Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuudelta yli 13 miljoonaa tekoälyyn: ”Tekoälyn hyödyntäminen on keskeistä Suomen talouden kestävälle kasvulle”

Jaa

Teknologiateollisuus ry investoi kymmenen miljoonaa euroa tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseen Suomessa. Panostuksen tavoitteena on lisätä tekoälyn käyttöönottoa ja kehittämistä suomalaisissa teknologiayrityksessä, vahvistaa soveltavaa tutkimusta sekä houkutella tekoälyosaajia Suomeen. Lisäksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö lahjoittaa 3,2 miljoonaa Aalto-yliopiston uuden tekoälytutkimuksen keskuksen perustamiseen.

Teknologiateollisuuden kymmenellä miljoonalla tuetaan huippuosaajien rekrytointeja yritysten ja yliopistojen yhteisprojekteihin, rahoitetaan yritysten tekoälyhankkeita ja niihin liittyviä ylempien korkeakoulututkintojen lopputöitä sekä perustetaan yritysvetoinen tekoälyverkosto.

– Tekoäly on tällä hetkellä nopeimmin kehittyvä yleiskäyttöinen teknologia, ja sen hyödyntäminen on ratkaisevan tärkeää suomalaisten yritysten kilpailukyvylle. Tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksin on tartuttava nyt, painottaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Tekoälyn avulla yrityksissä voidaan parantaa tuottavuutta ja kannattavuutta sekä luoda uusia liiketoimintamalleja. Varsinkin laajojen kielimallien kehitys on viime aikoina ollut nopeaa. Teollisuudessa soveltamismahdollisuuksia löytyy myös esimerkiksi koneoppimisessa, uusien materiaalien kehittämisessä, autonomisissa järjestelmissä sekä teollisten prosessien ja ennakoivan huollon kehittämisessä. Investoinnin toivotaan vauhdittavan tekoälyn käyttöönottoa erityisesti pk-yrityksissä.

– Toivomme, että oma panostuksemme toimii katalyyttina investoinneille myös muilta toimijoilta, Hirvola sanoo.

– Olemme Euroopassa jääneet jälkeen tekoälyinvestoinneissa verrattuna USA:han ja Kiinaan. Tekoälyosaamisen vahvistaminen on aivan olennaisessa roolissa Suomen talouden kestävän kasvun takaamisessa.

Teknologiateollisuus haluaa investoinnillaan lisätä myös yritysten ja yliopistojen yhteistyötä soveltavassa tutkimuksessa sekä houkutella kansainvälisiä huippuosaajia Suomeen.

– Suomen tekoälytutkimus on Euroopan kärkitasoa valituilla tutkimusaloilla, kuten koneoppimisessa. Vuorovaikutusta yritysten kanssa on kuitenkin tarpeen kasvattaa. Tämän lisäksi tarvitsemme lisää kansainvälisiä huippuosaajia uusien maailmanluokan ratkaisujen kehittämiseksi, Hirvola toteaa.

Teknologiateollisuus ry valmistelee hankkeen käytännön toteutusta yhdessä yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Hakusivusto yrityksille ja opiskelijoille avautuu lähikuukausina.

Teknologiateollisuuden 10 miljoonan euron tekoälypanostus jakautuu seuraavasti:

  • 3,8 M€ tekoälyn kansainvälisten huippuosaajien rekrytointiin yritysten ja yliopistojen yhteiseen soveltavaan tutkimukseen ja tekoälyopetukseen
  • 2,8 M€ Teknologiateollisuuden jäsenyritysten tekoälykehityshankkeisiin siemenrahoituksena
  • 2,4 M€ stipendeinä ylemmän korkeakoulututkinnon lopputöihin (diplomityö, pro gradu -tutkielma, YAMK-opinnäytetyö), jotka liittyvät Teknologiateollisuuden jäsenyritysten tekoälykehityshankkeisiin
  • 1 M€ yritysvetoisen tekoälyverkoston käynnistämiseen.

Myös Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö tekee ison panostuksen tekoälytutkimukseen ja sen soveltamiseen myöntämällä 3,2 miljoonaa euroa Aalto-yliopistoon perustettavaan uuteen tekoälytutkimuksen keskukseen. Lahjoitus on osa säätiön pitkäjänteistä satsausta tekoälyn kehitykseen Suomessa: viimeisen kahdeksan vuoden aikana säätiö on myöntänyt rahoitusta yli 5 miljoonaa euroa tutkimukseen, jossa on kehitetty tai sovellettu tekoälyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 330 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus: Hallituksen lupaus yritysvetoisista TKI-panostuksista luo uutta kasvua16.4.2024 16:38:16 EEST | Tiedote

Teknologiateollisuus ry pitää hyvänä hallituksen kehysriihilupausta yritysvetoisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten (TKI) lisäämisestä. Vihreän siirtymän ja murrosteknologioiden tukeminen antaa suomalaiselle teknologiateollisuudelle mahdollisuuden uusien vientituotteiden ja -palveluiden synnyttämiseksi. Tämä luo edellytyksiä kestävälle kasvulle, uusille työpaikoille ja hyvinvoinnille tulevaisuudessa.

Teknologiateollisuuden yrityskysely: 40 % arvioi vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi – Myös irtisanomisiin joudutaan25.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Peräti 40 prosenttia Teknologiateollisuuden jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi. Suurista yrityksistä joka neljäs on jo siirtänyt lakon vuoksi tuotantoaan konsernin ulkomaisiin yksiköihin, ja joka kolmannessa yrityksessä henkilöstöä joudutaan lomauttamaan tai irtisanomaan. Laajojen lakkojen jatkuminen tulee vaikeuttamaan satojen teknologiateollisuusyritysten tuotantoa.

Vientiteollisuuden puheenjohtajat: SAK:n toiminta ei palvele Suomen ja suomalaisten etua – ”Neuvotteluissa sovitun työrauhan merkitys näyttää olevan hyvin pieni”20.3.2024 17:19:42 EET | Tiedote

Suomen suurimpien vientiliittojen Teknologiateollisuuden, Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden hallitusten puheenjohtajat kantavat kasvavaa huolta poliittisten lakkojen vaikutuksista investointeihin, kansantalouteen sekä suomalaisten yhteishenkeen ja luottamukseen lähivuosina. Ammattiyhdistysliike murentaa toimillaan työrauhan arvon työntekijä- ja työnantajapuolen keskinäisessä vuorovaikutuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye