Caruna Networks Oy

Lähes 5000 vastasi Carunan aurinkopaneelikyselyyn: suurin osa on muuttanut sähkönkäyttöään

Jaa

Jakeluyhtiö Caruna teki verkkoalueellaan kyselyn aurinkopaneelien omistajille. Moni paneelit hankkinut on tehnyt muutoksia sähkönkäyttöönsä saadakseen kaiken tuotetun sähkön omaan käyttöön. Sen sijaan sähkökuormanohjauspalvelua käyttää vielä harva.

Aurinkopaneelit katolla
Caruna Saa käyttää kaikissa medioissa

Carunan syyskuussa 2023 tekemän kyselyn mukaan suurin osa (90 %) aurinkopaneelit hankkineista on tyytyväinen hankintaansa. Vain pieni osa (3 %) ei ole hankintaan lainkaan tyytyväinen.  

Moni paneelit omistava on tehnyt sähkönkäyttöönsä vaikuttavia valintoja, kuten vaihtanut polttomoottoriauton sähköautoon (30 %) tai kiinteistön lämmityksen maalämpöjärjestelmään tai lämpöpumppuun (39 %).  

“Saunominen on kivaa ilmaiseksi” – moni ajoittaa sähkönkäytön aurinkoiselle päivälle 

Suurin osa vastaajista (73 %) on ajoittanut sähkönkäyttöä niin että saa aurinkopaneelien tuotannosta kaiken hyödyn irti. Vastaajista moni on esimerkiksi käyttänyt kodinkoneita tai lämmittänyt käyttövettä aurinkoisella säällä. Kyselyn avovastauksissa mainittiin usein saunomisen siirtäminen valoisille tunneille. 

“Ensinnäkin on hienoa, että Carunan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä paneelihankintoihin, sillä haluamme toki jakeluverkkoyhtiönä mahdollistaa siirtymän uusiutuviin energianlähteisiin. Olen myös positiivisesti yllättynyt siitä, että niin moni vastaajista on aidosti miettinyt omaa sähkönkäyttöään. Uskon, että oman sähkönkäytön seuranta ja oikea ajoittaminen tulevat ihmisiltä tulevaisuudessa rutiinilla”, Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto sanoo.  

Yllättävin kyselytulos on se, että suurin osa (85 %) Carunan alueen aurinkopaneelin omistajista ei hyödynnä sähkökuormanohjauspalvelua, vaikka sellainen on tarjolla maksutta. Puolelle vastaajista ohjauspalvelu ei ole tuttu.  

“Sähkökuormanohjauspalvelun voivat aktivoida käyttöön kaikki Carunan asiakkaat, joiden sähkömittarille on kytketty ohjattavia sähkölaitteita kuten varaavaa sähkölämmitystä tai lämminvesivaraaja. Palvelun avulla pientalossa asuva asiakas voi ohjata laitteita käynnistymään ajastetusti sopivaan ajankohtaan. Palvelu löytyy Caruna Plussasta”, Carunan liittymä- ja tuotantoliittämisen prosessipäällikkö Maria Kinnunen sanoo. 

Kaksisuuntaiseen lataukseen pystyvän VG2-sähköauton on hankkinut vain 3,5 prosenttia vastaajista. Erillisen sähkövaraston eli akun on hankkinut 6 prosenttia vastaajista. Kuitenkin sellaisen hankkimista tulevaisuudessa harkitsee vastaajista neljäsosa (25 %). 

Kyselyssä selvitettiin asiakkaiden toiveita digipalveluille 

Kyselystä selvisi, että joka kymmenes pientuottaja seuraa omaa tuotantoaan tunneittain Caruna Plussasta. Varttitason tuotantotietoja ei juurikaan nähty tarpeellisiksi. Lähes puolet (40 %) Carunan asiakkaista seuraa omia sähkönkulutustietojaan päivittäin tai viikoittain ja neljäsosa (26 %) kuukausittain. Caruna Plussasta ei näe sähköpörssin spot-hintoja, mutta yli puolet (56 %) vastaajista olisi siitä kiinnostunut. 

"Kiitämme kaikkia kyselyyn vastanneita. Käymme kaikki vastaukset tarkasti läpi ja arvioimme, mitkä uudet ominaisuudet hyödyttäisivät niin meitä kuin asiakkaitakin”, Kinnunen sanoo.  

Kyselytutkimus teetettiin Carunan henkilöasiakkailla, jotka ovat hankkineet aurinkopaneelit. Vastaajia kyselyyn saatiin lähes 5 000 eri puolilta Carunan jakeluverkkoaluetta. Caruna on pääasiallinen sähkönjakelija 57 kunnassa Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Kutsu: Miten käy investointien ja vaikuttaako tämä asiakkaisiin? – osallistu verkkomediatilaisuuteen keskiviikkona 21.2. klo 10.0019.2.2024 10:26:19 EET | Kutsu

Sähkönjakelun valvontamenetelmät uudistuivat vuoden alussa, kun Energiaviraston valvontamalli tuli voimaan vuosille 2024–2031. Uusi valvontamalli heikentää huomattavasti Carunan toimintaedellytyksiä ja kykyä investoida verkkoon. Caruna arvioikin, että puhtaan siirtymän, huoltovarmuuden ja sähköistyvän yhteiskunnan kehityshankkeet viivästyvät tämän takia. Tervetuloa kuulemaan, miten muutos vaikuttaa Carunan investointeihin tänä vuonna, ja mitä tämä merkitsee asiakkaille ja suomalaiselle yhteiskunnalle? Näihin kysymyksiin vastaavat Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori ja talousjohtaja Noora Neilimo-Kontio verkkomediatilaisuudessa keskiviikkona 21.2. klo 10.00–10.45. Ilmoittaudu tilaisuuteen https://tapahtumat.caruna.fi/event/GGqNO Saat ilmoittautumisen yhteydessä Teams-osallistumislinkin. OHJELMA: 10.00 Valvontamallin vaikutukset Carunan toimintaan vuonna 2024, Jyrki Tammivuori, Carunan toimitusjohtaja ​ 10.15 Mitä investointeja tehdään ja mitä joudutaan jättää tekemättä vuonna 2024?

Turvallisuus työmailla on parantunut viime vuosina - Kaksi urakoitsijaa sai palkinnon työmaiden turvallisuudesta13.2.2024 15:10:00 EET | Tiedote

Caruna palkitsee vuosittain turvallisuusasioissa ansioituneita kumppaneitaan, jotka ovat omalla toiminnallaan vahvistaneet oman yrityksensä turvallisuuskulttuuria tai rakentaneet uusia käytäntöjä, joilla turvallisuus pidetään luontevasti esillä jokapäiväisessä työssä. Viimeisen kolmen vuoden aikana poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus on puolittunut Carunan työmailla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye