Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ensi vuoden kuntaveroprosentin sekä kiinteistöveroprosentit

Jaa

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 15.11. määrätä vuoden 2024 kunnallisveroprosentiksi 5,3 prosenttia. 

Vuonna 2023 Helsingin kunnallisveroprosentti on ollut 5,36 prosenttia. Vuodelle 2024 kuntien on ilmoitettava verohallinnolle tuloveroprosentti prosenttiyksikön kymmenyksen tarkkuudella. Helsinki on linjannut, että valtuustokaudella pidättäydytään kunnallisveron korotuksista ja siten vuoden 2024 talousarvio perustuu kunnallisveroprosenttiin 5,3.

Vuonna 2024 kunnallisveron tuotoksi arvioidaan 1 000 miljoonaa euroa. Kunnallisverotulokertymän arvioidaan vuonna 2024 laskevan -16,7 % vuodelle 2023 ennustetusta tasosta.

Valtuusto päätti myös kiinteistöveroprosentit

Kaupunginvaltuusto päättää määrätä vuoden 2024 kiinteistöveroprosentit seuraavasti:

  • maapohjan yleinen kiinteistöveroprosentti 1,30
  • rakennusten yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93
  • vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,41
  • muiden asuinrakennusten veroprosentti 0,93
  • rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti 4,30
  • voimalaitosten veroprosentti 3,10.

Kiinteistöveroprosentit määrätään kiinteistöverolain mukaan prosentin sadasosan tarkkuudella.

Helsingin kiinteistöveron tuotoksi vuonna 2024 on arvioitu 367 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 tilitysarvio on 308 miljoonaa. Tuoton kasvusta 52 miljoonaa euroa on seurausta maapohjan yleisen kiinteistöveron alarajan nostamisesta.

Muita kokouksessa käsiteltyjä asioita

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin alueen pelastustoimen palvelutasoa koskevat päätökset vuosille 2024–2026. Muualla Suomessa hyvinvointialueiden aluevaltuustot päättävät pelastustoimen palvelutasosta. Helsingissä kaupunginvaltuusto käyttää kuntalaissa tarkoitettua ylintä toimivaltaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävissä.

Valtuusto käsitteli lisäksi Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmän ryhmäaloitetta asuntojen energiankulutuksen mittaamisesta.

Kaikki kaupunginvaltuuston päätökset ja mahdolliset äänestykset löytyvät päätöstiedotteesta. Päätöstiedote julkaistaan kaupunginvaltuuston asiakirjat -sivulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maisa Hopeakunnas
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
P. 040 509 64 10
maisa.hopeakunnas@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: Kuntatalous kaipaa vahvistamista, ei yllätysleikkauksia24.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

C21-kaupunkien johtajat eivät hyväksy valtiovarainministeriön viime viikolla ilmoittamaa valtionosuuksien lisäleikkausta. Leikkaus asettaa kunnat äärimmäisen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Kaupunginjohtajat vaativat hallitukselta konkreettisia ratkaisuja ja leikkausten pikaista kohtuullistamista, myös vuosien 2025–2027 osalta. On mahdotonta, että sattumanvaraisen yhden vuoden suhdannetilanteen myötä valtiolle syntynyt pienempi veropotti maksatetaan kuntakentällä ja näin heikennetään kuntataloutta pysyvästi. Hallitusohjelman lupaukset on lunastettava ja leikkausten sijaan kuntien toimintaedellytyksiä on vahvistettava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme