Helsingfors universitet

Soc&kom – åttio år av uppbyggnad, utveckling och utbildning

Dela

Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet fyller 80 år och firar detta med seminarium, fest och en ny historik som speglar högskolans rika historia och banbrytande resa. 

Ett av de betydelsefulla svenska rummen i Helsingfors fyller jämna år. Svenska social- och kommunalhögskolan, eller Soc&kom som högskolan kallas, firar 80-årsjubileum i höst.

– Soc&kom är en unik svenskspråkig miljö för studier och forskning i samhällsvetenskaper vid Helsingfors universitet. Förändringen från 1940-talet till idag har varit stor, men vårt grundläggande uppdrag har förblivit detsamma: att förse det finländska samhället med svenskspråkig kompetens, säger Tuomas Martikainen, högskolans rektor.  

Vid Soc&kom kan man studera socialt arbete, journalistik och kommunikation, statskunskap, sociologi, socialpsykologi och rättsvetenskap. Till skillnad från Helsingfors universitet i övrigt är både studiespråket och förvaltningsspråket svenska. Soc&kom har även profilerat sig via sin forskning, som når ut både nationellt och internationellt.

Under jubileumsåret har Soc&kom bland annat satsat på att väcka liv i alumnverksamheten och på att synliggöra forskningen och utbildningen via olika poddserier. Jubileumsåret kulminerar med Soc&kom-dagen och en jubileumsfest på fredag 17.11. Samtidigt ges en historik över högskolan ut.

Historiken belyser högskolans roll i samhällsutvecklingen och visar Soc&koms betydelse i utbildningen av flera generationer av socialarbetare, kommunala tjänstemän och journalister i Finland. Historiken är skriven av historikern Kim Björklund och den utges av alumnföreningen Soc&koms vänner.

– Historiken beskriver en resa av utbildning och samhällsengagemang. Denna bok är inte bara en samling fakta, utan den är fylld med berättelser som andas liv i historien och väcker känslor. Historiken innehåller många minnen från tidigare studenter och personal, säger Henrika Zilliacus-Tikkanen, ordförande för Soc&koms vänner.  

Historiken Soc&kom i 80 år ges ut på fredag 17.11. Information om hur man kan köpa den finns på Soc&koms hemsida.

För mer information om jubileet: 
 
Jenny Stenberg-Sirén, prorektor med ansvar för samhällelig växelverkan 
tel. 040-5782415  
jenny.stenberg-siren@helsinki.fi   

För recensionsexemplar och mer information om historiken: 

Henrika Zilliacus-Tikkanen, ordförande för Soc&koms vänner rf  
tel. 050-369 8056
henrika.zilliacus@helsinki.fi

Nyckelord

Länkar

Om

Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel)
http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

Inbjudan: De nya professorernas installationsföreläsningar den 13 december7.12.2023 14:19:26 EET | Tiedote

De 27 nya professorerna vid Helsingfors universitet håller sina installationsföreläsningar onsdagen den 13 december 2023 i universitetets huvudbyggnad med start klockan 14. Du kan också följa föreläsningarna som livestream. Föreläsningarna är lättförståeliga presentationer av professorernas egna vetenskapsområden och aktuella forskningsfrågor. Professorerna Johan Strang, Kristina Malmio, Fritjof Sahlström och Susanne Wiedmer föreläser på svenska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye