Efterfrågan på influensa- och coronavaccinationer har varit exceptionellt stor i Västra Nylands välfärdsområde

Jaa

Det har bokats betydligt fler tider för säsongsvaccinationer än i fjol. Det har också tagits ett stort antal pneumokockvaccin genast då vaccinationerna inleddes.

Tidsbokningen för säsongsvaccinationerna öppnades den 19 oktober 2023 och vaccinationerna inleddes i början av november. "Det är fint att människor vill ta hand om sig själva och sina närstående genom att låta sig vaccineras", säger Leif Lakoma som är överläkare för bekämpning av smittsamma sjukdomar vid Västra Nylands välfärdsområde. "Den stora efterfrågan syns i att det till exempel i Esbo hade bokats över 34 000 vaccinationstider fram till den 8 november, då det under samma period i fjol, inklusive i januari–februari, totalt vaccinerades cirka 36 000 invånare."

Den stora efterfrågan har överbelastat tidsbokningen särskilt i Esbo

Den stora efterfrågan på vaccin har överbelastat tidsbokningsnumren runt om i välfärdsområdet. Den största rusningen förekommer i Esbo, där fördröjningen för återuppringningen för närvarande är cirka en vecka. "Vi strävar efter att öka resurserna i hela området så att fler vaccinationstider kan öppnas för november och december och så att telefonkön kan avvecklas snabbare", berättar Lakoma. Han påminner om att vaccinationstiden ska bokas på den egna hälsostationen. Barn under skolåldern och gravida kvinnor vaccineras på mödra- och barnrådgivningen.

Boka en vaccinationstid på nätet, om det är möjligt. Kommunspecifika anvisningar för tidsbokning finns på sidan för säsongsvaccinationer.

Vaccinationerna på vårdhem för äldre har inletts

Äldre personer som bor på vårdhem får säsongsvaccinationer på sitt vårdhem. Säsongsvaccinationerna på vårdhem för äldre har inletts under den gångna veckan och vaccinationerna fortsätter under november. De äldre kan samtidigt få både influensavaccin och coronavaccin.

På Seniorinfo kan äldre få råd om säsongsvaccinationer. Det går dock inte att boka en vaccinationstid via Seniorinfo och de bedömer inte heller behovet av vaccination i hemmet.

Pneumokockvaccinen har tagit slut

Engångsvaccinerna mot pneumokocker som i år getts i samband med säsongsvaccinationen har tagit slut på HUS-apoteket och det är tyvärr inte längre möjligt att få dem. Fler pneumokockvaccin fås uppskattningsvis i början av 2024. De som hör till målgruppen kan då få vaccinet på sin egen hälsostation.

Läs mer om säsongsvaccinationerna i Västra Nylands välfärdsområde på adressen www.luvn.fi/sv/sasongsvaccination

Avainsanat

Linkit

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye