Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

Luottamusmiehen aseman heikentäminen on vallan siirtämistä työnantajalle

Jaa

AKT:n hallitus kokoontui 17.11. ja käsitteli ajankohtaista työmarkkinatilannetta. Erityistä huolta herätti Orpo-Purran hallituksen pyrkimys heikentää luottamusmiesten asemaa ja rapauttaa työehtosopimusten yleissitovuutta.

Paikallista sopimista käsittelevässä kolmikantatyöryhmässä lähdetään siitä, että luottamusmiehellä ei olisi enää entistä asemaa paikallisessa sopimisessa. Hänet voitaisiin korvata käytännössä kenellä tahansa ”reippaalla henkilöllä”. Pahimmillaan tämä voi mennä jopa niin, että työnantajat ryhtyvät valitsemaan omat neuvottelukumppaninsa, jonka kanssa he sopivat työehtojen heikentämisestä. Luottamusmiehen aseman heikentämisellä haetaan vallan siirtämistä työnantajille.

- Työntekijöiden edustajilla täytyy olla riittävä osaaminen sopimisesta, vahvistettu työsuhdeturva sekä mahdollisuus käyttää aikaa tähän tehtävään. Muutoin sopiminen ei ole tasavertaisella pohjalla. Siksi emme hyväksy luottamusmiesten aseman heikentämistä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko toteaa.

Luottamusmiesten irtisanomissuoja on erittäin merkittävä jo pelkästään siinä, että luottamusmies voi avata suunsa työntekijöiden puolesta niin työnantajalle kuin medialle pelkäämättä työpaikkansa menettämistä. Luottamusmiehen aseman myötä heikkenee työntekijöiden mahdollisuus pitää puoliaan.

Toinen megaluokan kysymys on valtakunnallisten työehtosopimusten korvaaminen yrityskohtaisilla. Hallitus suunnittelee, että yrityskohtaisilla työehtosopimuksilla korvattaisiin käytännössä valtakunnalliset, mikä puolestaan lopettaisi Suomesta työehtosopimusten yleissitovuuden.

-    Suomessa ollaan kokonaisuudessaan siirtymässä Metsäteollisuuden malliin. Korvaamalla valtakunnalliset tessit yrityskohtaisilla, pääsee käytännössä työehtosopimusten yleissitovuudesta eroon ja iso joukko työntekijöitä putoaisi tyhjän päälle. Tilannetta ei muuta miksikään se, vaikka lainsäädäntöön jäisikin tyhjä pykälä, kun ei sillä enää olisi käytännön merkitystä, Kokko sanoo.

Jatkossa yrityskohtaiset työehtosopimukset voitaisiin sopia Suomen ulkopuolella, mikäli sopimuksia olisi ollenkaan – esimerkkinä Tesla Ruotsista. Kilpailutilanne Suomessa repeäisi ja veisi mahdollisuuden rehellisiltä yrittäjiltä.

Paikallisen sopimisen kolmikantainen työryhmä jatkaa työtään tammikuun loppuun 2024 asti. Hallituksen työryhmät ovat jo nyt osoittautuneet teatteriksi, jossa työntekijöiden edustajilla on yleisön rooli.

-    Suomen hallitus ei ole osoittanut sen enempää halua luopua työelämäheikennyksistä kuin neuvotella asioista. Tämä tarkoittaa, ettei ole muita vaihtoehtoja kuin varautua siihen, että edessä on valtakunnallisia työtaisteluita, Kokko sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on n. 45 000 jäsenen ammattiliitto ja vahva edunvalvoja. Liiton jäsenet työskentelevät autoliikenne-, ahtaus-, säiliöauto- ja öljytuote-, matkailu-, huolinta- ja liikenneopetusaloilla sekä huoltokorjaamoissa, terminaaleissa ja lentokoneiden matkustamoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

AKT:n linja-autonkuljettajat ja ahtaajat mukaan lakkoihin12.2.2024 09:55:28 EET | Tiedote

AKT:n ahtaajat osallistuvat kolmipäiväiseen lakkoon 14.-16.2. AKT:n linja-autonkuljettajat sekä huoltokorjaamojen henkilökunta lakkoilevat keskiviikkona ja torstaina 14.-15.2. Lakko vaikuttaa linja-autoliikenteeseen ja sulkee satamat. Kokonaisuudessaan AKT:n lakko koskettaa noin 10 000 työntekijää. Lakkojen syynä ovat hallituksen mittavat työelämäheikennykset. Nyt vedotaan hallitukseen: kunnon neuvottelut on aloitettava.

Keitele Group tuomittiin maksamaan AKT:lle vahingonkorvausta24.1.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Vuonna 2021 alkanut tapaus Keiteleen hakemasta turvaamistoimesta ja uhkasakosta on lopulta saatu päätökseen. Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan Keitele Group tytäryhtiöineen tuomittiin maksamaan AKT:lle vahingonkorvausta. Keiteleen AKT:lle hakema turvaamistoimi miljoonan euron uhkasakon nojalla oli perusteeton. Yksipuoleinen käräjäoikeuden päätös sai vuoden 2024 alussa lainvoiman, kun Keitele ei hakenut takaisinsaantia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye