HSY

Pääkaupunkiseudun ulkoilmasta mitataan 10 eri ilmansaastetta

Jaa

Ilmanlaatu on kansainvälisesti tarkasteltuna hyvä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa, mutta myös pääkaupunkiseudulla ilma on ajoittain huono eri ilmansaasteiden vuoksi. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua erilaisin mittauksin.

Harmaa ilmanlaadun mittausasema seisoo nurmikolla ja taustalla näkyy paljon autoja ja Sello-kauppakeskus.
Pääkaupunkiseudun ilmanlaadun mittausverkosto kattaa 11 ilmanlaadun mittausasemaa. Lisäksi HSY:llä on ensi vuonna 14 mittauspistettä, joissa on pienempi mittalaite usean eri ilmansaasteen mittaamiseen sekä 38 pistettä, joissa on pakokaasujen eli typpidioksidin mittaamiseen tarkoitettu pienempi mittalaite. Kuvassa ilmanlaadun mittausasema Leppävaarassa Espoossa. HSY: Tero Pajukallio

Liikenteellä, katupölyllä ja puunpoltolla suurimmat vaikutukset hengitysilmaan

Pääkaupunkiseudun ulkoilmaa heikentävät useimmiten liikenteen pakokaasut, katupöly ja puunpolton päästöt. Autokannan uudistuminen vaikuttaa siihen, että pakokaasupäästöt vähenevät ja sitä kautta niiden vaikutus ilmanlaatuun myös pienenee. Katupöly ja puunpolton päästöt säilyvät ilmansuojelun haasteina myös tulevaisuudessa. 

- Mittaamme ilmanlaatua 11 mittausasemalla eri puolilla pääkaupunkiseutua. Asemat on sijoitettu erilaisiin ympäristöihin, jotta saamme ilmanlaadusta kattavasti tietoa esimerkiksi vilkasliikenteisissä paikoissa tai pientaloalueilla, joissa poltetaan paljon puuta, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.

Lisäksi ilmanlaatua seurataan pienikokoisten mittalaitteiden avulla, jotka on helpompi sijoittaa eri alueille kuin suurikokoiset ilmanlaadun mittausasemat. Näillä pienillä mittalaitteilla saadaan tietoa esimerkiksi katupölytilanteesta pääväylien varrella, rakennustyömaiden pölyistä, puunpoltosta sekä auto-, lento- ja laivaliikenteen ilmanlaatuvaikutuksista lähiympäristöön.

Mitattavia ilmansaasteita ovat muun muassa terveydelle haitalliset pienhiukkaset, katupöly ja musta hiili

- Mittaamme ilmasta erityisesti sellaisia ilmansaasteita, jotka ovat oleellisia kaupunkilaisten terveysnäkökulmasta. Näitä ovat esimerkiksi pienhiukkaset, katupöly, typenoksidit, musta hiili ja syöpävaaralliseksi todettu bentso(a)pyreeni. Mittaamme alkavalla seurantakaudella yhteensä 10 erilaista ilmansaastetta tai ilmanlaatusuuretta, HSY:n ilmansuojelupäällikkö Hanna Manninen kertoo.

Pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurannan kattavuutta tarkastellaan viiden vuoden välein. Ensi vuonna voimaan tulevassa Pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurantaohjelmassa 2024–2028 on huomioitu Maailman terveysjärjestön WHO:n uudet kiristyneet ohjearvot ja mittaussuositukset sekä Euroopan komission ehdotus ilmanlaatudirektiivin uudistamiseksi.

Ilmanlaatua seurataan, jotta voidaan arvioida ilmanlaadun kehitystä sekä tasoa suhteessa raja-, ohje-, kynnys- ja tavoitearvoihin sekä kriittisiin tasoihin. Tulosten perusteella arvioidaan myös eri päästölähteiden ilmanlaatuvaikutuksia.

- Terveyshaittoja aiheutuu eniten hiukkasmaisista ilmansaasteista, joita leijailee ilmassa koko ajan. Hiukkasten mittaaminen onkin kehittynyt paljon vuosien myötä ja saamme yhä tarkempaa tietoa pienten hiukkasten määrästä ja ominaisuuksista, Manninen sanoo.

Ilmanlaadun seurantaa ja reaaliaikaista ilmanlaatutietoa tuotetaan kaupunkien ilmansuojelusuunnitelmien ja -toimenpiteiden tueksi. Tärkein ilmanlaadun seurantamenetelmä on varsinaiset mittaukset, mutta ilmanlaadun tilaa ja sen kehittymistä selvitetään myös ilmansaasteiden päästökartoituksilla ja leviämismallien avulla. Ajantasainen ilmanlaatutilanne on katsottavissa osoitteessa www.hsy.fi/ilmanlaatu.

Pääkaupunkiseudun ilmasta mitattavat ilmansaasteet ja suureet vuonna 2024

 • Kaasumaiset epäpuhtaudet
  • rikkidioksidi (SO2)
  • typenoksidit (NOx)
  • otsoni (O3)
  • haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC)
 • Hiukkasmaiset epäpuhtaudet
  • pienhiukkaset, joiden läpimitta on alle 2,5 mikrometriä (PM2,5)
  • hengitettävät hiukkaset, joiden läpimitta on alle 10 mikrometriä (PM10)
  • hiukkasten lukumääräpitoisuus (PNC) ja hiukkasten kokojakauma (PNSD)
  • hiukkasten keuhkodeposoituva pinta-ala (LDSA)
 • Hiukkasten kemiallinen koostumus
  • polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet), joista esimerkiksi bentso(a)pyreeni on syöpää aiheuttava
  • musta hiili (BC)
 • Lisätietoa eri ilmansaasteiden terveysvaikutuksista

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hamaa ilmanlaadun mittausasema seisoo nurmikolla ja taustalla näkyy autoja ja Sello-kauppakeskus.
Pääkaupunkiseudun ilmanlaadun mittausverkosto kattaa 11 ilmanlaadun mittausasemaa. Lisäksi HSY:llä on ensi vuonna 14 mittauspistettä, joissa on pienempi mittalaite usean eri ilmansaasteen mittaamiseen sekä 38 pistettä, joissa on pakokaasujen eli typpidioksidin mittaamiseen tarkoitettu pienempi mittalaite. Kuvassa ilmanlaadun mittausasema Leppävaarassa Espoossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Huom. korjattu 3. kappaleessa tilavuusyksikkö: Espoon Mäkkylän putkirikon syynä vaurio putkiliitoksessa22.2.2024 16:47:38 EET | Tiedote

Päävesijohdon rikkoontuminen Espoon Mäkkylässä 19.2. iltapäivällä aiheutti vedenjakeluhäiriön laajalla alueella Espoon ja Kauniaisten alueella Turuntien pohjois- ja itäpuolella sekä Vantaalla Linnaisten alueella. Häiriö kosketti n. 100 000 asukasta. Putkirikon syyksi HSY totesi lisääntyneestä maan kuormituksesta aiheutuneen putkiliitoksen vaurion.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye