakentamista. Kosteikkoa rakennettaessa vie yhdestä kahteen vuotta, että se alkaa toimia. Sitä aiemmin siinä ei ole tarvittavaa kertymää eikä se siis toimi toivotulla tavalla. 

Keväällä sään lämmetessä käynnistyy kosteikon ja samalla myös mikrobien toiminta, ja vesien puhdistus lähtee käyntiin. Puhdistuksen kannalta kesäaika on vilkasta, silloin kiintoaineet ja ravinteet laskeutuvat kosteikon pohjalle. Syksyn tullen mikrobitoiminta hiipuu, mutta vesi jatkaa virtaamistaan.

Kosteikkojen osalta ilmenee haasteita, kun kosteikko maan kylmetessä lakkaa toimimasta pidättävänä voimana. Tämä tuottaa usein vaikeuksia etenkin marras-joulukuulla, jolloin vesimäärät ja virtaamat ovat niin massiiviset, että ne pyyhkäisevät kosteikkoihin kerääntyneen kiintoaineen ja kuorman mennessään. Tätä haastetta ratkaisemaan BK-Hydrometa on kehittänyt uuden innovatiivisen seurantajärjestelmän, josta kerromme seuraavassa artikkelissamme lisää.

Kosteikkojen käyttökohteet

Kosteikkojen ja valumavesien käsittelyllä tarkoitetaan yleensä yhdyskuntarakentamisessa tai kaupunkiympäristössä syntyvien vesien käsittelyä, toisaalta myös esimerkiksi käytöstä poistetut turvetuotantoalueet tarvitsevat kosteikkoja.

Yhdyskuntarakentamisen yhteydessä perustetut kaupunkikosteikot ovat rakenteiltaan helpoimmin hoidettavissa, kun taas tuotannosta poistettujen turvealueiden ja ojitettujen metsien parissa haasteet ovat suuremmat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

BK-Hydrometa Oy
Asko Kuoppala
asko.kuoppal@bk-hydrometa.fi
P. 010 2302 851
P. vaihde 010 2302 850
www.hydrometa.fi

Kuvat

BK-Hydrometa Oy on varhaisessa kasvuvaiheessa oleva uudenlainen yhteiskunnallinen yritys, jonka henkilöstö toteuttaa asiakkaidensa ympäristöön liittyviä haasteita, olivat ne sitten kansallisia tai globaaleja. Haasteet joita kohtaamme kaikkialla liittyvät veteen, ilmastoon ja vedestä riippuvaiseen elämään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta BK-Hydrometa Oy

KOSMIS - KOSTEIKKOJEN SEURANTAJÄRJESTELMÄ10.11.2023 09:45:00 EET | Tiedote

Yleisesti on tiedossa kosteikkojen rakentamisen tähänastiset epäkohdat, kuten vesimäärien mittausten puuttuminen tai puutteet rankkasateisiin varautumisessa ja kiintoaineen pidättämisessä. Selvää on, että kosteikkojen tehokkuuden seurantaan tulee kiinnittää nykyistä paljon enemmän huomiota. Kosteikot eivät ole itsetoimivia, siksi niiden toimintakykyä ja hyvää kuntoa täytyy jonkun pitää yllä. Seurantajärjestelmä on tuomassa kosteikkojen hallintaan lisää tehoa sekä kosteikoille parempaa käytettävyyttä ja toimivuutta.

VESI SUOMALAISEN LIIKETOIMINNAN NÄKÖKULMASTA21.3.2023 12:56:24 EET | Tiedote

Toivottavasti YK:n konferenssi vesikriisistä New Yorkissa 22.-24.3.2023 tuo vesivarojen tuhlaavalle käytölle vihdoin todellisia rajoituksia. Maailmanlaajuisesti veden käyttö jakaantuu tällä hetkellä siten, että maatalous on suurin veden käyttäjä ja käyttää kaikesta vedestä yli 60 %. Muut käyttäjäryhmät (teollisuus, kunnat, vesivarastot) käyttävät yhteensä loput noin 40 %. Alla olevassa graafissa esitetään vedenkäytön jakaantuminen eri toimijoiden kesken vuosien 1900–2010 aikavälillä. Suomalainen vesiliiketoiminta tekee uusioveden käytöstä houkuttelevaa.

ENSIMMÄINEN ETV-HYVÄKSYTTY VEDENPUHDISTUSMENETELMÄ POHJOISMAISSA1.3.2022 11:50:58 EET | Tiedote

Ilmastonmuutos ja sen ääri-ilmiöt synnyttävät arvaamattomia uhkia, joihin on varauduttava kaikilta osin. BK-Hydrometa Oy tuo ratkaisut saastuneiden hule- ja suotovesien sekä orsi- ja valumavesien käsittelyyn. • BK-Hydrometa Oy:n EFFE® GX on Pohjoismaiden ensimmäinen ETV*-verifioitu (Environmental Technology Verification) vedenpuhdistusmenetelmä EU:n ympäristötekniikan todentamisohjelmassa. Menetelmän avulla voidaan ottaa talteen ja poistaa vedestä haitallisia aineita, raskasmetalleja, hajuja, liuenneita aineita, ravinteita.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye