Jyväskylän yliopisto

Väitös: Toimeentulotuen sanktiot voivat toimia tarkoitustaan vastaan

Jaa

Aktiivisen työvoima- ja sosiaalipolitiikan keskeisin tavoite on edistää työttömien työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Tämän vuoksi palveluita on kehitetty, työttömiin kohdistuvaa valvontaa on lisätty ja tulonsiirtoihin on liitetty erilaisia ehtoja. YTM Sami Ylistön väitöstutkimuksen mukaan erityisesti toimeentulotuen sanktiot ovat nuorille erittäin ongelmallisia.

Sami Ylistön tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että nuorten työllistymistä heikensivät pääasiassa koulutuksen ja osaamisen puutteet.
Sami Ylistön tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että nuorten työllistymistä heikensivät pääasiassa koulutuksen ja osaamisen puutteet.

Tutkimuksessa tarkasteltiin työttömiin kohdistuvia lakisääteisiä ja hallinnollisia velvoitteita sekä työttömille tarkoitettuja palveluita sellaisena kuin vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevat nuoret ne itse kokevat. Tutkimusta varten haastateltiin kolmisenkymmentä pitkäaikaistyötöntä nuorta Jyväskylän alueelta.

Haastateltujen nuorten työllistymistä vaikeuttivat kasautuvat vastoinkäymiset sekä realististen työllistymismahdollisuuksien puute. Yleensä vaikeudet olivat alkaneet jo nuorten lapsuudessa, ja ne jatkuivat nuoruusiässä, mikä aiheutti nuorten elämänkulkuun heidän aktiivisuuttaan voimakkaasti lannistavia piirteitä.

Koulutuksen ja osaamisen puutteet vaikeuttivat työllistymistä

Nuorten työllistymismahdollisuuksia heikensivät usein koulutuksen ja osaamisen puute sekä työ- ja toimintakyvyn vajeet, minkä vuoksi heidän oli vaikeaa täyttää työnantajien rekrytointivaatimuksia. Sen vuoksi töihin pyrkiminen oli pitkäaikaistyöttömille nuorille yleensä henkisesti raskas prosessi.

Tutkimuksen tulosten perusteella toimeentulotuen sanktiot osoittautuivat erittäin ongelmallisiksi, koska ne eivät edistäneet syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistymistä, vaan johtivat ongelmien kasautumiseen. Haastateltujen nuorten ongelmia kärjistivät erityisesti toimeentulotuen sanktiot, koska heiltä puuttuivat realistiset mahdollisuudet noudattaa heihin kohdistuvia työvoimapoliittisia velvoitteita.

Tilanteen korjaamiseksi tarvittaisiin nykyistä vahvempia panostuksia osatyökykyisen ja heikosti koulutetun työvoiman kysyntää lisääviin toimenpiteisiin.

Työttömien aktivointi ei ole haastatteluaineiston mukaan ainoastaan kielteinen toimintamalli. Tutkimus osoitti, että hyvin suunnitellut, oikea-aikaiset ja laadukkaasti toteutetut työllistämistoimenpiteet tuottavat kasautuvia onnistumisen kokemuksia, jotka voivat auttaa nuoria ratkaisemaan työllistymiseen liittyviä kiperiä pulmia. Se edellyttää nuorten erityistarpeiden tunnistamista ja riittäviä resursseja.

YTM Sami Ylistön sosiaalityön väitöskirjan "Työttömyys, nuoret ja aktivointi. Tutkimus pitkäaikaistyöttömien nuorten elämänhallinnallisista valinnoista työmarkkinoilla" tarkastustilaisuus pidetään 24.11.2023 salissa S212 alkaen klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii akatemiatutkija, dosentti Lotta Haikkola (Nuorisotutkimusseura) ja kustoksena apulaisprofessori Johanna Kiili (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Etäyhteys väitöstilaisuuteen: https://r.jyu.fi/dissertation-ylisto-241123

Linkki väitösjulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9822-6

Taustatietoa:

Sami Ylistö on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan sosiologia ja sosiaalityö. Hän on toiminut Jyväskylän yliopistossa väitöskirja- ja projektitutkijan sekä yliopistonopettajan työtehtävissä sosiaalityön oppiaineessa vuodesta 2012 lähtien. Hän on myös työskennellyt Hannikaisenkadun sosiaaliasemalla sosiaalityöntekijänä vuosina 2019–2022.

Ylistön tutkimukselliset intressit liittyvät työttömyyteen, nuoriin sekä kuntoutukseen. Ylistön väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Oskar Öflunds Stiftelse, Keski-Suomen Kulttuurirahasto, Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö ja Jyväskylän yliopisto.

Lisätietoa: sami.ylisto@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyväkuntoisilla nuorilla on pienempi riski sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksiin keski-iässä29.11.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa tehdyn laajan seurantatutkimuksen mukaan matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä. Naisilla matala kunto lisäsi verenpainetaudin, miehillä keskivartalolihavuuden riskiä. Tulokset osoittavat, että nuorten heikentyneellä kunnolla on merkittäviä pitkäaikaisvaikutuksia.

Väitös: Kuurot turvapaikanhakijat ovat haavoittuvassa asemassa suomalaisessa turvapaikkaprosessissa28.11.2023 01:00:00 EET | Tiedote

KM Nina Sivunen tutki väitöksessään kuurojen turvapaikanhakijoiden kokemuksia suomalaisessa turvapaikkaprosessissa. Tutkimuksessa nousi esille, että kuurot turvapaikanhakijat kokevat kommunikoinnin turvapaikkaprosessin aikana vaikeaksi yhteisen sujuvan kielen puuttuessa. Turvapaikkaprosessissa tehdään tärkeitä päätöksiä, joten on erittäin tärkeää ymmärtää ja tulla ymmärretyksi itseään koskevissa päätöksissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme