Lähes 5000 vastasi Carunan aurinkopaneelikyselyyn: suurin osa on muuttanut sähkönkäyttöään
Jakeluyhtiö Caruna teki verkkoalueellaan kyselyn aurinkopaneelien omistajille. Moni paneelit hankkinut on tehnyt muutoksia sähkönkäyttöönsä saadakseen kaiken tuotetun sähkön omaan käyttöön. Sen sijaan sähkökuormanohjauspalvelua käyttää vielä harva.

Carunan syyskuussa 2023 tekemän kyselyn mukaan suurin osa (90 %) aurinkopaneelit hankkineista on tyytyväinen hankintaansa. Vain pieni osa (3 %) ei ole hankintaan lainkaan tyytyväinen.
Moni paneelit omistava on tehnyt sähkönkäyttöönsä vaikuttavia valintoja, kuten vaihtanut polttomoottoriauton sähköautoon (30 %) tai kiinteistön lämmityksen maalämpöjärjestelmään tai lämpöpumppuun (39 %).
“Saunominen on kivaa ilmaiseksi” – moni ajoittaa sähkönkäytön aurinkoiselle päivälle
Suurin osa vastaajista (73 %) on ajoittanut sähkönkäyttöä niin että saa aurinkopaneelien tuotannosta kaiken hyödyn irti. Vastaajista moni on esimerkiksi käyttänyt kodinkoneita tai lämmittänyt käyttövettä aurinkoisella säällä. Kyselyn avovastauksissa mainittiin usein saunomisen siirtäminen valoisille tunneille.
“Ensinnäkin on hienoa, että Carunan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä paneelihankintoihin, sillä haluamme toki jakeluverkkoyhtiönä mahdollistaa siirtymän uusiutuviin energianlähteisiin. Olen myös positiivisesti yllättynyt siitä, että niin moni vastaajista on aidosti miettinyt omaa sähkönkäyttöään. Uskon, että oman sähkönkäytön seuranta ja oikea ajoittaminen tulevat ihmisiltä tulevaisuudessa rutiinilla”, Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto sanoo.
Yllättävin kyselytulos on se, että suurin osa (85 %) Carunan alueen aurinkopaneelin omistajista ei hyödynnä sähkökuormanohjauspalvelua, vaikka sellainen on tarjolla maksutta. Puolelle vastaajista ohjauspalvelu ei ole tuttu.
“Sähkökuormanohjauspalvelun voivat aktivoida käyttöön kaikki Carunan asiakkaat, joiden sähkömittarille on kytketty ohjattavia sähkölaitteita kuten varaavaa sähkölämmitystä tai lämminvesivaraaja. Palvelun avulla pientalossa asuva asiakas voi ohjata laitteita käynnistymään ajastetusti sopivaan ajankohtaan. Palvelu löytyy Caruna Plussasta”, Carunan liittymä- ja tuotantoliittämisen prosessipäällikkö Maria Kinnunen sanoo.
Kaksisuuntaiseen lataukseen pystyvän VG2-sähköauton on hankkinut vain 3,5 prosenttia vastaajista. Erillisen sähkövaraston eli akun on hankkinut 6 prosenttia vastaajista. Kuitenkin sellaisen hankkimista tulevaisuudessa harkitsee vastaajista neljäsosa (25 %).
Kyselyssä selvitettiin asiakkaiden toiveita digipalveluille
Kyselystä selvisi, että joka kymmenes pientuottaja seuraa omaa tuotantoaan tunneittain Caruna Plussasta. Varttitason tuotantotietoja ei juurikaan nähty tarpeellisiksi. Lähes puolet (40 %) Carunan asiakkaista seuraa omia sähkönkulutustietojaan päivittäin tai viikoittain ja neljäsosa (26 %) kuukausittain. Caruna Plussasta ei näe sähköpörssin spot-hintoja, mutta yli puolet (56 %) vastaajista olisi siitä kiinnostunut.
"Kiitämme kaikkia kyselyyn vastanneita. Käymme kaikki vastaukset tarkasti läpi ja arvioimme, mitkä uudet ominaisuudet hyödyttäisivät niin meitä kuin asiakkaitakin”, Kinnunen sanoo.
Kyselytutkimus teetettiin Carunan henkilöasiakkailla, jotka ovat hankkineet aurinkopaneelit. Vastaajia kyselyyn saatiin lähes 5 000 eri puolilta Carunan jakeluverkkoaluetta. Caruna on pääasiallinen sähkönjakelija 57 kunnassa Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme