Keski-Suomen ELY-keskus

Millaisessa kunnossa sorateiden pinnat ovat? Uusia mittausmenetelmiä tutkitaan Keski-Suomessa

Jaa

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ja Väylävirasto ovat käynnistäneet keväällä 2023 yhteisen mittauksiin perustuvan tutkimusprojektin sorateiden pintakunnon arvioimiseksi. Tutkimusprojektin tavoitteena on tuottaa menetelmät sorateiden keskeisten pintakuntoon vaikuttavien ominaisuuksien mittaamiseksi ja menettelyt mittaustulosten luokittelemiseksi.

Soratie.

Perinteisesti pintakunto on määritetty silmämääräisesti arvioiden. Silmämääräisen arvion tekeminen on kuitenkin työlästä ja aikaa vievää. Soratien kunto määräytyy pinnan tasaisuuden, pölyävyyden ja kiinteyden perusteella. Projektissa selvitetään myös pintakelirikon tunnistamista mittaustuloksista.

– Sorateiden haasteena on kuntotilanteen jatkuva muutos. Mittaukseen perustuva pintakunnon arviointi avaa uusia mahdollisuuksia kunnonhallintaan, kun kuntotilanteesta saadaan tuotettua maastokäyntien ja tiestötarkastusten yhteydessä automaattisesti tietoa. Tulevaisuudessa myös valikoitu joukkoistaminen voi lisätä mittaustietojen saatavuutta ja kuntotilanteen ajantasaisuutta, toteaa ylläpitovastaava Markus Simonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Keski-Suomen ELY-keskuksella on käytössään kolme mittauslaitteilla varustettua autoa, jotka tuottavat projektille ja jo myös hoitourakoiden käyttöön tietoa kuntotilanteesta. Kaksi autoista on varustettu 3D-kiihtyvyysanturilla sekä tuulilasikameralla. Kolmannessa autossa on edellisten lisäksi laserkeilain soratien pinnan muodon ja karkeuden mittaamiseksi sekä pölyävyyden tunnistamiseksi.

null
ELY-keskuksen mittausauto, jonka perään on asennettu laserskanneri. Kuva: Roadscanners Oy

Tuloksien hyödyntäminen

– Projektin tuloksia voidaan hyödyntää laajasti sorateiden kunnonhallinnassa. Sorateiden kuntotilanteesta saadaan kattavilla mittauksilla muodostettua ajantasainen tilannekuva, jota voidaan hyödyntää muun muassa asiakasviestintään, ongelmallisten kohtien tunnistamiseen, rahoituksen kohdistamiseen sekä kunnossapitotoimenpiteiden ohjelmointiin ja valintaan, Simonen jatkaa.

Väylävirasto ja Keski-Suomen ELY-keskus tavoittelevat projektilla myös vaikuttavuutta ja tehokkuutta soratiellä tehtäville hoito- ja korjaustoimenpiteille. Tavoitteena on, että tuloksia ja mittausmenetelmiä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa koko Suomessa kaikkien ELY-keskusten alueella.

Kesän ja alkusyksyn 2023 aikana projektin painopisteenä on ollut soratien tasaisuuden mittaus ja arviointi. Silmämääräinen arviointi on yhdistetty mittauksiin hyödyntämällä ajopaneeleita, joiden tulosten perusteella mittaustulos voidaan luokitella vastaamaan silmämääräistä arviointia.

Soratien mittaamiseen perustuva kunnonhallinta -tutkimusprojekti kestää vuoden 2024 loppuun saakka. Tutkimusosapuolena projektissa toimii Roadscanners Oy.

Sorateiden keskimääräinen tasaisuus Keski-Suomessa kesällä 2023 (ely.maps.arcgis.com)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Markus Simonen
p. 0295 025 536

Väylävirasto
Susanna Suomela
p. 050 439 2061

Roadscanners Oy
Timo Saarenpää
p. 050 543 0004

Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta.

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus vastaa maanteiden hoidosta ja kunnossapidosta sekä liikenteen sujuvuudesta ja turvallisuudesta Keski-Suomen alueella.

Roadscanners Oy on globaali toimija liikenneinfran hallintaan ja ylläpitoon liittyvässä konsultoinnissa, ohjelmistoalalla sekä tutkimus- ja mittauslaitemyynnissä. Keskitymme rakenteellisen ja toiminnallisen kunnon monitorointiin sekä analysointiin teillä, kaduilla, silloilla ja lentokentillä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Lumet painavat hallien kattoja – lumi painaa nyt Keski-Suomen alueella tavanomaista enemmän20.2.2024 09:37:28 EET | Tiedote

Lumen vesiarvo (lumen paino) on Keski-Suomen alueella tavanomaista suurempi. Siksi nyt onkin viimeistään sopiva aika poistaa lumet suurten hallien, maneesien ja erityisesti kuplahallien katoilta, jos sitä on sinne päässyt kertymään. Nyrkkisääntönä on, että 50 cm lumikerros hallien katoilla ja 20 cm kuplahallien katoilla saattaa aiheuttaa sortumavaaran. Sortumavaaraan riittää, että tämä määrä lunta on kasaantunut, vaikka vain johonkin osaan kattoa.

Keski-Suomeen vajaa 600 hehtaaria uusia suojelualueita v.202312.2.2024 10:10:10 EET | Tiedote

Viime vuonna Keski-Suomessa suojeltiin metsänomistajien vapaaehtoisuuteen perustuvassa METSO-ohjelmassa noin 204 hehtaaria luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsäalueita. Lisäksi Helmi-elinympäristöohjelman avulla suojeltiin noin 344 hehtaaria pääosin suoalueita, jotka kuuluvat Keski-Suomen maakuntakaavan suojeluvaraus- ja soidensuojelun täydennysehdotuksen rajauksiin. Lisäksi suojeltiin noin 20 hehtaaria Natura 2000 -verkoston kohteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye