DNA Oyj

DNA korvaa Pohjois-Suomen vanhan kupari- eli lankapuhelinverkon palvelut moderneilla ratkaisuilla kesän ja syksyn 2024 aikana

Jaa

Kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta sen merkitys on jäänyt viime vuosina hyvin pieneksi. DNA tiedotti jo vuonna 2021 kupariverkkojensa korvaamisesta moderneilla kaapeli-, valokuitu- ja mobiiliratkaisuilla, ja vanhan verkon purkutyö alkoi 2022. Pohjois-Suomen kuparipohjaisten palveluiden päättäminen tapahtuu kesä- ja lokakuussa 2024.

Kuvassa tilaajakupariverkon vanha ristikytkentä.
Kuvassa tilaajakupariverkon vanha ristikytkentä. Hannu Peltola / DNA

Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lähinnä lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, joissa nopeus yltää korkeintaan muutamaan kymmeneen megaan. Kupariverkkoa ei siis tule sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituverkkoihin, jotka mahdollistavat gigaluokan yhteydet, ja joihin DNA investoi jatkossakin merkittävästi. Nämä tekniikat yhdessä mobiiliratkaisujen kanssa ovatkin kupariverkon nykyaikaisia korvaajia. Esimerkiksi DNA:n 5G-verkon väestöpeitto kattaa jo 93 % suomalaisista.

DNA:n kupariverkon purkaminen alkoi vuonna 2022 Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä työ on jatkunut myös kuluvana vuonna. Itä-Suomessa purkutöitä on tehty tänä syksynä. DNA:lla on vuoden 2024 alkaessa jäljellä enää reilu tuhat kuparipohjaista laajakaistaa käyttävää kuluttaja-asiakasta koko maassa, ja heidän osaltaan kyseiset palvelut päättyvät maaliskuun 2024 lopussa. Tämän jälkeen jäljelle jää enää yrityslaajakaista- ja lankapuhelinasiakkaita. Näistä koostuu myös Pohjois-Suomen pieni jäljellä oleva kupariverkon asiakaskanta.

”Vanhan kupariverkon purkaminen on edennyt suunnitelmien mukaan ja ilokseni voin todeta asiakkaidemme olleen hyvin ymmärtäväisiä. Kesän ja syksyn 2024 aikana vuorossa ovat Pohjois-Suomen kupariverkot, ja tulemme tarjoamaan poistuvien palveluiden tilalle vaihtoehtoisia ratkaisuja kaapelin, valokuidun tai mobiiliverkon puolelta. Modernit ratkaisut ovat nopeampia, luotettavampia ja edullisempia kuin vanha kupariyhteys”, kertoo DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Kaikkiin kupariverkon asiakkaisiin otetaan yhteyttä – katso Pohjois-Suomen aikataulu

Muutosprojektin aikana DNA lähestyy kaikkia jäljellä olevia kupariverkon asiakkaitaan kirjeitse tai puhelimitse useita kuukausia ennen kuparipohjaisten palveluiden irtisanomista. Päättyvien palveluiden tilalle tarjotaan moderneja korvaavia palveluita. Kun purettavilla alueilla ei enää ole asiakkaita kupariverkon palveluiden piirissä, DNA purkaa tarpeettomaksi jääneet laitetilat ja laitteistot. Ne kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön.

”Kupariverkko on tärkeä osa Suomen televiestintähistoriaa, mutta nyt on viimeistenkin käyttäjien aika siirtyä uuteen aikakauteen. Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua ja nopeuksia, minkä vuoksi panostamme nykyaikaisiin verkkoratkaisuihin, jotka vastaavat nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeisiin”, Kannisto summaa. 

Kuparipalvelut päätetään aikaisintaan 30. kesäkuuta 2024:

 • Kempele
 • Kemi
 • Kuusamo
 • Lumijoki
 • Muhos
 • Oulu (vain Kiviniemi, Oulunsalo, Haukipudas)
 • Raahe
 • Rovaniemi
 • Tyrnävä
 • Utajärvi
 • Vaala

Kuparipalvelut päätetään aikaisintaan 31. lokakuuta 2024:

 • Oulu (muut kuin Kiviniemi, Oulunsalo, Haukipudas)

Lisätietoa medialle:

Mikko Kannisto, johtaja, liityntäverkot ja laitetilat, DNA Oyj, puh. 044 590 2527, mikko.kannisto@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Lisätietoa kupariverkon purkamisesta: www.dna.fi/tuki/kuuluvuus-ja-verkot/kupariverkko

Kuvat

Mikko Kannisto, johtaja, liityntäverkot ja laitetilat, DNA Oyj
Mikko Kannisto, johtaja, liityntäverkot ja laitetilat, DNA Oyj
Lataa

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA and Protect Children continue partnership for the benefit of children’s online safety skills28.2.2024 10:00:00 EET | Press release

DNA and the specialist organization Protect Children continue their partnership for the benefit of children’s and young people’s online safety skills. In the fourth year of partnership, DNA and Protect Children bring forth new engaging and effective tools to enhance children’s and young people’s online safety and provide family-friendly methods for managing screen time.

Elisa ja DNA Tower vahvistavat yhdessä Suomen vihreää energiasiirtymää infrastruktuuripalveluiden sähkönvarastointiratkaisulla16.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Suomessa mobiiliverkkoinfrastruktuuria rakentava ja ylläpitävä DNA Tower Finland alkaa hyödyntää Elisan hajautettua sähkönvarastointiratkaisua (Distributed Energy Storage, DES). DES mahdollistaa operaattoreille sähkökustannusten optimoinnin varavoimakapasiteetin avulla. Samalla se vahvistaa mobiiliverkon kestävyyttä ja tukee suomalaisen sähköntuotannon siirtymää kohti uusiutuvia energialähteitä.

Elisa and DNA Tower team up to strengthen Finland’s energy transition with Distributed Energy Storage solution on the infrastructure services16.2.2024 10:00:00 EET | Press release

DNA Tower Finland, a company building and maintaining the mobile network infrastructure in Finland, is to join Elisa in using its Distributed Energy Storage (DES) solution. DES enables operators to optimize their electricity costs using back-up battery capacity, while also strengthening network resilience and supporting electricity grids in their transition to more variable renewable energy sources.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye