Ennallistamisasetus voi pahimmillaan heikentää kotimaisen puun saatavuutta ja teollisuuden kilpailukykyä

Jaa

Metsäteollisuus näkee ennallistamisen yhtenä luonnon monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä parantavana toimena. EU:n ennallistamisasetusta koskevien neuvottelujen lopputulos herättää kuitenkin huolen kotimaisen puun saatavuudesta pitkällä aikavälillä ja suomalaisen teollisuuden kilpailukyvystä. Paljon jää sen varaan, mitä ennallistamistoimet lopulta ovat.

Euroopan unionin komission, Euroopan parlamentin ja neuvoston välisissä neuvotteluissa ennallistamistavoitteet palautettiin koskemaan kaikkea maa-alaa. Toimia tulisi kohdentaa kaikkiin heikentyneisiin luontotyyppeihin luototyyppiryhmien sijaan vuoteen 2030 saakka. Lopputulokseen sisällytettiin lisäksi kirjaus, jonka mukaan jäsenvaltiot asettavat etusijalle ennallistamistoimet Natura 2000 -alueilla vuoteen 2030 saakka. Myös kiisteltyä luontotyyppien heikentämiskieltoa on joustavoitettu.

- Metsäteollisuus tukee tavoitetta, joissa luonnon monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä parannetaan ennallistamistoimilla. Olemme kuitenkin samalla peräänkuuluttaneet jäsenmaiden alueellisten erityispiirteiden, sosiaalisen, ympäristöllisen ja taloudellisen kestävyyden huomioimista lainsäädännössä, toteaa Metsäteollisuus ry:n kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki.

Hyväksytty neuvottelulopputulos lisännee ennallistamistoimien piirissä olevaa pinta-alaa Suomessa. Tämä tarkoittaa sekä suoria että epäsuoria kustannuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle.

- Nyt saatu neuvottelutulos herättää metsäteollisuudessa paljon kysymyksiä, jopa huolia. Paljon jää sen varaan, mitä ennallistamistoimet lopulta ovat. Suomen tulee kaikin tavoin välttää tilannetta, jossa EU-lainsäädännöllä vaarannetaan maamme raaka-aineomavaraisuutta tai heikennetään teollisuutemme kilpailukykyä, Rantamäki painottaa.

Neuvottelujen lopputulos menee vielä neuvoston ja parlamentin hyväksyttäväksi, minkä jälkeen asetus astuu voimaan.

Lisätietoja: Maija Rantamäki, maija.rantamaki@forestindustries.fi, p. 040 828 3012

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Työnantajien selvitys: Perusosaamista sekä panostuksia vientiteollisuuden kriittisiin osaajatarpeisiin on vahvistettava nopeasti26.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen korkeakoulut pystyvät vastaamaan hyvin vientiteollisuuden osaamistarpeisiin, mutta perusosaamisen taso, kyvykkyys vihreässä siirtymässä ja murrosteknologioissa sekä osaajien saatavuus huolestuttavat tuoreessa selvityksessä yritysjohtajia ja korkeakoulujen johtoa. Vientialojen kriittisten osaamistarpeiden tuleekin näkyä hallituksen koulutuspanostuksissa nopeasti.

Vientiliitot: Poliittiset lakot synkentävät heikentyneitä vientinäkymiä entisestään – Suurin kärsijä on suomalainen työntekijä25.1.2024 12:59:49 EET | Tiedote

Ammattiliittojen ilmoittamat laajat poliittiset lakot synkentävät entisestään Suomen heikentyneitä vientinäkymiä. Uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrät ovat laskeneet selvästi, ja yritykset ovat joutuneet jo nyt lomauttamaan työntekijöitään. Jos yritysten vaikeaa tilannetta vahvistetaan lakkoilemalla, siitä kärsii eniten suomalainen työntekijä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye