Vuoden 2023 Nautica Fennica -vuosikirja paneutuu merihistoriaan ja elämäkertoihin
Museovirasto ja Suomen merihistoriallinen yhdistys ovat julkaisseet monitieteisen artikkelikokoelman Merihistoria ja elämäkerrat – Nautica Fennica 2023. Teoksen ovat toimittaneet Pirita Frigren ja Mikko Aho.

Merihistoria ja elämäkerrat koostuu kahdeksasta vertaisarvioidusta artikkelista, joissa tutkitaan merihistoriaa elämäkertojen näkökulmista. Teos lähestyy elämäkertoja folkloristiikan, historiantutkimuksen, museologian sekä kulttuuriperinnön ja maisemantutkimuksen keinoin. Se tuo esiin esimerkiksi aiemmin tuntemattomia naisia, jotka ovat jättäneet jälkensä merihistoriaan.
Elämänvaiheiden kuvaukset esittelevät ihmisiä, esineitä, paikkoja ja aluksia aina 1700-luvun jälkipuoliskon Helsingin merikapteeneista vuonna 2022 poistettuun m/s Amorellaan työpaikkana ja -yhteisönä. Borstö I -nimellä tunnettua 1700-luvun hylkylöytöä käsitellään sekä uusimpana yrityksenä tunnistaa alus että osana Borstön saaren yhteisön tarinaa.
− Artikkeleissa on erityistä se, että elämänkulut tai elämänvaiheet liittyvät aina jollain tavalla mereen tai merenkulkuun, ne ovat siis keino tutkia merihistoriaa. Elämäkerrallisuus ajatellaan kirjassa laajemmin kuin vain ihmisyksilöiden elämäkertoina, kertoo kirjan toinen toimittaja Pirita Frigren.
Artikkelit perustuvat 2022 Rauman merimuseossa järjestettyjen Merihistorian päivien esitelmiin sekä avoimen artikkelikutsun tuloksiin. Yhtä lukuun ottamatta vuoden 2023 artikkelit ovat suomeksi, ja niistä on mukana ruotsin- ja englanninkieliset tiivistelmät. Yksi artikkeli on ruotsinkielinen, ja siitä on kirjassa suomen- ja englanninkieliset tiivistelmät.
Nautica Fennica on ainoa merihistorian tutkimusta esittelevä, säännöllisesti ilmestyvä vertaisarvioitu julkaisusarja Suomessa. Nyt ilmestyvä Merihistoria ja elämäkerrat on sarjan viides julkaisu. Aiempia sarjan osia julkaistaan yksitellen maksutta luettavaksi journal.fi-palvelussa.
Suomen merihistoriallinen yhdistys on saanut Merihistorian päivien järjestämiseen tukea Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä ja vuosikirjan sarja-asun ja taittopohjan suunnitteluun Tieteellisten Seurain Valtuuskunnalta.
Merihistoria ja elämäkerrat – Nautica Fennica 2023 julkaistaan Suomen merihistoriallisen yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä Tieteiden talossa 30.11.2023 klo 17 (huone 504). Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki merihistoriasta kiinnostuneet.
Kirja tulee myyntiin Museoviraston verkkokauppaan sekä Merikeskus Vellamon museokauppaan Kotkassa.
Merihistoria ja elämäkerrat – Nautica Fennica 2023
Pirita Frigren ja Mikko Aho (toim.)
158 sivua, ISBN: 978-951-616-312-6
Hinta 25 euroa.
Sisältö
Tiina Mertanen
Suomen merimuseon tervehdys
Pirita Frigren ja Mikko Aho
Merihistoria ja elämäkerrat
Anne Heimo
Isäni oli merimies?
Päiväkirjamerkinnät ja suulliset kertomukset merimieheyttä rakentamassa
Sari Mäenpää
Matkustajasta purjeentekijäksi
Merinaisen elämää Winifred Lloydin päiväkirjoissa 1935–1938
Pirita Frigren
Nuoren naisen Grand Tour Luvialta Lontooseen
Hanna Hermonen (myöh. Heinilä) merimieslähetyksen, merenkulkijoiden ja suomalaisyhteisön kuvaajana 1910–1911
Bodil Lindberg
Amorella – berättad och upplevd av sjöfarare
Sjömanskulturens förändring, Amorellas biografi som flytande historiskt föremål, och sjöfararnas förhållande till fartyget Amorella
Laura Seesmeri
Puikkarin ja liitupiipun heijastama elämä
Paikallismuseon esinekokoelma biografiana saaresta ja sen ihmisistä
Juha-Matti Granqvist
Merikapteenit porvariyhteisön jäseninä 1700-luvun loppupuolen Helsingissä
Leila Koivunen
Kongon helmi
Kifwebe-naamion taival Afrikasta Suomeen näkyville ja näkymättömiin
Yrjö Kaukiainen
Borstö I ja Johann Pingelin galliotti
Lähdetietojen ja hylyn vertailua
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirita Frigren, pirita.frigren@utu.fi, 044 050 8845
Mikko Aho, mikkojaho@gmail.com, 050 596 1521
Arviointikappaleiden tilaukset: Anna Lantee, 0295 33 6258, anna.lantee@museovirasto.fi
Kuvat
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme