Julkaisutilaisuus: Miten kestävään liikenteeseen siirrytään oikeudenmukaisesti?

Jaa

Tilaisuudessa julkaistaan Kalevi Sorsa -säätiön raportti Vähemmän, reilummin, tehokkaammin. Miten fossiilittomaan tieliikenteeseen siirrytään oikeudenmukaisesti? Raportissa selvitetään, miten fossiilittomaan liikenteeseen siirtymistä voidaan edistää siten, etteivät toimet lisää eriarvoisuutta ja liikenneköyhyyttä. Julkaisun on kirjoittanut eriarvoisuuden vähentämisen hankevastaava, valtiotieteiden tohtori Anna Rajavuori.

Paikka: Sofia Helsinki, Lyhtysali, Aleksanterinkatu 28, Helsinki. Tila on esteetön.  

Aika: Tiistaina 21.11. klo 9.00–10.30. Kahvitarjoilu 8.30 alkaen.  

Liikenne on asumisen ja ruoan ohella merkittävin tekijä kulutusperäisissä hiilidioksidipäästöissä. Siksi liikenne on yksi niistä aloista, joilla päästöjen vähentäminen on välttämätöntä. Tämä edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävää vähentämistä. Toisaalta liikkuminen on välttämättömyys ja liikkumisen vapaus on turvattu Suomen perustuslaissa.   

Sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset että sen estämiseksi tehtävät toimet kohdistuvat ihmisiin eriarvoisesti. Esimerkiksi autoa arjessaan tarvitsevien pienituloisten toimeentulo heikkenee, kun fossiilisten polttoaineiden verotusta kiristetään. Nämä vaikutukset on tunnustettava, jotta siirtymä voidaan toteuttaa oikeudenmukaisesti. Myös ilmastotoimien hyväksyttävyys edellyttää sitä, etteivät ne aiheuta kohtuuttomia kustannuksia kenellekään.  

Raportissa hahmotellaan niitä keinoja, joilla fossiilittomaan liikenteeseen siirrytään siten, että siirtymän tuomat kustannukset ja hyödyt jakautuvat oikeudenmukaisesti eivätkä ne rasita mitään aluetta tai väestöryhmää kohtuuttomasti. 

Tilaisuudessa puhuvat Rajavuoren lisäksi ekologisen siirtymän asiantuntija Janne M. Korhonen Kalevi Sorsa -säätiöstä ja väitöskirjatutkija Felix Hallikainen Turun yliopistosta.    

Puheenvuoroja seuraa paneelikeskustelu, johon osallistuvat mm. toimitusjohtaja Tero Kallio (Autotuojat ja -teollisuus ry), puheenjohtaja Reetta Keisanen (Pyöräliitto ry) ja kansanedustaja Johan Kvarnström (sd).  

Tilaisuuden juontaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Adile Sevimli.  

Tilaisuus on kaikille avoin ja siihen voi osallistua myös etäyhteydellä. Ilmoittautuminen 20.11. mennessä lomakkeella.  

Toimitukset voivat pyytää lisätietoja raportista sekä toimitukselliset materiaalit embargolla Anna Rajavuorelta.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkimusraportti: Osinkoverotusta uudistamalla voisi kertyä vuosittain 800 miljoonaa euroa lisää verotuloja11.4.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Kalevi Sorsa -säätiön tänään julkaisema tutkimusraportti esittelee yhdeksän erilaista mallia Suomen osinkoverotuksen uudistamiseksi. Laboren laatimat laskelmat osoittavat, että uudistus voisi tuoda vuosittain jopa 800 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Progressiivisella osinkoveromallilla on mahdollista kohdistaa vaikutukset valtaosin suurituloisimalle prosentille suomalaisista.

Ennakkotieto: Uusien laskelmien mukaan osinkoverotuksen muutokset voisivat vahvistaa julkista taloutta merkittävästi8.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Torstaina 11.4. julkaistava tutkimusraportti esittelee yhdeksän erilaista veromallia Suomen osinkoverotuksen uudistamiseksi. Se sisältää myös tutkimuslaitos Laboren tekemät laskelmat muutosten vaikutuksista. Raportti on ensimmäinen kattava selvitys, jossa arvioidaan erilaisia vaihtoehtoja Suomen listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotuksen ongelmien ratkaisemiseksi. Ongelmat on nostettu esiin kymmenissä tutkimuksissa ja asiantuntijaraporteissa. Viimeksi niiden korjaamista esitti tammikuussa Talouspolitiikan arviointineuvosto.

Ennakkotieto: Yhteisövero kohdistuu tuloluokkiin epätasaisesti Suomessa29.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Torstaina 1.2. julkaistava tutkimusraportti arvioi yritysten voitoista perittävän yhteisöveron kohdistumista eri tuloluokkiin tilastoaineiston perusteella. Kyseessä on ensimmäinen selvitys yhteisöveron tulonjakovaikutuksista Suomessa. Raportti sisältää myös tutkimuskatsauksen yhteisöverosta sekä suosituksia yritysverotuksen uudistamiseksi. Vuoden alusta Suomessakin käyttöön otettu yhteisöveron 15 prosentin globaali alaraja kasvattaa sen merkitystä julkisen talouden kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye