Inflaatio hidastuu ja taantuma uhkaa

Jaa

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan inflaatio on hidastumaan päin. Inflaatio oli lokakuussa 4,9 prosenttia ja korkojen vaikutus Suomen inflaatiolukuun on merkittävä. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan ilman korkojen vaikutusta Suomessa ollaan inflaation osalta tavanomaisissa lukemissa. Bruttokansantuotteen supistuminen oli kuitenkin murheellinen tieto ja Suomen talous on etenemässä kohti taantumaa.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala. Liisa Takala

Suomen inflaatio oli lokakuussa 4,9 prosenttia. Kuluttajahintojen nousu hidastui vuositasolla selvästi, sillä syyskuussa inflaatio oli vielä 5,5 prosenttia. Kuukausitasolla nähtiin kuitenkin edelleen varsin vauhdikasta hintojen nousua monissa eri hyödykeryhmissä. 

Tilastokeskuksen julkistamaa kotimaista inflaatiomittaria tulkittaessa on muistettava ottaa huomioon lainakorkojen vaikutus. Asuntolainojen ja kulutusluottojen korkojen nousun vaikutus lokakuun inflaatiolukuun oli yli 3 prosenttiyksikköä, eli korot selittävät jopa valtaosan kokonaisinflaatiosta. Ilman korkojen nousun vaikutusta Suomen inflaatio olisi ollut lokakuussa noin 1,8 prosenttia eli jopa alle keskuspankin tavoitteleman tason. 

”Kun korkojen nousun vaikutus putsataan pois sotkemasta inflaatiolukuja, tullaan siihen tulokseen, että Suomessa inflaatio on aika lailla tavanomaisissa lukemissa. Vaikka osa hinnoista nousee edelleen, näyttää selvältä, että nykyisessä suhdannetilanteessa hallitsemattoman inflaatiokehityksen riski on vähäinen. Siksi Suomen kannalta euroalueen keskimääräisen tilanteen mukaan viritetty rahapolitiikka on jo liiankin kireää ja olisi toivottavaa, että ohjauskorkojen alentaminen aloitettaisiin mahdollisimman pian”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist

Suomen bruttokansantuote maalaa murheellista kuvaa  

Tilastokeskus julkisti tänään myös ennakolliset lukemat Suomen bruttokansantuotteen kehityksestä vuoden kolmannelta neljännekseltä. Bruttokansantuotteen ennakoidaan supistuneen 0,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja tippuneen 1,0 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan tason alapuolelle. 

”Bruttokansantuotteen supistuminen oli odotettua, mutta lukema on silti murheellinen. Todennäköisesti loppuvuosi ja ensi vuoden alku jatkuvat miinusmerkkisinä, eli Suomen talous on etenemässä vauhdilla kohti taantumaa”, arvioi Appelqvist. 

Useimmat talouskehitykseen vaikuttavista muuttujista ovat tällä hetkellä vastatuulitekijöitä. Suurimmat haasteet liittyvät kotimaiseen asuntorakentamiseen sekä teollisuutta vaivaavaan heikkoon vientikysyntään. Molempia toimialoja kurittaa kiristynyt rahapolitiikka. Kotimaisen inflaation hidastuminen tuo kuitenkin pientä lohtua ja varovaista toivoa kulutuskysynnän elpymisestä. 

”Suhdanteen kannalta inflaation rauhoittuminen on myönteistä, koska se tukee kotitalouksien ostovoimaan, joka on kokenut kovia viimeisen kahden vuoden aikana. Juuri nyt palkkojen ostovoima elpyy ripeästi, vaikka kestääkin vielä useamman vuoden ennen kuin tilanne palautuu kokonaan entiselleen. Palkkojen ostovoiman elpyminen on tällä hetkellä lähes ainoa myönteinen asia lähikuukausien suhdannenäkymissä”, toteaa Appelqvist.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Yritykset odottavat YK:n ilmastokokouksesta suuntaa – Seuraa näitä kolmea asiaa kokouksessa28.11.2023 06:58:00 EET | Tiedote

Torstaina alkavalta YK:n ilmastokokoukselta odotetaan välitilinpäätöstä Pariisin ilmastosopimuksen onnistumisesta sekä päätöksiä puhtaan energian lisäämisestä ja fossiilisten polttoaineiden alasajosta. Suomella on kokouksessa ensimmäistä kertaa oma paviljonki. Kokoukseen osallistuva Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Teppo Säkkinen kehottaa seuraamaan erityisesti kolmea asiaa ilmastokokouksessa.

Keskuskauppakamari: Liikenteen tulevaisuuden linjanvedot tehdään EU:ssa - neljä teesiä parempaan liikennepolitiikkaan24.11.2023 06:57:00 EET | Tiedote

Suomen intressien varmistamisesta kansallisesti tärkeiden liikennekysymysten osalta on huolehdittava nyt, kun EU-komission uutta ohjelmaa valmistellaan. Kannat pitää olla valmiina jo yhteistä ohjelmaa muodostettaessa, jotta niillä olisi painoarvoa. Keskuskauppakamari on yhdessä ITS Finlandin kanssa valmistellut neljä teesiä, jotka vaikuttaisivat myönteisesti Suomen liikennepolitiikkaan seuraavan EU-komission kaudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme