Blogi | Ylilääkäri Lasse Rämö: ”Vahingon kärsineitä potilaita kohdeltava tasavertaisesti”

Jaa

Potilaan hoitoon ja sairaustilojen arviointiin liittyy aina riskejä: joko ei huomata olennaisia asioita potilaan tilassa, ja hoito ajautuu niin sanotusti väärille raiteille, tai asianmukaisestikin tehty diagnoosi ja annettu hoito eivät johda toivottuun lopputulokseen. Vaikka me kaikki potilastyössä toimivat haluamme potilaille parasta mahdollista lopputulosta, tulee hoitoprosesseissa siitä huolimatta vastaan tilanteita, jotka vievät hoitoa ei-toivottuun suuntaan, kirjoittaa Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Lasse Rämö blogissaan.

Kuvassa ylilääkäri Lasse Rämö istuu sohvalla.
Missioni on vahvistaa entisestään hoidon turvallisuutta Suomessa. Potilaiden täytyy voida luottaa siihen, että meillä on tarjolla laadukasta hoitoa, kun he hakevat apua vaivoihinsa, Lasse Rämö sanoo. Eeva Murtolahti Potilasvakuutuskeskus

Näissä tilanteissa on tärkeää, että potilaan kanssa keskustellaan avoimesti tapahtuneesta. Jokainen meistä tekee (työ)elämässä virheitä. Useimmiten potilas ymmärtää tämän, kun asiasta kertoo, ja myös pahoittelee tapahtunutta. Tarvittaessa potilasta opastetaan tekemään vahinkoilmoitus tänne meille, Potilasvakuutuskeskukseen.

Hoitosuhde potilaan kanssa yleensä jatkuu potilasvahingon jälkeen. Oma kokemukseni on, että hoitosuhde ei kärsi aiemmasta virheestä huolimatta, kunhan asia on avoimesti käsitelty. Mahdollisen vahinkoilmoituksen käsittelystä huolehtii Potilasvakuutuskeskus, ja me hoitotyön ammattilaiset keskitymme auttamaan potilasta parhaan kykymme mukaan. 

Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkärinä tärkeä tehtäväni on pyrkiä varmistamaan, että vahingon kärsineet potilaat tulevat kohdelluksi tasavertaisesti niin, että korvausperusteet ovat linjassa keskenään. Lisäksi pääsen vaikuttamaan siihen, miten yhteiskunnan puolelta voidaan tukea eri tahoja potilasvahinkotilanteessa. Vahingonkärsineelle on taloudellista kompensaatiota ja tukea vahingon seurausten minimoimiseksi, ja hoitaneelle taholle puolestaan annetaan ohjausta siihen, miten vahinko olisi todennäköisesti ollut vältettävissä.  

Keskeistä kaikissa haittatapahtumissa on arvioida niihin johtaneita syitä. Toiveeni on, että PVK:n päätökset käsitellään organisaatioissa keskittyen siihen, mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä toisin, jotta vastaava tilanne ei toistuisi. Ilolla olen todennut, että omassa yksikössäni HUS:ssa PVK:n päätökset käydään systemaattisesti läpi, ja pyritään arvioimaan kriittisesti omaa toimintaa. Virheiden peittelyä ei katsota hyvällä.

Olen myös itse laatinut vastineita PVK:n selvityspyyntöihin potilasvahinkoepäilyissä. Nämä tapaukset pyrin näkemään mahdollisuutena arvioida omaa toimintaani kriittisesti ja samalla oppia uutta. 

Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkärin isot saappaat  

Aloitin Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkärinä elokuussa. Vakuutuslääkäreiden maailma on tullut tutuksi Liikennevakuutuskeskuksen asiantuntijalääkärinä vuodesta 2014 ja PVK:ssa vuodesta 2022 lähtien.  

Pitkäaikainen edeltäjäni täällä PVK:ssa on Eero Hirvensalo, joka on tehnyt mittavan uran myös HUS:ssa. Häneltä sain perinnöksi isot saappaat. Kiitän Eeroa merkittävästä tuesta, jota olen saanut näiden ensimmäisten kuukausien aikana. Hänen kokemuksensa on tärkeä voimavara, jonka varassa on hienoa lähteä kehittämään asioita edelleen. 

Työ Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkärinä on monella tapaa merkityksellistä, ja tarjoaa poikkeuksellisen näköalapaikan siihen, mitä eri puolilla Suomea terveydenhuollossa tapahtuu.  

Missioni on vahvistaa entisestään hoidon turvallisuutta Suomessa. Potilaiden täytyy voida luottaa siihen, että meillä on tarjolla laadukasta hoitoa, kun he hakevat apua vaivoihinsa. Toivon myös, että PVK nähdään niin potilaiden kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin puolelta positiivisena toimijana tilanteissa, joissa hoito ei ole edennyt halutulla tavalla. 

Kirjoittaja 
Lasse Rämö 

Lasse on PVK:n ylilääkäri. Hän on toiminut HUS:ssa ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä vuodesta 2013 lähtien. Lasse väitteli tohtoriksi vuonna 2021, ja hän jatkaa edelleen aktiivisesti tutkimustyötä potilastyön ohella. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa ylilääkäri Lasse Rämö istuu sohvalla.
Missioni on vahvistaa entisestään hoidon turvallisuutta Suomessa. Potilaiden täytyy voida luottaa siihen, että meillä on tarjolla laadukasta hoitoa, kun he hakevat apua vaivoihinsa, Lasse Rämö sanoo.
Lataa

Potilasvakuutuskeskus - potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana

Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset.

PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi

Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.

Terveydenhuollon haasteet eivät näy potilasvahinkotilastoissa26.3.2024 07:30:53 EET | Tiedote

Vuonna 2023 potilasvahinkoilmoituksia jätettiin Potilasvakuutuskeskukselle noin 9 400. Edellisvuoden ilmoitusmäärä ylittynee hieman, kun rekisteröinnit täydentyvät tapausten käsittelyn edetessä. Tänään julkaistun vuosiraportin luvut kertovat vakiintuneesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla, eivätkä terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet ainakaan toistaiseksi näy potilasvahinkotilastoissa.

Vahingosta viisastuu - potilasvahingot osana potilasturvallisuustyötä18.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Potilasvahingoista voi ja pitää oppia. Potilasvahinko tulisi ensisijaisesti nähdä mahdollisuutena tunnistaa toimintatapojen heikkouksia ja korjata niitä. Jokaisen vahinkotapahtuman yhteydessä on tärkeää tutkia, löytyykö taustalta syitä, joiden huomiointi voi vähentää vahinkoja tulevaisuudessa. Tuore ohjeistus kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia oppimaan potilasvahingoista ja niiden taustalla piilevistä syistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye