Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Pakkausten tuottajavastuu laajenee jätelain muutoksen myötä – vastuun piiriin 30 000 uutta yritystä

Jaa

Kaikkien Suomessa toimivien yritysten tulee jatkossa maksaa markkinoille tuomiensa tuotteiden pakkausten kierrätyksestä. Pakkausten tuottajavastuu on aiemmin koskenut vain niitä yrityksiä, joiden liikevaihto ylittää miljoona euroa. Suomen jätelain muutoksen myötä 1.1.2024 alkaen pakkausten tuottajavastuu koskee kaiken kokoisia yrityksiä. Muutos tuo tuottajavastuun piiriin arviolta 30 000 uutta yritystä.

Tuottajavastuulla tarkoitetaan yrityksen vastuuta tuotteen kierrättämisen koko elinkaaresta. Pakkausten tuottajavastuu koskee kaikkia yrityksiä, jotka pakkaavat Suomessa, maahantuovat pakattuja tuotteita tai myyvät verkkokaupassa tuotteita Suomeen. Yritys vastaa pakkauksistaan myös silloin, kun sen tuotteiden pakkaaminen tai logistiikka on ulkoistettu toiselle yritykselle.

Tasavertainen kohtelu kaikille yrityksille

Kun pakkausten tuottajavastuun miljoonan euron liikevaihtoraja poistuu vuoden vaihteessa, arviolta 30 000 uutta suomalaisyritystä astuu tuottajavastuun piiriin.

”Pakkausten kierrätys on osa kiertotaloutta. Pakkaus ei kuitenkaan kierrä, jos yksikin ketjun lenkeistä puuttuu. Aikaisemmin kierrätysvastuu on ollut vain isompien yritysten harteilla. Muutoksen myötä isot yritykset eivät joudu rahoittamaan pakkausten keräystä ja kierrätystä yksin”, kertoo Rinki Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Liikevaihtorajan poisto yhtenäistää tuottajavastuun käytäntöjä Suomessa. Vaatimus tulee EU:sta ja sillä pyritään yritysten tasapuoliseen kohteluun aiheuttamatta kohtuutonta hallinnollista taakkaa pienille yrityksille.

”Jätelain muutos tekee pakkaustuottajien kohtelusta nyt tasavertaisempaa, kun jokainen yritys maksaa jatkossa osuutensa pakkausten kierrätyksestä. Tasapuolisuuden takia on tärkeää saada kierrätystalkoisiin mukaan kaikki tuottajavastuulliset yritykset. Valitettavasti edelleen voi törmätä itseään vastuullisina pitäviin yrityksiin, joilla pakkausten tuottajavastuu on hoitamatta eli ne ovat vapaamatkustajia tässä järjestelmässä”, painottaa Tanskanen.

Tuottajavastuu koskee pakkauksien lisäksi useita muita tuoteryhmiä, kuten autoja, akkuja ja paristoja, paperia, renkaita sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Yritysten pitää hoitaa tuottajavastuu kunkin tuoteryhmän osalta erikseen.

Muutoksia myös palvelu- ja viljelijäpakkauksiin

Vuoden 2024 alussa muuttuu myös tuottajamääritelmä palvelu- ja viljelijäpakkausten osalta. Palvelupakkaus tarkoittaa pakkausta, jota käytetään myyntipaikalla elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden pakkaamiseen. Viljelijäpakkaus taas tarkoittaa maatilalta ulos myytäväksi tarkoitetun käsittelemättömän maatalous- tai puutarhatuotteen pakkausta.

Esimerkiksi kahvilasta mukaan ostetun kahvimukin tai vaateosastolta uusille farkuille ostetun paperikassin tuottajiksi katsotaan jatkossa niiden valmistaja tai maahantuoja, ei niitä myyvä liike, ellei tämä ole myös valmistaja tai maahantuoja.

Uuden määritelmän myötä tuottajavastuu kevenee palvelu- ja viljelijäpakkauksia käyttävillä yrityksillä ja laajenee näiden pakkausten valmistajilla ja maahantuojilla.

Pakkausten tuottajavastuu lyhyesti

  • Yritysten lakisääteinen tuottajavastuu hoidetaan liittymällä tuottajayhteisöön. Suomessa on kaksi pakkausalan tuottajayhteisöä Sumi Oy sekä Suomen Pakkaustuottajat Oy. Tuottajayhteisöjen palveluyhtiön Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n tehtävänä on hoitaa mm. yritysten pakkaustietojen kerääminen, kuluttajille suunnatun ekopisteverkoston hoitaminen sekä lajitteluneuvonta.
  • Kierrätysmaksuilla katetaan pakkausten keräys ja kierrätys uusien tuotteiden raaka-aineeksi.
  • Pakkausjätteiden keräys yrityksen kiinteistöltä ei sisälly kierrätysmaksuihin, vaan yrityksen on sovittava asiasta jätteenkuljetusyrityksen kanssa.
  • Tuottajayhteisöön liitytään tekemällä sopimus haluamansa tuottajayhteisön kanssa. Sopimus tehdään helposti Ringin nettisivuilla.
  • 1.1.2024 alkaen pakkausten tuottajavastuu koskee kaiken kokoisia suomalaisyrityksiä markkinoille tuomiensa pakkausten osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Tuottajayhteisöille ja yrityksille tuotamme tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4 800 pakkausten tuottajavastuullista yritystä hoitaa velvoitteensa kuulumalla tuottajayhteisöön. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston, jonne kuluttajat voivat tuoda maksutta käytetyt pakkauksensa kierrätettäviksi. Rinki-ekopisteissä ympäri Suomen kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia ja noin 1000 ekopisteessä kerätään lisäksi muovipakkauksia. www.rinkiin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye