Digi- ja väestötietovirasto

Eettinen pohdinta pitää tehdä ennen tekoälyn käyttöönottoa – kattava opas neuvoo organisaatioita tekoälyn vastuullisessa hyödyntämisessä

Jaa

Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää organisaatioilta eettistä pohdintaa esimerkiksi siihen liittyvien yhteiskunnallisten riskien ja uhkien vuoksi. Digi- ja väestötietovirasto on tänään julkaissut kaikille avoimen oppaan tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä.

Digitaalinen ympäristö muuttuu nopeasti. Odotettavissa on, että tulevaisuudessa entistä useammat organisaatiot hyödyntävät toiminnassaan tekoälyä.

–  Tekoälyn kaltaisten uusien teknologioiden hyödyntämiseen liittyy erilaisia sosiaalisia, yhteiskunnallisia, tietosuojaan ja ympäristöön liittyviä riskejä, joita organisaatioiden pitää ennakoida ja huomioida, kertoo oppaan kirjoittanut johtava asiantuntija Marko Latvanen Digi- ja väestötietovirastosta.

Uusi opas tarjoaa hyviä käytäntöjä riskien arviointiin ja toimintatapojen organisointiin

Digi- ja väestötietoviraston tuottama Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas vastaa tekoälyyn ja sen etiikkaan liittyvän ajankohtaisen tiedon kasvavaan kysyntään tarjoamalla näkökulmia, tietoa ja hyviä käytäntöjä eettisen pohdinnan tueksi.

–  Opas ohjaa organisaation valmiuksien arvioimisessa, eettisen toimintatavan organisoinnissa, kansalaisten osallistamisessa, datapolitiikan määrittelyssä sekä lain ja turvallisuuden huomioimisessa, Marko Latvanen kertoo.

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas on suunnattu ensisijaisesti julkishallinnon organisaatioiden työntekijöille, jotka työskentelevät datan, järjestelmäkehityksen, tietohallinnon tai tietosuojan parissa. Opasta voivat hyödyntää muutkin tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä kiinnostuneet. Opasta esitellään tänään 14.11.2023 Sujuva Suomi tekoälyllä – eettisesti ja vastuullisesti -webinaarin  yhteydessä, jonne on vapaa pääsy.

Opas on selkeä, yleistajuinen ja helppokäyttöinen. Siitä on saatavilla myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Opas on maksutta kaikkien hyödynnettävissä.

Suomi.fi-oppaat neuvovat kansalaisia ja organisaatioita

Digi- ja väestötietoviraston tuottamat Suomi.fi-oppaat ovat saavuttaneet suuren suosion. Oppailla on kuukausittain kymmeniätuhansia lukijoita ja määrä kasvaa koko ajan.

Digi- ja väestötietovirasto työskentelee laajassa yhteistyössä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa, jotta oppaat tarjoavat mahdollisimman kattavasti tietoa monia koskettavista aiheista. Oppaista sisältävät selkeät ohjeet erilaisiin elämäntilanteisiin sekä tietoa alueellisista ja valtakunnallisista palveluista. Oppaat neuvovat lukijaa asioiden hoitamisessa itse ja vähentävät siten tarvetta asioida viranomaisen tai muun toimijan kanssa.

Aiemmin Suomi.fi-sivustolla on julkaistu oppaita, jotka ohjeistavat kansalaisia elämäntilanteissa ja yrityksiä liiketoimintatilanteissa. Nyt julkaistava tekoälyopas on ensimmäinen, joka neuvoo organisaatioita digikehitykseen liittyen.

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -oppaan julkaisu on samalla kutsu organisaatioille ja asiantuntijoille tulla mukaan kehittämään ohjeistusta tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen vastuullinen-ai@dvv.fi  

Lisätietoa:

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas:
johtava asiantuntija Marko Latvanen, marko.latvanen@dvv.fi, puh. 0295 535 066 (tavoitettavissa klo 12 alkaen tänään)

Suomi.fi-oppaat digikehittäjille:
erityisasiantuntija Juha Viinikainen, juha.viinikainen@dvv.fi, puh. 0295 535 161

Avainsanat

Linkit

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digiasiointi läheisen puolesta sosiaali- ja terveysasioissa helpottuu vuonna 2024 – Hyvinvointialueilta ja Digi- ja väestötietovirastolta uusi palvelu14.2.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Monilla hyvinvointialueilla voi tämän vuoden aikana antaa omalle luottohenkilölleen oikeuden asioida puolestaan apteekeissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluissa. Toisen henkilön voi valtuuttaa hyvinvointialueen ilmoittamissa palvelupisteissä, jossa ne tallennetaan Digi- ja väestötietoviraston tuottamaan Suomi.fi-valtuuksiin.

Det populära spelet Digital säkerhet i livet fick en fortsättning: det nya innehållet förbereder datasäkerhetsansvariga för att lösa hotsituationer i anslutning till digital säkerhet12.2.2024 08:05:00 EET | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har publicerat nytt innehåll i det populära spelet Digital säkerhet i livet. Med hjälp av mobilspelet kan man lära sig om digital säkerhet på ett enkelt och roligt sätt. I de nya uppdragen fokuserar man på de hot mot den digitala säkerheten som organisationens datasäkerhetsansvariga möter.

The popular Digitally Secure Life game gets a sequel: new content coaches information security officers in solving threats related to digital security12.2.2024 08:05:00 EET | Press release

The Digital and Population Data Services Agency has published new content for the popular Digitally Secure Life game. The mobile game allows players to learn digital security skills in an easy and fun way. The new exercises focus on the digital security threats that an organisation’s information security officer will encounter.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata valde Telia Finland Abp som leverantör av förmedlingstjänster för stark autentisering31.1.2024 12:11:00 EET | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata konkurrensutsatte förmedlingen av verktyg för stark autentisering till hela den offentliga förvaltningen. Konkurrensutsättningen genomfördes som ett öppet förfarande mellan de leverantörer av förmedlingstjänster som hör till förtroendenätet. Två leverantörer av förmedlingstjänster lämnade anbud inom utsatt tid. På basis av konkurrensutsättningen valdes Telia Finland Abp till leverantör av förmedlingstjänster för Suomi.fi-identifikation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye