Museovirasto

Vuoden 2023 Nautica Fennica -vuosikirja paneutuu merihistoriaan ja elämäkertoihin

Jaa

Museovirasto ja Suomen merihistoriallinen yhdistys ovat julkaisseet monitieteisen artikkelikokoelman Merihistoria ja elämäkerrat – Nautica Fennica 2023. Teoksen ovat toimittaneet Pirita Frigren ja Mikko Aho.

Merihistoria ja elämäkerrat koostuu kahdeksasta vertaisarvioidusta artikkelista, joissa tutkitaan merihistoriaa elämäkertojen näkökulmista. Teos lähestyy elämäkertoja folkloristiikan, historiantutkimuksen, museologian sekä kulttuuriperinnön ja maisemantutkimuksen keinoin. Se tuo esiin esimerkiksi aiemmin tuntemattomia naisia, jotka ovat jättäneet jälkensä merihistoriaan.

Elämänvaiheiden kuvaukset esittelevät ihmisiä, esineitä, paikkoja ja aluksia aina 1700-luvun jälkipuoliskon Helsingin merikapteeneista vuonna 2022 poistettuun m/s Amorellaan työpaikkana ja -yhteisönä. Borstö I -nimellä tunnettua 1700-luvun hylkylöytöä käsitellään sekä uusimpana yrityksenä tunnistaa alus että osana Borstön saaren yhteisön tarinaa.

− Artikkeleissa on erityistä se, että elämänkulut tai elämänvaiheet liittyvät aina jollain tavalla mereen tai merenkulkuun, ne ovat siis keino tutkia merihistoriaa. Elämäkerrallisuus ajatellaan kirjassa laajemmin kuin vain ihmisyksilöiden elämäkertoina, kertoo kirjan toinen toimittaja Pirita Frigren.

Artikkelit perustuvat 2022 Rauman merimuseossa järjestettyjen Merihistorian päivien esitelmiin sekä avoimen artikkelikutsun tuloksiin. Yhtä lukuun ottamatta vuoden 2023 artikkelit ovat suomeksi, ja niistä on mukana ruotsin- ja englanninkieliset tiivistelmät. Yksi artikkeli on ruotsinkielinen, ja siitä on kirjassa suomen- ja englanninkieliset tiivistelmät.

Nautica Fennica on ainoa merihistorian tutkimusta esittelevä, säännöllisesti ilmestyvä vertaisarvioitu julkaisusarja Suomessa. Nyt ilmestyvä Merihistoria ja elämäkerrat on sarjan viides julkaisu. Aiempia sarjan osia julkaistaan yksitellen maksutta luettavaksi journal.fi-palvelussa.

Suomen merihistoriallinen yhdistys on saanut Merihistorian päivien järjestämiseen tukea Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä ja vuosikirjan sarja-asun ja taittopohjan suunnitteluun Tieteellisten Seurain Valtuuskunnalta.

Merihistoria ja elämäkerrat – Nautica Fennica 2023 julkaistaan Suomen merihistoriallisen yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä Tieteiden talossa 30.11.2023 klo 17 (huone 504). Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki merihistoriasta kiinnostuneet.

Kirja tulee myyntiin Museoviraston verkkokauppaan sekä Merikeskus Vellamon museokauppaan Kotkassa.

Merihistoria ja elämäkerrat – Nautica Fennica 2023

Pirita Frigren ja Mikko Aho (toim.)
158 sivua, ISBN: 978-951-616-312-6
Hinta 25 euroa.

Sisältö

Tiina Mertanen

Suomen merimuseon tervehdys

Pirita Frigren ja Mikko Aho

Merihistoria ja elämäkerrat

Anne Heimo

Isäni oli merimies?

Päiväkirjamerkinnät ja suulliset kertomukset merimieheyttä rakentamassa

Sari Mäenpää

Matkustajasta purjeentekijäksi

Merinaisen elämää Winifred Lloydin päiväkirjoissa 1935–1938

Pirita Frigren

Nuoren naisen Grand Tour Luvialta Lontooseen

Hanna Hermonen (myöh. Heinilä) merimieslähetyksen, merenkulkijoiden ja suomalaisyhteisön kuvaajana 1910–1911

Bodil Lindberg

Amorella – berättad och upplevd av sjöfarare

Sjömanskulturens förändring, Amorellas biografi som flytande historiskt föremål, och sjöfararnas förhållande till fartyget Amorella

Laura Seesmeri

Puikkarin ja liitupiipun heijastama elämä

Paikallismuseon esinekokoelma biografiana saaresta ja sen ihmisistä

Juha-Matti Granqvist

Merikapteenit porvariyhteisön jäseninä 1700-luvun loppupuolen Helsingissä

Leila Koivunen

Kongon helmi

Kifwebe-naamion taival Afrikasta Suomeen näkyville ja näkymättömiin

Yrjö Kaukiainen

Borstö I ja Johann Pingelin galliotti

Lähdetietojen ja hylyn vertailua

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirita Frigren, pirita.frigren@utu.fi, 044 050 8845

Mikko Aho, mikkojaho@gmail.com, 050 596 1521

Arviointikappaleiden tilaukset: Anna Lantee, 0295 33 6258, anna.lantee@museovirasto.fi

Kuvat

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museiverket har digitaliserat 3 700 HBL:s och Östnylands pressbilder av Finlands historia21.2.2024 11:42:43 EET | Tiedote

I maj 2023 tilldelade Konstsamfundet Museiverkets Journalistiska bildarkiv JOKA ett anslag på 145 495 euro för digitalisering av Hufvudstadsbladets, Östnylands och Västra Nylands pressbildsamlingar. Med anslaget har JOKA digitaliserat händelser och stämningar från krigstiden till återuppbyggnadsperioden och 1960-talet när Finland moderniserades. Fler bilder kommer att publiceras under 2024.

Harvinaisen kivikautisen hirvenpääkirveen materiaaliksi selvisi kvartsiitti1.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Kuusamosta toukokuussa 2023 löytynyttä hirvenpääkirvestä ja sen löytöpaikkaa on tutkittu tarkemmin. Kivilajiksi osoittautui kvartsiitti, jota löytyy läheltä löytöpaikkaa. Kirveen löytöpaikan kaivauksissa löytyi kivikautinen asuinpaikka, mutta hirvenpääkirves on sitä tuhansia vuosia nuorempi. Samalla määritettiin myös Säkkijärven ja Kortesjärven hirvenpääesineiden kivilajit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye