Kotisairaala ja Liikkuva sairaala LiiSa palveluksi koko Länsi-Uudellemaalle

Jaa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja HUS-yhtymä kehittävät yhteistyössä läntisten alueidensa sairaalapalveluita

Hoitaja mittaa potilaan verenpainetta.
Jatkossa entistä useampi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen potilas voidaan hoitaa kotisairaalassa osastohoidon sijaan.

HUS-yhtymän Lohjan ja Raaseporin kotisairaalatoiminnot siirtyvät 1.1.2024 alkaen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle liikkeen luovutuksen periaatteita noudattaen. Asiasta päättivät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus ja HUS yhtymähallitus 13.11.2023. 

Liikkeenluovutuksen myötä kotisairaalapalvelut tulevat osaksi Sairaalapalveluiden organisaatiota, nykyisten Polikliinisten ja kotiin vietävien palveluiden (PKVP) yhteyteen. HUSilta siirtyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle yhteensä 15 työntekijää. 

Sairaalapalvelua kotona osaston sijaan  

HUSin liikkeenluovutuksen tuoman uudistuksen myötä kotisairaalan palvelut laajenevat. Jatkossa entistä useampi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen potilas voidaan hoitaa kotisairaalassa osastohoidon sijaan. Koti hoitoympäristönä edistää kuntoutumista ja kotona vältytään sairaalainfektioilta.  

Tavoitteena on, että Liikkuvan sairaalan LiiSan palvelut kattavat jatkossa koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen. Tähän asti LiiSan palvelut ovat olleet käytössä ainoastaan Espoon ja Kirkkonummen alueella. LiiSan palvelujen laajenemisen myötä myös entistä useampi kotihoidon ja hoivakodin asukas kyetään hoitamaan päivystyspoliklinikan sijaan kotona. 

Palvelut kehittyvät Hyvinvointialueen ja HUSin yhteistyöllä  

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja HUS-yhtymä tekevät tiivistä yhteistyötä kehittäessään Raaseporin sairaalaan kokonaisuuden toimintaa, jossa turvataan potilaiden oikea-aikainen hoito. Kehittämistyötä tehdään kotisairaalan ja liikkuvan sairaalan (LiiSan) lisäksi myös päivystyksen, osastojen ja erikoissairaanhoidon polikliinisten toimintojen osalta.  

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue suunnittelee perusterveydenhuollon toiminnan vahvistamista ja laajan aukioloajan akuuttivastaanoton perustamista lounaiselle alueelleen. Tavoitteena on laajentaa perusterveydenhuollon akuuttivastaanoton aukioloaikoja ja parantaa näin hoitoon pääsyä ja vähentää sairaaloiden päivystyskäyntejä. Pyrkimyksenä on vakiinnuttaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tärkeimmät yhteistyötavat ja palveluketjut, jotta potilaat saavat hoitoa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.  

Osastohoidon osaprojektissa selvitetään, miten osastohoidon kokonaisuutta voidaan kehittää Raaseporin sairaalan alueella, ja miten osastohoito on tarkoituksenmukaisinta tuottaa, jotta se parhaiten tukisi Raaseporin sairaalan alueen kehittymistä osaamiskeskukseksi. Selvityksen yhteydessä arvioidaan HUS kombo-osaston potilasrakennetta ja osaston siirtämistä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tuottamisvastuulle.  

Lisätietoja:  

Tuula Suominen 
palvelualuejohtaja
Raaseporin sairaalan kokonaisuuden ohjausryhmän puheenjohtaja
p. +358443741291 

Avainsanat

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye