Tulli

Tuttiketjut kiinnittävät huomion Tullin valvonnassa – hajoavat ja liian pitkät ketjut riskejä lapselle

Jaa

Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Yleisesti pienten lasten hoitotarvikkeiden laatu on hyvä, mutta tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi. Tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaraa, minkä vuoksi Tulli on säännöllisesti estänyt eriä pääsemästä kauppoihin.

Useita värikkäitä tuttiketjuja tutteineen sinisen Tulli-alustan päällä.
Tuttiketjuja esillä Tullilaboratoriossa 15. marraskuuta 2023. Kuvassa olevat tuotteet ovat läpäisseet Tullin tarkastukset ja ovat vaatimusten mukaisia. Aksel Suokas / Tulli

Ulkomailta Suomeen tuodut tutit ja tuttiketjut ovat Tullin tuoteturvallisuusvalvonnan vakiotuotteita, ja niiden ominaisuuksia selvitetään tarkasti Tullilaboratorion testeissä. Tullin valvomien tuttien laatu on viime vuosina ollut harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta hyvä, mutta tuttiketjut kiinnittävät huomiota vuosittain.

– Tuttien ohella myös tuttiketjuille on tarkat eurooppalaiset standardit, joiden on valvonnassamme täytyttävä. Valitettavasti olemme 2020-luvulla joutuneet hylkäämään tuttiketjueriä joka vuosi. Vaikka määrät eivät ole suuria, lastentuotteissa turvallisuus on niin tärkeää ja muutoin hyvällä tasolla, että tämä herättää huomiota, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo.

Ulkomailta tuotujen tuttiketjujen suurin ongelma on heikko kestävyys – myös liian pitkä ketju aiheuttaa vaaraa

Tullin valvomien tuttiketjujen riskit liittyvät enimmäkseen mekaaniseen kestävyyteen. Varsinkin tuttiketjussa oleva vaatekiinnike on osoittautunut laboratorion iskutestissä herkästi hajoavaksi osaksi. Iskutestin jälkeen rasitustestissä vaatekiinnike vielä avataan ja suljetaan 1000 kertaa tietyllä tapaa.

Tuttiketjujen on pysyttävä ehjinä myös vetotestissä, jossa tarkastetaan erillisten osien lujuus. Arkikäytössä liian herkästi hajoava tuttiketju aiheuttaisi lapselle tukehtumisvaaran pienten irrallisten osien vuoksi.

– Heikoimmiksi vaatekiinnikkeiksi ovat osoittautuneet metalliset kiinnikkeet. Lisäksi tuttiketjujen puusta valmistetut osat ovat ongelmallisia. Joskus koko ketjuosa on puupalloilla päällystettyä narua, mutta puiset osat usein hajoavat EU-standardin määrittelemässä iskutestissä, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen kertoo.

Myös tuttiketjun pituudella on standardissa määritellyt rajat: maksimissaan se saa olla 22 cm pitkä. Liian pitkiä tuttiketjuja havaitaan Tullilaboratoriossa kuitenkin suhteellisen usein.

– Joskus maksimipituuden ylitys tulee tuotteen maahantuojalle yllätyksenä, koska he eivät ole varmistaneet ketjun kokonaispituutta yhdessä mahdollisen tutinpidikkeen kanssa. Liian pitkä tuttiketju voi kaulan ympärille kietoutuessaan aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran, Kontiainen jatkaa.

Uudet tuotetrendit haastavat valvontaa

Markkinoille tulee jatkuvasti uudenlaisia tuotteita, eivätkä lastenhoitotarvikkeet tee poikkeusta. Yksi Tullissakin havaittu uusi tuoteryhmä on tuttiketjujen ja lelujen yhdistelmä. Leluille ja lastenhoitotarvikkeille on erilaisia turvallisuusvaatimuksia. Tuttiketjuun kiinnitetyn lelun on siis täytettävä paitsi tuttiketjuille, myös leluille asetetut vaatimukset.

Tulli muistuttaa, että Suomen viranomaisten valvonta ei ulotu ulkomaisiin verkkokauppoihin, toimivatpa ne EU:n sisällä tai sen ulkopuolella. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät siis kuulu valvonnan piiriin. Tulli valvoo sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien lastenhoitotarvikkeiden turvallisuutta. Lisäksi Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Mediakuvia Tullin tutkimista tuttiketjuista

Tullin 3+1 vinkkiä tuttiketjun käyttöturvallisuuden parantamiseen kotona

  1. Tarkista tuttiketju huolellisesti ennen jokaista käyttökertaa. Hävitä ketju heti, kun ensimmäiset merkit vaurioista tai huonokuntoisuudesta ilmenevät.

  2. Vältä kuristumisriski: älä koskaan pidennä tuttiketjua.

  3. Vältä kuristumisriski: älä koskaan kiinnitä tuttiketjua naruihin, nauhoihin, pitseihin tai muihin vaatteiden irrallisiin osiin.

Lähde: Eurooppalainen tuttiketjustandardi SFS-EN 12586:2007 + A1:2011

      +1. Harkitse, ennen kuin tilaat tuttiketjun verkkokaupasta, toimipa se EU:ssa tai sen ulkopuolella. Suomen viranomaiset eivät valvo yksityistilausten tuoteturvallisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kysymykset Tullin valvonnasta
Jonna Neffling
tuoteturvallisuuspäällikkö
puh. +358 40 332 3325

Kysymykset Tullilaboratorion tutkimuksista
Mikko Kontiainen
tulliylitarkastaja, Tullilaboratorio
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta:
viestinta@tulli.fi
+358 295 527 150

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tehovalvonta pysäytti yli 410 000 litraa netistä tilattuja alkoholijuomia, joista valmisteverot olivat maksamatta29.2.2024 07:10:00 EET | Tiedote

Reilun vuoden kestäneessä alkoholin nettikaupan tehovalvonnassa Tulli pysäytti yhteensä 5 200 ulkomaisesta verkkokaupasta tehtyä alkoholitilausta, joiden valmisteveroja ei ollut maksettu Suomeen. Verohallinto määräsi näiden perusteella yli miljoona euroa veroja joko juomien myyjien tai niiden ostajien maksettavaksi. Tehovalvonta päättyi vuoden 2023 lopussa.

Kaksi vuotta Ukrainan sotaa – Tulli on aloittanut yli 740 esitutkintaa pakotteiden rikkomiseen liittyen21.2.2024 10:19:24 EET | Tiedote

Suomen tiukka pakotevalvonta on kahden vuoden aikana tuottanut tulosta: 29 000 havaittua poikkeamaa tavaraliikenteessä, 2800 kohdennettua tarkastusta ja 740 aloitettua esitutkintaa. Jatkossa pakotteiden kattavuus, kiertämisen estäminen ja pakotteiden kehittäminen korostuvat entisestään. Tulli painottaa, että yritysten vastuu pakotteiden kiertämisen estämisessä on keskeistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye