Kustantamo S&S

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto Iida Turpeiselle teoksesta Elolliset

Jaa

Iida Turpeisen romaani Elolliset saa vuoden parhaalle kaunokirjalliselle esikoisteokselle jaettavan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Palkintosumma on 15 000 euroa. Romaani käsittelee lajikatoa yhden lajin, stellerinmerilehmän, näkökulmasta.

Raati perustelee valintaa seuraavasti:

”Sukupuuttoon pian löytymisensä jälkeen vuoteen 1768 mennessä tapettu merilehmä – se nimenomainen yksilö, jonka luuranko on nähtävissä Pohjoisen Rautatiekadun museossa – liittää yhteen joukon ihmisiä kolmella eri vuosisadalla. Laajan tieteenhistoriallisen tausta-aineiston pohjalta Turpeinen rakentaa täsmäiskuja henkilöidensä olennaisimpiin käänteisiin.

Samalla romaani tuo lukijan iholle koko maapallon ekologisen murroksen ja syöksyn. Lopputulosta saa lukea tunteella ja henkeään pidätellen. Kuten jo teoksen nimi ilmentää, ihminen on syytä nähdä osana eläinkuntaa, ei muita parempana. Me kai tiedämme enemmän kuin toiset elolliset, vaan emme kuitenkaan usein toimi parhaan tietomme mukaan. Luonnonhistorian näkökulmasta merilehmän ajasta on vain silmänräpäys, ja nyt kylvämme ympärillemme tuhoa, joka seuraavan silmänräpäyksen kuluttua saattaa muuttaa meidät itsemme museaalisiksi.

Henkilöidensä herkkyyttä kauniisti piirtävä Elolliset ei kuitenkaan ole toivoton. Näemme, että elämä jatkuu, aina hiukan uudenlaisena. Mennyttä ei voi tuoda takaisin, mutta niin museot kuin kirjatkin pitävät yllä käsitystä siitä. Ja parhaimmillaan, kuten Turpeisen maailmanluokan romaanin kohdalla, kirja vie lukijansa ikään kuin elämään menneisyyttä itse.”

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä. Raatiin kuuluivat toimittajat Arla Kanerva, Susanna Laari, Antti Majander (pj.) ja Eleonoora Riihinen sekä kriitikko Vesa Rantama ja tunnustuksen viime vuonna romaanilla Ruumis/huoneet voittanut Susanna Hast.

Iida Turpeinen (s. 1987) on helsinkiläinen kirjallisuudentutkija, joka valmistelee väitöskirjaa luonnontieteiden ja kirjallisuuden risteymistä.

Elollisten vastaanotto on ollut poikkeuksellinen. Siitä on otettu jo neljä painosta kahden kuukauden sisällä julkaisusta. Romaanin käännösoikeuksista on kilpailtu maailmalla suurten kustantamoiden kesken ennennäkemättömässä mittakaavassa. Toistaiseksi oikeudet on myyty 19 kielialueelle, joista merkittävimpinä mainittakoon Yhdysvallat ja Iso-Britannia, Saksa, Ranska, espanjankielinen maailma, Italia, Hollanti ja Ruotsi.

Elolliset on myös kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas sekä Tulenkantaja-ehdokas.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Meri Kuusiston romaani purkaa kirjallisuutemme viimeisiä tabuja26.2.2024 09:39:56 EET | Tiedote

Pitääkö traumasta vapautua kertomalla siitä kaikille, huutamalla asiansa megafoniin? Voiko oman tarinansa hyväksyä ja löytää uuden perheen kaltaisensa joukosta? Meri Kuusiston uudessa romaanissa kertoja kamppailee voidakseen käsitellä lapsuudessa koetun hyväksikäytön aiheuttamaa traumaa. Samalla nousee esiin yksi kirjallisuutemme viimeisistä tabuista – äiti hyväksikäyttäjänä. Liila on lahjakkaan kirjailijan neljäs romaani ja ilmiömäinen kerronnan taidonnäyte. Synkkää aihetta valaisevat omintakeiset ja osuvat, vinon huumorin sävyttämät huomiot maailmasta.

Tuoreesti rakkaudesta S&S:n kevään esikoisromaaneissa14.2.2024 15:01:03 EET | Tiedote

Voiko rakkaudesta vielä kirjoittaa tuoreesti? Emilia Karjulan Kuningatar Mab ja Sanna Hirvosen Margit todistavat, että kyllä voi. Romaanit ovat kerronnaltaa erilaisia, mutta temaattisesti lähellä toisiaan. Rakkaus ja mustasukkaisuus, avoimet suhteet, polyamoria, queer ja rakkauden mytologiat lyövät kättä, kun keskiössä ei ole vain tyypillinen miehen ja naisen avioliittoon ja lapsiin johtava parisuhde.

50-vuotiaan kulttiyhtye Kasevan historia yksissä kansissa22.1.2024 09:27:00 EET | Tiedote

Hannu Linkolan Kaseva – Jykeen kiven lämpö kertoo omaehtoisesta ja tinkimättömästä yhtyeestä, jonka tuotanto on kuin kätketty aarre. Kirjassa kuvataan tamperelaisen rock-kulttuurin kehitys 1960-luvulta 1980-luvulle, 2000-luvun nostalgia-aalto ja Kasevan uusi tuleminen sellaisina kuin yhtye, läheiset ja aikalaiset sen muistavat. Yhtee juhlii 50-vuotista taivaltaan tänä keväänä. Kirja julkaistaan 8.2., samana päivänä kun Tampereen Vapriikissa avautuu Manserock-näyttely.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye