Tampereen kaupungin historiallisten museoiden johtaja Kimmo Antila on menehtynyt
Museonjohtaja Kimmo Antila menehtyi syöpään Tampereella 13.11. Hän oli kuollessaan 57-vuotias. Kimmo Antila aloitti Tampereen historiallisen museoiden johtajana lokakuussa 2022. Museoihin kuuluvat museokeskus Vapriikki, Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Antila siirtyi historiallisten museoiden johtoon Vapriikissa toimivan Postimuseon johtajan paikalta. Hänet tunnettiin kotimaassa erityisesti liikenteen, tekniikan ja viestinnän historian asiantuntijana. Hän oli mukana myös useissa kansainvälisissä museoalan järjestöissä ja luottamustoimiensa kautta Antilasta tuli yksi kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista suomalaisista museoalan ammattilaisista. Hänen maailmanlaajuinen kollega- ja ystäväverkostonsa oli häkellyttävän laaja. Tampereen kaupungilla ja Kulttuurin palveluryhmässä Kimmo muistetaan erityisesti näkemyksellisenä ja laaja-alaisena visionäärinä, joka ajatuksillaan kykeni yhdistämään eri taidelaitoksia yhteisiin tavoitteisiin ja lyhyessä ajassa kehittämään kaupungin museotoimintaa merkittävästi.
Antilalla oli taito yhdistää monet intohimon kohteensa yhdeksi kokonaisuudeksi, joka ilmeni hankkeina, näyttelyinä, julkaisuina, konsertteina ja tapahtumina. Kollegat ja yhteistyökumppanit muistavat hänet innostuneena ja osaavana johtajana, jonka syvällistä ajattelua ja lämmintä työtoveruutta suomalainen museomaailma jää syvästi kaipaamaan. Hänellä oli kyky nauraa itselleen ja maailmalle, piirre, joka säilyi hänessä aivan elämän loppumetreille saakka.
Tampereen kaupunki ja historialliset museot kunnioittaa pidetyn johtajan ja työtoverin muistoa ja kiittää siitä panoksesta, jonka Kimmo Antila antoi museotoiminnan kehittämiseksi. Ajatukset ovat hänen läheistensä luona, toivotamme heille voimia tässä raskaassa ajassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vs. museonjohtaja Marjo-Riitta Saloniemi, puh. 050 553 8671
Tähtitalvikki PoikajärviViestintäsuunnittelija
Puh:050 321 1189Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Museoiden yössä Tampereella artisteja ja opastuksia 17.5.6.5.2025 11:17:02 EEST | Tiedote
Lauantaina 17.5. Tampereen valtaa Museoiden yö, joka tarjoaa yli 100 ohjelmanumeroa ja 30 kohdetta ympäri kaupunkia. Kohteiden välillä liikennöivät Nyssen Museoiden yö -bussit, joiden kyytiin pääsee tapahtumarannekkeella. Tämän vuoden ohjelma tarjoaa paitsi kiinnostavia näyttelyitä ja asiantuntijoiden tapaamisia, myös huikeita artisteja sekä hyvää ruokaa ja juomaa!
Toukokuussa Vapriikki on avoinna myös maanantaisin30.4.2025 12:48:11 EEST | Tiedote
Olisiko maanantai museopäivä? Nyt toukokuussa Vapriikki palvelee joka päivä, joten museoon voi suunnata, kun se parhaiten sopii! Maanantaisin on myös tarjolla erikoisohjelmaa: Kivigallerian kosketeltavien kivien ihmettelyä, tai Pelimuseon matopelin testailua.
Museoiden yö järjestetään Tampereella 17.5.10.4.2025 09:32:44 EEST | Tiedote
Yksi lippu - monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Mukana 30 kohdetta ja yli 100 ohjelmanumeroa! Museoiden yötä vietetään jälleen keväisenä kaupunkijuhlana. Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 17.5. Ohjelma starttaa kello 18 ja useimmat kohteet ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.
Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote
Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.
Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote
Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme