Merikarvian kunta

Merikarvian kunnassa taas uusi pelinavaus - nyt kehitetään aluehallintoa Euroopan neuvoston arviointiprosessissa

Jaa

Merikarvian kunnassa ollaan kehityksen kärjessä jo Euroopan tasolla. Nyt kunta on mukana ensimmäisten joukossa Euroopan neuvoston hyvän hallinnon arviointiprosessissa. Merikarvian kunta haki  ja tuli valituksi hyvän hallinnon 2023 vuoden pilottiryhmään  kymmenen muun suomalaisen kunnan kanssa.  Olemme yhteistyössä laatineet lyhyen suomenkielisen kyselyn, jotta voimme verrata paikallishallinnon laatua muihin eurooppalaisiin aluehallinnon yksiköihin - hallintopäällikkö Sari Hatanpää kertoo. Tämä on ensimmäistä kertaa Suomessa toteutettava Euroopan neuvoston laatima ja vahvistama hyvän julkisen hallinnon arviointiprosessi. 

Kunnat kokoontuivat Helsingin aloitustilaisuuteen, jossa mm. Jorge Zuazola kertoi prosessin etenemisestä.
Kunnat kokoontuivat Helsingin aloitustilaisuuteen, jossa mm. Jorge Zuazola kertoi prosessin etenemisestä. Sari Hatanpää

Vastausten avulla kehitämme työtämme kohti parempaa ja avoimempaa hallintoa. Siten voimme palvella kuntalaisia ja vierailijoitamme aina vain paremmin.

Prosessissa tarkastellaan mukaan valittujen kuntien toimintoja neuvoston määrittelemien 12 hyvän hallinnon periaatteen kautta. Arviointi on ollut vuosia käytössä muissa neuvoston maissa ja nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Työtä koordinoi Suomessa HAUS-Kehittämiskeskus.

Kyselyjä on kolmelle eri ryhmälle: kuntalaiset, kunnan päättäjät sekä kunnan työntekijät. Kyselyjen kysymykset on kaikki johdettu suoraan neuvoston 12 hyvän hallinnon periaatteista. Tulosten perusteella kunta antaa omat vastineet kehittääkseen toimintaansa edelleen.

Kunnat, jotka saavuttavat Eurooppa neuvoston asettamat pisterajat kaikissa 12 kysymyksessä, palkitaan maaliskuun 2024 loppuseminaarissa.

Kyselyyn vastataan nimettömänä. HAUS-Kehittämiskeskus kerää ja koostaa vastauksista yhteenvedon. Kuntalaisille suunnattu sähköinen kysely on avoinna sunnuntaihin 17.12. asti.

Kyselyyn voi vastata myös täyttämällä paperiversion, jonka löydät tästä linkistä tai virastotalolta, jonne voit myös palauttaa täytetyn kyselyn viimeistään perjantaina 15.12.

Tulevaisuus ei tapahdu - se tehdään - yhdessä! - Sari Hatanpää summaa. 

Lisätietoja: hallintopäällikkö Sari Hatanpäältä - sari.hatanpaa@merikarvia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

ELOGE-kuntien kokoontuminen Helsingissä
ELOGE-kuntien kokoontuminen Helsingissä
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

Merikarvia on Satakunnan yrittäjäaktiivisin kunta vuonna 202316.11.2023 15:43:53 EET | Tiedote

Merikarvian kunta on saanut Satakunnan Yrittäjiltä tunnustuksen yrittäjäaktiivisimpana kuntana vuonna 2023. Satakunnan Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi Yrittäjäaktiivinen kunta-kyselyn kunnan virkamiesjohdon ja yrittäjien johdon yhteisenä arviona. Merikarvian kunta sai tänä vuonna parhaat tulokset. Suomen Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi yrittäjien kuntabarometrin, johon vain yritykset vastaavat. Viime vuonna (2022). Merikarvia oli Satakunnassa ykkössijalla tässäkin arvioinnissa ja valtakunnan tason arvioinnissa viides omassa kuntakokoluokassaan, joten kunnanjohtaja on tyytyväinen arviointeihin.

Työllisyyden edistäminen ja sivistystoimen uusi rooli todettiin Merikarvian kunnan kärkihankkeiksi vuoden 2024 talousarviossa kuntalaispaneelissa tänään17.10.2023 16:56:12 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta toteutti ainutlaatuisen kokeilun, jossa kuntalaiset osallistuivat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa täysin uudella tavalla. RatkaisuTorin kuntalaispanelistit toivat tänään Merikarvian kunnanvaltuustolle evästyksensä huomioitavaksi kunnan talousarvioon 2024. Jo bussimatkalla Merikarvialta kohti Turkua aloitettiin keskustelu valtuutettujen ja virkamiesten kanssa. Ajatusten vaihto vilkastui vielä varsinaisessa seminaarissa Turun Forum Marinumissa.

Tiedolla johtamisen uudet demokraattiset tuulet - Merikarvialla kuntalaispaneeli sai tekoälyllä tuotettua ja perinteistä talousdataa käyttöönsä talousarviosuunnittelun pohjaksi11.9.2023 22:12:02 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta toteuttaa ainutlaatuista kokeilua, jossa kuntalaiset osallistuvat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa. RatkaisuTori-kuntalaispaneelien toiminta avattiin 5.9. käymällä keskustelua kunnan talousarvioon liittyvistä arvoista. Kunnanvirastolla jatkettiin 11.9. työskentelyä esittelemällä talousdataa päätöksenteon tueksi kahdesta täysin erilaisesta näkökulmasta.

Merikarvian kunta kutsuu kuntalaiset mukaan talousarviosuunnitteluun29.8.2023 19:45:12 EEST | Tiedote

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä. Kuntalaisilla ei ole aikaisemmin ollut suoraa mahdollisuutta osallistua tähän työskentelyyn. Sitra tarjosi mahdollisuuden suomalaisten kuntien hakea mukaan yhteistyöprojektiin, jossa muotoiltaisiin mallia, miten kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat osallistua talousarvion ts. budjetin tekoon. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista. Koska kuntalaisilla ja Merikarvian kesäasukkailla on aivan varmasti erinomaisia ideoita kunnan kehittämiseksi, Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi kokeiluun, joka on nyt käynnistymässä yhteistyössä Sitran ja Pieksämäen kaupungin kanssa. Tänä vuonna talousarvio muodostetaan täysin uudella tavalla näissä kahdessa kunnassa. Tavoitteena on synnyttää keskustellen erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ideoita - mistä voitaisiin säästää ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye