Helsingin yliopisto

Voidaanko Ukrainan sotaa verrata Suomen talvisotaan?

Jaa

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan Helsingin yliopiston tutkijakollegiumiin historiallisten vertailujen merkityksestä 2000-luvun maailmassa ja erityisesti Ukrainan sotaan liittyvistä aiheista 23.-24.marraskuuta.

Voiko historia opastaa meitä myrskyisten aikojen läpi, vai onko Sting oikeassa laulaessaan, että historia ei opeta meille mitään?
Voiko historia opastaa meitä myrskyisten aikojen läpi, vai onko Sting oikeassa laulaessaan, että historia ei opeta meille mitään? Elli Seppänen

Englanninkielinen konferenssi ”History Lessons – Can Historical Comparisons Help us Understand the Present”? järjestetään Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa (Fabianinkatu 24 A, 3. krs) 23.–24.11.2023.

Konferenssin teemasta

Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan on saanut monet turvautumaan menneisyyteen resurssina, jonka avulla voidaan ymmärtää sitä, mikä vielä kaksi vuotta sitten vaikutti mahdottomalta.

Tutkijat, poliitikot ja toimittajat käyttävät mielellään historiallisia analogioita selittääkseen sotaa ja ennustaakseen sen mahdollista tulevaa kehitystä. Vertailuja haetaan maailman imperialistisesta menneisyydestä, fasismista tai Suomen talvisodasta vuonna 1939–1940. Niin suosittuja kuin nämä analogiat ovatkin, historiallisten vertailujen tekemistä pysähdytään harvoin pohtimaan kriittisesti.

Voiko historia opastaa meitä myrskyisten aikojen läpi, vai onko Sting oikeassa laulaessaan, että historia ei opeta meille mitään? Tässä monitieteisessä englanninkielisessä konferenssissa pohditaan historiallisten analogioiden ja vertailujen arvoa ja merkitystä 2000-luvun maailmassa keskustelemalla Ukrainan sotaan liittyvistä aiheista.

Tilaisuus on avoin kaikille. Rekisteröitymistä pyydetään 20.11. mennessä konferenssisivulla

Keynote-puhujat: Balázs Trencsényi (Central European University) ja Roger Griffin (Oxford Brookes University)

Konferenssin ohjelma

Järjestäjät: Anton Kotenko, Andrew Graan (Helsingin yliopiston tutkijakollegium)

Lisätietoja:

Kaisa Kaakinen, tutkimuskoordinaattori, Helsingin yliopiston tutkijakollegium, kaisa.kaakinen@helsinki.fi, +358 50 317 9690

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Voiko historia opastaa meitä myrskyisten aikojen läpi, vai onko Sting oikeassa laulaessaan, että historia ei opeta meille mitään?
Voiko historia opastaa meitä myrskyisten aikojen läpi, vai onko Sting oikeassa laulaessaan, että historia ei opeta meille mitään?
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme