EU:n ennallistamisasetuksen neuvottelutuloksen riskikohdat tukittava rohkealla ja järkevälinjaisella kansallisella toimeenpanolla
EU:n parlamentin, komission ja neuvoston neuvottelut ennallistamisasetuksesta päättyivät alustavaan sopuun viime viikon torstaina. Sekä parlamentin että neuvoston on vielä hyväksyttävä lainsäädäntöteksti.

”Vaikka neuvottelutulos on komission alkuperäistä ehdotusta parempi, se ei täytä Suomen tavoitteita. Asetukseen liittyy uhkia ja epätietoisuutta sekä Suomelle aiheutuvien kustannusten että maa- ja metsätalouteen kohdistuvien vaikutusten osalta. Jos Suomi pitää linjansa, Suomi vaatii neuvostossa asetuksen hylkäämistä”, arvioi MTK:n juristi Anna-Rosa Asikainen.
MTK kirjelmöi aikaisemmin syksyllä pääministeri Orpoa suomalaisen edunvalvonnan tärkeydestä ennallistamisasetuksen valmistelussa.MTK korosti, että etenkin 4 ja 9 artikloiden osalta vaikuttamistyössä on onnistuttava. Juuri näissä kohdissa kuitenkin jäätiin Suomen neuvottelutavoitteiden saavuttamisessa puolitiehen.
Lopputuloksesta on nähtävissä myös se, että tiukinta linjaa vetänyt parlamentti antoi periksi neuvostolle ja komissiolle. Luontotyyppien ennallistamisvelvoitteet jäivät erittäin kunnianhimoisiksi ja heikentämiskiellot sisällytettiin asetukseen. Myös maataloutta koskeva artikla palasi takaisin, vaikka parlamentti vaati sen poistamista kokonaan.
MTK:n ja muiden samoja näkemyksiä jakaneiden tahojen kova työ Brysselissä näkyy asetuksessa kansallisen liikkumavaran lisääntymisenä. MTK edellyttää, että järkevään toimeenpanoon löytyy yksituumaisuus ylimmästä poliittisesta johdosta käytännön toteutukseen saakka. Vaikka lainsäädäntöteksti on ratkennut, vaikutukset riippuvat lopulta toimeenpanosta.
”Kaikki mahdollinen liikkumavara on käytettävä hyödyksi kansallisessa toimeenpanossa. Tulkinnassa on rohkeasti painotettava Suomen sekä suomalaisen maa- ja metsätalouden sekä maanomistajan etua”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korostaa.
MTK katsoo, että asetuksen tavoite luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämisestä ja elpymisuralle saamisesta on välttämätön ja kannatettava. Heikosti valmistellun asetuksen valuviat sekä hyväksyttävyys- ja rahoituskysymysten sivuuttaminen voivat kuitenkin kääntyä tavoitetta vastaan.
”Jälkiviisauden aika on vasta myöhemmin, vaikka epäonnistumisen riski häilyykin ilmassa. Epäonnistumiseen ei kuitenkaan ole varaa. MTK tulee vahtimaan, että luonnon ja ihmisen tarpeet yhteensovitetaan”, Marttila toteaa.
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167
Anna-Rosa Asikainen, juristi, luonnonsuojelu, 040 920 9858
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme