Eläketurvakeskus (ETK)

Eläkkeellä työskentely on usein epäsäännöllistä ja satunnaista – moni ei löydä sopivaa työtä

Jaa

Puolet työstä vastikään vanhuuseläkkeelle siirtyneistä on kiinnostunut työskentelemään. Eläketurvakeskuksen (ETK) kyselytutkimuksen mukaan useimmat eläkkeellä työssäkäyneet ovat jatkaneet samalla työnantajalla samanlaisissa tehtävissä. Työskentely on yleensä epäsäännöllistä ja satunnaista.

Mies selaa tablettitietokonetta.
Kuva: Katri Lehtola

Kolmasosa vuosina 2019–2021 palkkatyöstä vanhuuseläkkeelle siirtyneistä työskentelee tai on työskennellyt eläkkeellä. Lisäksi 16 prosenttia haluaisi työskennellä.

Moni työstä vastikään eläkkeelle siirtynyt kokee terveytensä ja työkykynsä riittävän hyväksi, jotta voisi jatkaa työskentelyä. Hyvän työkyvyn lisäksi myönteinen kokemus työstä ja iäkkäiden työntekijöiden osaamisen arvostaminen työpaikalla kannustavat jatkamaan työntekoa vanhuuseläkkeellä. Miehet työskentelevät eläkkeellä naisia useammin.

 – Työnteko vanhuuseläkkeellä on usein epäsäännöllistä ja satunnaista. Työstä kiinnostuneet eläkeläiset myös valtaosin haluavat työskennellä satunnaisesti. Moni korosti nimenomaan työnteon joustavuutta ja vapaaehtoisuutta, erikoistutkija Anu Polvinen Eläketurvakeskuksesta sanoo.

Työskentelyä jatketaan usein samalla työnantajalla ja samanlaisissa tehtävissä

Yli puolet eläkkeellä työskennelleistä kertoo työskennelleensä samalla työnantajalla samanlaisissa tehtävissä kuin ennen eläkkeelle siirtymistä. Toiselle työnantajalle siirtyneistä hieman yli puolet kertoo jatkaneensa samanlaisissa tehtävissä. Reilu kymmenes palkkatyöstä eläkkeelle siirtyneistä on työskennellyt yrittäjänä eläkeaikana.

Usein mainittuja ammatteja, joissa eläkeläiset ovat työskennelleet, ovat esimerkiksi lähihoitaja, sairaan- tai terveydenhoitaja, opettaja, lastentarhanopettaja, lastenhoitaja, konsultti, myyjä ja kuljettaja.

 – Eläkeläisiä näyttäisi työllistyvän aloille, jotka vaativat asiantuntijuutta tai kärsivät työvoimapulasta, Polvinen kuvaa.

Työ tuo mielenkiintoista tekemistä ja kokemuksen tarpeellisuudesta

Suurin osa työnteosta kiinnostuneista eläkeläisistä haluaa työskennellä siksi, että työ tuo mielenkiintoista tekemistä, kokemuksen tarpeellisuudesta ja sosiaalisia suhteita.

Myös taloudelliset syyt ovat monen eläkeläisen työskentelyhalukkuuden taustalla. Kaksi kolmasosaa työnteosta kiinnostuneista haluaa työskennellä lisäansioiden vuoksi. Kolmanneksella syynä ovat sen sijaan taloudelliset vaikeudet. Noin puolet kertoo halunneensa työskennellä siksi, että työstä kertyy lisää eläkettä.

Moni kokee, ettei sopivaa työtä ole tarjolla

Puolet työstä vanhuuseläkkeelle siirtyneistä ei työskentele eikä halua työskennellä. Yleisimmät syyt, miksi eläkkeellä ei työskennellä, ovat halu nauttia eläkepäivistä ja kokemus siitä, että on jo tehty riittävän pitkä työura.

Sen sijaan työtä haluavista eläkeläisistä puolet kokee, että sopivaa työtä ei ole tarjolla, ja noin 40 prosenttia on sitä mieltä, ettei heitä palkata iän vuoksi.

– Vanhuuseläkkeelle siirtyneet tarjoavat osaavaa ja joustavaa työvoimaa. Tärkeää olisikin, että työnantajat näkisivät työtä haluavat eläkeläiset entistä useammin työvoimapotentiaalina. Lisäksi tiedottamista eläkkeellä työskentelyn tuomista psykososiaalisista ja taloudellisista hyödyistä tulisi lisätä, Polvinen toteaa.

Kyselyyn vastasi lähes 3 400 vuosina 2019‒2021 palkkatyöstä vanhuuseläkkeelle siirtynyttä.

Tutkimusjulkaisu: Työnteko vanhuuseläkkeellä – Kyselytutkimus palkkatyöstä vanhuuseläkkeelle vuosina 2019–2021 siirtyneille

Lisätietoa:

Erikoistutkija Anu Polvinen, Eläketurvakeskus, puh. 029 411 2218, anu.polvinen@etk.fiEkonomisti Sanna Tenhunen, Eläketurvakeskus, puh. 029 411 2492, sanna.tenhunen@etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuinka paljon vanhuuseläkeläiset haluaisivat työskennellä?
Kuinka paljon vanhuuseläkeläiset haluaisivat työskennellä?
Lataa
Työnteon motiivit, työskentelystä kiinnostuneet eläkeläiset, %
Työnteon motiivit, työskentelystä kiinnostuneet eläkeläiset, %
Lataa

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Inflationen åt upp realavkastningen6.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

År 2023 var utmanande för pensionsfondernas placeringar på många håll i världen. Pensionsplacerarnas genomsnittliga realavkastning blev endast två procent. De finländska pensionsfondernas placeringar lyckades ännu sämre. Hos oss gjorde den höga inflationen att realavkastningen blev negativ, -0,2 procent i genomsnitt. De svenska pensionsfondernas realavkastning var -1,2 procent i genomsnitt.

Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Inflaatio söi suomalaisten reaalituotot6.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2023 oli haastava eri puolilla maailmaa. Eläkesijoittajien keskimääräinen reaalituotto jäi vain kahteen prosenttiin. Suomalaisten eläkerahastojen sijoitukset sujuivat sitäkin heikommin. Reaalituotto painui meillä korkean inflaation vuoksi negatiiviseksi ja oli keskimäärin -0,2 prosenttia. Ruotsalaisten eläkerahastojen reaalituotto oli keskimäärin -1,2 prosenttia.

Podcasten Eläkekomitea: Hur lyckas Finland med att integrera invandrare?2.5.2024 08:25:00 EEST | Tiedote

Kommer regeringens avoga politik att vara ett hinder för arbetsrelaterad invandring? Kommer invandrarna att rädda pensionssystemet och hurdana pensioner kan de själva vänta sig? Det diskuteras av ledande sakkunnig Katri Niskanen från arbets- och näringsministeriet, chefen för invandringsärenden Teemu Haapalehti från Esbo stad och utvecklingschef Heikki Tikanmäki från Pensionsskyddscentralen.

Podcasten Eläkekomitea: Unga vill ha kortare arbetsdagar och en välfärdsstat – realism?10.4.2024 08:25:00 EEST | Tiedote

Hur förhåller sig den mytiska ungdomen och de sportiga pensionärerna till arbetslivet? Vem borde arbeta längre? Är den hotande arbetskraftsbristen ett hot eller en möjlighet för ungdomarna? Det diskuteras av direktör Mika Maliranta från forskningsinstitutet Labore, ungdomsforskaren Susanna Ågren från Tammerfors universitet och specialforskare Ilari Ilmakunnas från Pensionsskyddscentralen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye