Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialue esittää suurimpia säästöjä ensisijaisesti ostopalveluista, henkilöstöstä ja palveluverkosta

Jaa

Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät viime viikolla. Hyvinvointialueen taloustilannetta esitetään korjattavaksi ilman lomautuksia ja pääosin ilman irtisanomisia. Ostopalveluihin ja palveluverkon uudistamiseen sekä henkilöstön käyttöön kohdistuu merkittäviä säästötavoitteita.

Aluehallitus käynnisti koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut syyskuussa osana pidempikestoista toiminnan ja talouden tasapainottamisohjelmaa. Tavoitteena oli vähentää pysyviä kustannuksia 42 miljoonalla eurolla jo vuodesta 2024 alkaen.

Neuvotteluissa etsittiin säästöjä ensisijaisesti toiminnan päällekkäisyyksistä, ei-lakisääteisistä tehtävistä, palvelujen uudistamisesta, hallinnollisista ja työnjohdollisista tehtävistä sekä hankkeisiin liittyvistä kuluista. Neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että henkilöstön vähennystarve olisi enintään 500 henkilötyövuotta.

Aluehallitukselle esitetään 20.11. kokouksessa, että 240 henkilötyövuoden vähennykset toteutettaisiin ilman lomautuksia ja pääosin ilman irtisanomisia. Vähennyksistä arviolta 60 henkilötyövuotta kohdentuisi johtamis- ja asiantuntijatehtäviin. Henkilöstön työtehtävät ja työnteon paikka voivat vaihtua. Asiakaspalvelujen, ICT-palvelujen ja asiantuntijapalvelujen ostoja vähennettäisiin kaikkiaan noin 24 miljoonaa euroa.

Lisäksi esitetään, että hyvinvointialueen toimitiloja vähennetään sekä varsinaisessa palvelutuotannossa että tukipalveluissa. Tukipalveluissa vähennettäisiin myös esimerkiksi vuodeosastojen rutiininomaista siivousta viikonloppuisin.

Ostopalvelujen vähentäminen voi johtaa ulkopuolisilla palveluntuottajilla työskentelevän henkilöstön vähennyksiin. Hyvinvointialue pyrkii jo ensi vuonna siirtämään osan ostopalveluista omaksi toiminnakseen. Ostopalveluiden vähentäminen edellyttää osin oman henkilöstön lisäyksiä.

Palveluverkosta lyhyen ja pitkän aikavälin säästöjä

Hyvinvointialue odottaa merkittäviä taloudellisia säästöjä erityisesti laajasta palveluverkon uudistuksesta ja sen edellyttämistä uudelleenjärjestelyistä. Niihin sisältyy jo ensi vuoden aikana terveysasemien ja vuodeosastojen lakkautuksia. Lisäksi Rauhaniemen sairaalan ja samassa kiinteistössä sijaitsevan Koivula-yksikön ikäihmisten laitoshoito päättyvät kesään 2024 mennessä.

Valkeakosken sairaalan yöpäivystys esitetään lakkautettavaksi kesällä. Peruspalveluita vahvistetaan muun muassa ottamalla huhtikuussa käyttöön digiklinikka ja kokeilemalla liikkuvien palvelujen toimintaa vastaanottotoiminnassa ja suun terveydenhuollossa.

- Tavoitteena on toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävät palvelut.​ Neuvotteluissa on käsitelty laajasti palveluiden tuottamistapojen muutoksia.​ Uudistusten toimeenpano kestää vuosia ja etenee vaiheittain. Henkilöstöllä on täten aikaa valmistautua moniin palveluverkossa tuleviin uudelleenjärjestelyihin, sanoo yhteistoimintaneuvotteluja johtanut konsernipalvelujohtaja Juhani Sand.

Katso aluehallituksen esityslista verkossa

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Aluehallitus hyväksyi lapsiperheiden ja suun terveydenhuollon palvelujen verkoston jatkovalmisteluun ja käynnisti keskustelukierroksen avokuntoutuksen, vammaissosiaalityön ja vammaisten työ- ja päivätoiminnan palveluverkosta27.11.2023 12:44:12 EET | Tiedote

Aluehallitus käsitteli maanantaina lasten, nuorten ja perheiden sekä suun terveydenhuollon palveluiden verkoston kuulemis- ja keskustelukierrokselta saatua palautetta. Aluehallitus hyväksyi näiden kokonaisuuksien palveluiden verkostoa koskevat esitykset yksityiskohtaisen palveluverkkosuunnittelun pohjaksi.

Avokuntoutuksen, vammaisten työ- ja päivätoiminnan sekä vammaissosiaalityön palveluverkko aluehallituksessa 27.11.22.11.2023 15:58:14 EET | Tiedote

Avokuntoutuksen sekä vammaisten työ- ja päivätoiminnan toimipisteitä esitetään keskitettäväksi isompiin kokonaisuuksiin. Avokuntoutukseen ja vammaissosiaalityöhön kuuluu jo tällä hetkellä paljon kotikäyntejä, joten toimipisteitä voidaan nykyisestä keskittää ja digipalveluja edelleen lisätä. Myös vammaisten päivätoiminnassa voidaan lisätä liikkuvia palveluja ja etäosallistumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme