Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään edellytti isännöitsijöiltä ennakointia
Taloyhtiöt siirtävät nyt hyvää vauhtia osakeluetteloita Maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen huoneistotietojärjestelmään ennen vuodenvaihteen määräaikaa. Isännöitsijöille osakeluetteloiden siirto on ollut oma ponnistuksensa rutiinitöiden ohessa ja heidän työpanostaan tarvitaan järjestelmäkehityksessä jatkossakin.

Isännöintiliitto on ollut mukana Maanmittauslaitoksen matkassa huoneistotietojärjestelmän kehittämistyössä sen alkumetreiltä lähtien ja tarjonnut jäsenilleen koulutusta, ohjeita ja ajankohtaista viestintää tukeakseen isännöitsijöitä järjestelmään siirtymisessä.
– Näen, että koulutukset ja viestintä ovat vauhdittaneet siirtojen etenemistä. Kun Maanmittauslaitos ja isännöintijärjestelmätoimittajat saivat järjestelmänsä kuntoon, lähtivät siirrot hyvin käyntiin, kertoo kehityspäällikkö Ira Tenhunen Isännöintiliitosta.
Retta Isännöinti laittoi kuntoon toimintaedellytyksiä ja osakeluettelotietoja
Ammatti-isännöidyt taloyhtiöt ovat edenneet valtakunnallisesti pieniä taloyhtiöitä ripeämmin osakeluetteloiden siirroissa. Yksi Suomen suurimmista isännöintialan yrityksistä, Retta Isännöinti on siirtänyt yli 95 % isännöimiensä asiakastaloyhtiöiden osakeluetteloista Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Siirrettäviä taloyhtiöitä heillä on 5000 ja niissä osakehuoneistoja 200 000.
Rettalla huoneistotietojärjestelmän tuloon valmistauduttiin huolellisesti vuosia: osakeluettelotietoja täydennettiin ennakoivasti ja siirto- ja rajapintapalvelun toimintaedellytyksiä laitettiin kuntoon. Taloyhtiöiden hallituksia ja osakkaita tiedotettiin järjestelmän tulosta useamman vuoden ajan. Lisäksi kaikkiin osakkaisiin, joiden osakerekisterimerkinnöissä oli täydennettävää, oltiin yhteydessä ennen siirtojen aloittamista. Siirron jälkeen osakkaille toimitettiin tiedote, jossa kerrottiin taloyhtiön osakeluettelon siirron jälkeen vaadittavista toimenpiteistä.
– Aktiivinen viestintä on ollut merkittävässä roolissa koko projektin aikana. Näkisin, että onnistumisen kannalta oli tärkeää, että saatavilla oli hyvät ohjeet. Saimme myös hyvin apua ongelmatilanteissa sekä Maanmittauslaitokselta että kiinteistötietojärjestelmätoimittajalta. Tiedonsiirto tapahtui tästä syystä sujuvasti ja jopa alkuperäistä aikataulua vauhdikkaammin. Varsinaisen tiedonsiirtotyön hoiti tehtävään erikoistunut projektitiimi, kertoo kehitysjohtaja Linda Koivunen Retta Isännöinniltä.
Maanmittauslaitos on tukenut isännöintialan yrityksiä osakeluetteloiden siirroissa. Esimerkiksi isännöintijärjestelmien ja Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän välinen tekninen yhteistyö on varmistanut osakeluetteloiden siirrot isännöintijärjestelmistä.
Osa kiinteistötoimialan digitalisoitumisen matkaa
Isännöintiliitto ja Retta Isännöinti näkevät huoneistotietojärjestelmän positiivisena osana kiinteistötoimialan kehitystä ja isompaa alan digitalisoitumista.
– Järjestelmä tuo alalle pitkään toivotun yhteisen tietostandardin sekä keskitetyn tietovaraston, jotka yhdessä luovat pohjaa tulevaisuuden kehitykselle. Isännöinti hyötyy huoneistotietojärjestelmästä esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakasyhtiö vaihtaa isännöintiä tai isännöintiyritys harkitsee omien järjestelmiensä vaihtamista, kertoo Ira Tenhunen.
– Keskitetty rekisteri tukee omalta osaltaan suunnitelmallista kiinteistövarallisuuden hoitoa ja tehostaa toimijoiden ajankäyttöä. Rutiinitöitä poistuu ja aikaa vapautuu lisäarvoa tuovien palveluiden tuottamiseen sekä asiakkaiden palveluun, lisää Linda Koivunen.
Tenhunen näkee, että ammattimaisesti isännöityjen taloyhtiöiden osalta suurin osa osakeluetteloista saadaan siirrettyä vuoden loppuun mennessä.
Huoneistotietojärjestelmään on siirretty jo 68,2 prosenttia maamme taloyhtiöistä. Asunnon omistajilla ei ole kiirettä toimittaa osakekirjaansa Maanmittauslaitokselle sähköistettäväksi. He voivat odottaa yli vuodenvaihteen ruuhkien tasaantumista. Aikaa osakekirjan sähköistämiselle on kuitenkin 10 vuotta.
Lisätietoa:
Palvelupäällikkö Suvi Väärälä, Maanmittauslaitos, 050 568 0990, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Kehityspäällikkö Ira Tenhunen, Isännöintiliitto, 040 578 5640, etunimi.sukunimi@isannointiliitto.fi
Kehitysjohtaja Linda Koivunen, Retta Isännöinti, 044 501 2991, etunimi.sukunimi@retta.fi
Avainsanat
Kuvat

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme