Amos Rex

Kieran Long valittu Amos Rexin uudeksi museonjohtajaksi

Jaa

Amos Rexin museonjohtajaksi on valittu Kieran Long, joka siirtyy tehtävään Tukholmasta, jossa hän on toiminut johtajana Ruotsin valtion arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesissä. Long aloittaa tehtävässään helmikuun alussa 2024. Amos Rexin konseptivaiheesta aina museon viidenteen toimintavuoteen menestyksekkäästi luotsannut museonjohtaja Kai Kartio jatkaa Amos Rexissä senior advisor -roolissa.

Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla. Cata Portin Amos Rex

Vuonna 2018 ryminällä avautunut Amos Rex on vakiinnuttanut asemansa yllättävänä taidemuseona ja Helsingin maamerkkinä. Ensimmäisenä toimintavuotenaan Amos Rex keräsi yli puoli miljoonaa museovierasta. Avajaisnäyttely teamLabin lisäksi Amos Rex on esitellyt näyttelyissään muun muassa Studio Driftin, Bill Violan ja Hans Op de Beeckin näyttelyt, sekä kaksi 15–23-vuotiaiden taiteilijoiden Generation-ryhmänäyttelyä.

Museonjohtaja Kai Kartion eläköitymisen lähestyessä Amos Rexin hallitus haki kansainvälisellä haulla hänelle seuraajaa. Hallituksen puheenjohtajana toimii Amos Rexin omistavan Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman. Amos Rexin hallitukseen kuuluvat varapuheenjohtajaksi vastikään nimitetty Elisabeth Millqvist, sekä hallituksen jäsenet Cilla Lönnqvist, Leif Jakobsson ja Laura Aalto

Konstsamfundetin toimitusjohtaja ja Amos Rexin hallituksen puheenjohtaja Stefan Björkman avaa haun painotuksia:  

"Haluamme tuoda jotain uutta Helsingin taidekentälle, ja siksi päätimme etsiä ehdokkaita myös Suomen ulkopuolelta. Kieran Long oli se, joka parhaiten vastasi etsimäämme. Haluamme jatkaa Amos Rexin menestyksen kasvattamista museon uskomattoman ensimmäisen viiden vuoden jälkeen. Kieranilla on vankkaa osaamista taidealalla ja hänellä on innostavia näkemyksiä siitä, miten voimme entistä paremmin hyödyntää Amos Rexin ja koko Lasipalatsikorttelin ainutlaatuista sijaintia Helsingin ydinkeskustassa." 

Amos Rexin museonjohtajaksi valittu Kieran Long on ensimmäinen kansainvälinen museojohtajan palkkaus Suomessa. Brittiläinen Long siirtyy tehtävään Ruotsista, jossa hän on toiminut yli-intendenttinä Valtion arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesissä. Aiemmin Long on johtanut Lontoon Victoria & Albert -museon design, arkkitehtuuri ja digitaalisuus -osastoa ja vuonna 2012 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuratointitiimiä. Hän on pitkän uransa aikana työskennellyt myös opettajana, juontajana, kirjailijana ja kommentaattorina.

Rekrytoinnissa mukana ollut Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtaja Gunvor Kronman kuvailee:

“Kieran Long on raikas valinta suomalaisessa taide-elämässä. Olemme olleet rohkeita ja astuneet kansallisten, ja jopa pohjoismaisten rajojen ulkopuolelle; Long on sekä brittiläinen että Ruotsin kansalainen. Hän on kasvanut eri kulttuuriperinteessä, ja uskon, että se voi tuoda merkittävästi lisäarvoa Helsingin taidekentälle kollegiaalisessa yhteistyössä.” 

Amos Rexin hallituksen varapuheenjohtaja Elisabeth Millqvist, Moderna museet Malmön johtaja, kommentoi Kieran Longin valintaa:

"Amos Rex on aina uskaltanut kokeilla ja mennä odotettua pidemmälle – tämä näkyy sekä museon arkkitehtuurissa että näyttelyohjelmassa. Nimityksessä on sama painopiste: nykyään taiteilijat työskentelevät rajoja rikkoen ja Kieran Longin näkemyksellisyys tulee olemaan museolle eduksi."

Kieran Long itse näkee Amos Rexissä suurta potentiaalia, jota hän kuvailee näin:

"Amos Rex on yksi Euroopan menestyneimmistä ja jännittävimmistä uusista nykytaideinstituutioista, ja on suuri kunnia tulla valituksi jatkamaan sitä erinomaista työtä, jota Kai on tehnyt tiiminsä kanssa vuodesta 2018 lähtien. On innostavaa saada tilaisuus aktivoida julkista tilaa Helsingin sydämessä juuri nyt, kun kaupunki kasvaa ja muuttuu. Koko urani ajan olen keskittynyt museoihin julkisina tiloina, ja Helsingin keskustassa sijaitsevalla Amos Rexillä on valtava potentiaali olla yksi Helsingin tärkeimmistä. Haluan ihmisten kokevan Amos Rexin poikkeuksellisena, yhteisöllisenä taidekokemuksena, vaikka he eivät ehkä edes ostaisi museolippua." 

Lehdistökuvat: https://media.amosrex.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Lataa
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Lataa
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Lataa

Amos Rex

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.

Amos Rex
Mannerheimintie 22–24
00100 Helsinki 

museum@amosrex.fi
amosrex.fi
@amoskonst #amosrex

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Amos Rex utställningar 2024 handlar om empati, trauma och klimatdata22.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Utställningarna på Amos Rex 2024 ger rum för känslor. På den första bredare presentationen av museets samlingar står vars och ens egna erfarenheter och intryck i främsta rummet. Josefina Nelimarkkas utställning beskriver människans kontakt till omgivningen och molnen, utifrån studier av osynliga skeenden i atmosfären. På hösten hålls en utställning med verk av Larissa Sansour, vars installationer och videoverk handlar om sorg, minnen och trauman som går i arv.

Amos Rexin vuoden 2024 näyttelyt käsittelevät empatiaa, traumaa ja ilmastodataa22.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Vuonna 2024 Amos Rexin näyttelyt antavat tilaa tunteille. Museon ensimmäisessä laajemmin kokoelmia esittelevässä näyttelyssä valta on kunkin omilla kokemuksilla ja tuntemuksilla. Josefina Nelimarkan näyttely kuvaa ihmisen yhteyttä ympäristöön ja pilviin tarkastellen näkymättömiä ilmakehän tapahtumia. Syksyllä esillä on Larissa Sansourin näyttely, jonka installaatiot ja videoteokset käsittelevät surua, muistia ja periytyvää traumaa.

Amos Rex’s 2024 exhibitions deal with empathy, trauma and atmospheric data22.11.2023 10:00:00 EET | Press release

In 2024, Amos Rex will make room for feelings. Its first major collection exhibition puts the focus on individual experiences and emotions. Meanwhile, Josefina Nelimarkka explores the various forms taken by water, our ability to envisage unseen events in the atmosphere, and the human connection with clouds and the environment. Autumn sees the opening of an exhibition of Larissa Sansour’s installations and video works dealing with grief, memory, and transgenerational trauma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye