Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisissa Helsingissä 10. marraskuuta 2023

Jaa

Arvoisa rouva Eeva Ahtisaari, herra Marko Ahtisaari,
hyvät presidentti Martti Ahtisaaren omaiset ja ystävät,
hyvät suomalaiset

Suuri elämäntyö on täyttynyt. Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, tasavaltamme kymmenes presidentti, on siirtynyt ajasta iäisyyteen.

Martti Ahtisaari eli pitkän ja vaikuttavan elämän. Hän oli suuri suomalainen, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu. Hän jätti kädenjälkensä sekä kansalliseen että kansainväliseen historiaan.

Kaiken toiminnan keskiössä hänellä oli ihminen. Hän näki jokaisen lähimmäisenä, ja heistä kaikkein paatuneimmissakin jotakin hyvää, jota kohti kurottaa. Jonka varaan rakentaa yhteyttä ja rauhaa. Toimia väsymättä paremman huomisen hyväksi.

***

Martti Ahtisaari oli hyvin vähän poliitikko ja hyvin paljon diplomaatti. Presidentinvaaleissa 1994 hän teki sivuväliintulon – politiikan ulkopuolinen valittiin politiikan päänäyttämölle.

Hän ei pyrkinyt mukautumaan poliittiseen tapakulttuuriin, josta myös seurasi arvostelua. Mutta ennen pitkää poliittinen tapakulttuuri alkoikin mukautua lähemmäs hänen suuntaansa. Niin kuin on hyvin kuvattu, hän oli ”matalien hierarkioiden mies”.

Tuloksekkaassa johtajuudessa, samoin kuin onnistuneessa diplomatiassa, ei voi piiloutua lausuntojen, lakipykälien tai protokollan taakse. Sitä tehdään persoonalla. Ja näin Ahtisaari totisesti teki.

Hänen kanssaan työskennelleet ovat kuvanneet häntä rauhalliseksi, kärsivälliseksi ja lämpimäksi. Mieheksi, joka malttoi pysähtyä ja kuunnella. Mutta tarvittaessa myös tiukaksi ja määrätietoiseksi neuvottelijaksi.

Moni on varmaan saanut jakaa kokemuksen siitä, miten mestarillisesti Martti osasi purkaa jännittyneisyyttä tai aristelua häntä tapaamaan tulleilta; usein siihen riitti pelkästään lämmin avaus: Hei, mikäs nyt mieltäsi painaa?

***

Omien sanojensa mukaan hän oli ikuinen evakko. Tämä lapsuuden kova kokemus arjen haavoittuvuudesta auttoi häntä myöhemmin asettautumaan konfliktialueiden hädänalaisten ihmisten asemaan.

Olisi helppo ajatella, että lapsuudessa tapahtunut juuriltaan repäisy ajoi häntä maailmalle. Tätä hän tuskin olisi itse allekirjoittanut. Nuoren mielen uteliaisuus ja päättymätön aktiivisuus häntä maailmalle vei, mutta juuret olivat ja säilyivät syvällä Suomen maaperässä.

Martti tunsi maansa. Kodin paikka oli vaihdellut ja sitä kautta hän oppi tuntemaan monenlaista suomalaisuutta, kaikkea hyvällä muistaen ja arvostaen. Tämän saivat kokea myös kansalaiset lukuisilla maakuntamatkoilla. Ja niitähän riitä riitti; ”Totta kai tulen” oli usein kuultu vastaus kutsuihin eri puolille maata.

Presidentin toimikausi 1994 alkoi ankean talouden merkeissä. Ensitöikseen presidentti tarttui näkyvästi keskusteluun ja toimiin, jotta laman jäljet korjattaisiin ja talous lähtisi nousuun. Isänmaan asia, ulkosuhteissa ja taloudessa menestyvä Suomi oli tavoitteena.

Virkaanastujaispuheessaan hän edellytti oikeudentuntoa tulevilta päätöksiltä: ”Ihmisarvo on asetettava uuden yhteisymmärryksen politiikan käyttövoimaksi. On huolehdittava siitä, että heikoimmissa asemissa olevat lähimmäisemme eivät menetä uskoa huomiseen”.

***

Martti Ahtisaarta arvostettiin maailmalla. Näkyvin tunnustus oli Nobel-palkinto, joka myönnettiin hänelle merkittävistä ansioista rauhan työssä. Hän on myös jäänyt pysyvään muistiin, niin monet terveiset ja muistamiset olemme maailmalta kuulleet ja välittäneet.

Arvostus myös näkyi vaikkapa EU:n Firenzen huippukokouksen illallisella 1996, jota noviisina pääsin seuraamaan. Valtionpäämiehethän puhuivat vapaasti siitä, mitä päivällä ei ollut avattu, samalla nauttien pöydän antimista. Tuli hetki, jolloin haarukat pysähtyivät. Martti Ahtisaarella oli puheenvuoro, pöydän tunnelma tiivistyi. Haluttiin tarkoin kuulla, mitä hänellä oli sanottavaa.

Rauha oli hänelle teonsana: tahdon asia. Se merkitsi täyttä omaa omistautumista työlle, mutta myös haastetta niille, joilla oli valtaa vaikuttaa. Sanoma heille kuului: ”aina on etuja, joita sota edistää. Siksi he, joilla valtaa ja vaikutusvaltaa on, voivat myös pysäyttää ne.”

Epäilemättä hän rauhanvälityksessä levolliseen tyyliinsä purki aluksi jännitteitä, kuunteli enemmän kuin puhui, johdatteli asianosaiset kiistan ytimeen – ja näin vähin erin riisui heidät aseista.

Tämä oli uskoa siihen, että minkä ihminen on rikkonut, ihminen myös korjaa. Rauhanvälittäjänä oli tärkeää, että kaikkien, joita sota koskee, tuli saada äänensä kuuluville. Naisten ja tyttöjen aseman turvaaminen oli erityisen tärkeää.

Presidentti Ahtisaaren työ Indonesiassa, Kosovossa ja Namibiassa ja muualla on jättänyt jälkensä lukemattomien ihmisten elämään. Moni hänet maailmalla kohdannut on tullut myös tänne tänään pitkien matkojen takaa kunnioittamaan hänen muistoaan. Se on myös inspiroinut, ja inspiroi edelleen, useita suomalaisia diplomaattisukupolvia. Hänen esimerkkinsä osoitti, kuinka kova työ ja vahva vakaumus kantavat hedelmää. Että diplomatian kentällä pienikin maa voi saada aikaan suuria.

***

Viime kädessä, ja ennen kaikkea, Martti Ahtisaari oli aviopuoliso ja isä. Tämäkään ei ollut hänelle yksisuuntainen tie. Eeva ja Marko, olette kulkeneet pitkän matkan Martin rinnalla. Hän toi monessa yhteydessä esiin tukenne korvaamattoman merkityksen. Huolenpitonne hänestä sairastumisen jälkeen on ollut koskettavaa.

Eevan rooli oli paljon muutakin kuin tehtävät diplomaatin puolisona. Te olette tehneet valtavan yhteisen työn. Kevään valtiovierailullani Namibiassa toistui tavan takaa muistot Eevasta ja Martista, ja siitä, mitä he yhdessä tekivät ja saivat aikaan.

***

Koko Suomi sekä Martti Ahtisaaren ystävät ja työtoverit maailmalla muistavat tänään presidentti Ahtisaarta ja hänen elämäntyötään syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien sekä läheisten suruun osaa ottaen.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

President Niinistö närvarar vid begravningen av Namibias framlidne president Geingob22.2.2024 11:08:24 EET | Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 9/2024 22.2.2024 Republikens president Sauli Niinistö närvarar vid statsbegravningen av Namibias framlidne president Hage G. Geingob den 24–25 februari 2024 i Windhoek i Namibia. Begravningsceremonierna pågår i två dagar. Lördagen den 24 februari ordnas en minnesstund för president Geingob på Independence Stadium, där även president Niinistö håller ett minnestal. Söndagen den 25 februari ordnas begravning och kransnedläggning vid minnesmärket Heroes' Acre. I presidentens program ingår också en lunch under värdskap av Namibias president Nangolo Mbumba och bilaterala möten. President Niinistö och president Geingob träffades sista gången i samband med president Martti Ahtisaaris begravning i november 2023. President Niinistö gjorde ett statsbesök i Namibia i april 2023.

Presidentti Niinistö osallistuu edesmenneen Namibian presidentti Geingobin hautajaisiin22.2.2024 11:08:24 EET | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 9/2024 22.2.2024 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu edesmenneen Namibian presidentti Hage G. Geingobin valtiollisiin hautajaisiin 24.–25. helmikuuta 2024 Windhoekissa, Namibiassa. Hautajaisseremoniat ovat kaksipäiväiset. Presidentti Geingobin muistotilaisuus pidetään lauantaina 24. helmikuuta Independence Stadiumilla, jossa myös presidentti Niinistö pitää muistopuheen. Sunnuntaina 25. helmikuuta ohjelmassa on hautajaiset ja seppeleenlasku Heroes´ Acre -muistomerkillä. Presidentin ohjelmassa on myös Namibian presidentti Nangolo Mbumban isännöimä lounas sekä kahdenvälisiä tapaamisia. Presidentti Niinistö ja presidentti Geingob tapasivat viimeisen kerran presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisten yhteydessä marraskuussa 2023. Presidentti Niinistö teki valtiovierailun Namibiaan huhtikuussa 2023.

President Niinistö to attend the funeral of late President of Namibia Geingob22.2.2024 11:08:24 EET | Press release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 9/2024 22 February 2024 President of the Republic of Finland Sauli Niinistö will attend the state funeral of late President of the Republic of Namibia Hage G. Geingob on 24–25 February 2024 in Windhoek, Namibia. The funeral ceremonies are held over two days. President Geingob’s Memorial Service will be held on Saturday 24 February at the Independence Stadium, where President Niinistö will also give a memorial speech. The Burial Service and wreath laying will take place at the Heroes’ Acre monument on Sunday 25 February. The President’s programme will also include a lunch hosted by Nangolo Mbumba, President of Namibia, and bilateral meetings. President Niinistö and President Geingob met for the last time in connection with the funeral of President Martti Ahtisaari in November 2023. President Niinistö made a state visit to Namibia in April 2023.

President Niinistö på besök till Salo19.2.2024 12:01:13 EET | Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 8/2024 19.2.2024 Republikens president Sauli Niinistö besöker Salo torsdagen den 22 februari 2024. I början av besöket träffar president Niinistö representanter för Salo stad i stadshuset för att diskutera aktuella frågor i regionen. Efter det kommer president Niinistö att ta en kaffepaus på Salo torg cirka kl. 11.30 och träffar då också ortsbor. Besöket i Salo är president Niinistös sista landskapsresa.

Presidentti Niinistö vierailee Salossa19.2.2024 12:01:13 EET | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 8/2024 19.2.2024 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Salossa torstaina 22. helmikuuta 2024. Vierailun aluksi presidentti Niinistö tapaa Salon kaupungin edustajia kaupungintalolla ja keskustelee heidän kanssaan alueen ajankohtaisista asioista. Lisäksi presidentti Niinistö piipahtaa torikahveilla Salon torilla noin klo 11.30 ja on siinä yhteydessä paikallisten tavattavissa. Vierailu Salossa on presidentti Niinistön viimeinen maakuntamatka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye