Diakonissalaitoksen Jonotetaan yhdessä -joulukeräys kutsuu tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria
Monen nuoren mieli on järkkynyt, ja hoitojonot mielenterveyspalveluihin ovat pitkät – pahimmillaan jopa kaksi vuotta. Diakonissalaitoksen Vamos tarjoaa rinnalla kulkevaa intensiivistä tukea vuosittain yli 2000 nuorelle ympäri maata, ja mielenterveyden haasteet koskettavat jollain tapaa suurta osaa toiminnassa mukana olevista nuorista. Tänä vuonna Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria.
Diakonissalaitoksen Vamos on tarjonnut jo viidentoista vuoden ajan tukea 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on tavalla tai toisella vaikea elämäntilanne. Nuoruus ei sinänsä ole 15 vuodessa muuttunut, mutta mielenterveyden haasteet ja avun saamisen vaikeus ovat lisääntyneet. Myös korona-aika vaikeutti valmiiksi haastavassa asemassa olevien nuorten tilannetta entisestään.
”Nuorten mielen horjumiseen on monia syitä, joista kokemuksemme mukaan kaksi yleisintä ovat yksinäisyys ja kiusaaminen”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamoksen palvelualuejohtaja Leena Mannonen.
Yksinäisyyden kokemus jatkuu apua hakiessa.
”Monen meille tulevan nuoren kokemus on, että kun apua todella tarvitsee, sitä ei saa, vaan pompotellaan paikasta toiseen”, Mannonen jatkaa.
Joskus nuori ei pääse omin voimin edes jonoon asti eikä esimerkiksi hänen lähipiiristään löydy luotettavaa aikuista, joka voisi auttaa ajan varaamisessa. Vamoksessa tilanne näyttäytyy niin, että nuoret ottavat yhteyttä tilanteessa, jossa he ovat olleet jo pitkään, usein vuosia, kotona. Palveluita olisi pitänyt lähteä hakemaan jo paljon aikaisemmin, mutta voimavarat eivät ole riittäneet siihen.
Yksi puhelu tai nettilomakkeen täyttäminen riittää, jotta vaikeassa elämäntilanteessa oleva nuori saa Vamoksesta apua. Vamoksessa nuori saa oman valmentajan, joka auttaa häntä muun muassa löytämään oikeat terveydenhuollon palvelut sekä varaamaan ajan niihin. Valmentaja myös tukee nuorta palveluihin kiinnittymisessä: kulkee rinnalla jonotusaikana, muistuttaa varatuista ajoista ja lähtee pyydettäessä mukaan vastaanotolle.
Tärkeintä on, että kaikki tuki ja apu lähtee nuoren omasta tilanteesta ja tarpeesta.
Annika sai oman Vamos-valmentajan rinnalleen mielenterveyspoliklinikan jonotusaikana
Annika oli ehtinyt olla vuoden verran mielenterveyspalvelujen jonossa, kun hän kuuli ensi kertaa Vamoksesta ja täytti yhteydenottolomakkeen. Pian yhteydenottonsa jälkeen Annika sai oman Vamos-valmentajan, joka kulkee hänen rinnallaan mielenterveyspoliklinikan jonotusaikana. Nyt 29-vuotias Annika on Vamos-valmennuksen ansiosta aloittanut opinnot, vaikka ei vielä puoli vuotta sitten pystynyt edes lähtemään ulos kotoa.
”Olin ollut siinä vaiheessa jo kuukausia jumittuneena kotiin. En vain pystynyt lähtemään mihinkään, eikä minulla ollut voimia ihmisten kohtaamiseen. Olen perusluonteeltani ekstrovertti ja kaipaan paljon ihmiskontakteja, joten kotiin jumiutuminen tuntui ahdistavalta ja pahensi oloani”, Annika kertoo.
”Minun ei tarvinnut puhua kymmenen eri ihmisen kanssa, vaan tästä ensimmäisestä soittajasta tuli oma Vamos-valmentajani”, hän sanoo.
Jonotetaan yhdessä -kampanja nuorten hyväksi
Nuorten mielenterveyden haasteet ovat valtavat ja apua on toisinaan vaikeaa saada. Terapia ei myöskään yksin auta, jos arki ei toimi. Vamos auttaa nuoria 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle, ja tuki on tutkitusti vaikuttavaa.
Diakonissalaitoksen joulukeräys kohdistuu tänä vuonna mielenterveyspalveluissa jonottaville ja muuten mielenterveyshaasteiden kanssa painiville nuorille. Lahjoituksella kuka tahansa voi varmistaa, että hädän hetkellä nuori saa tuekseen henkilökohtaisen rinnalla kulkevan valmentajan ja nuorten vertaisryhmän Vamos-nuortenpalvelussa.
Ei jätetä nuorta yksin. Jonotetaan yhdessä.
Lahjoita ja auta: hdl.fi/joulukerays
Lue Annikan tarina kokonaisuudessaan: Annika sai Vamos-valmentajan tuekseen jonottaessaan mielenterveyspalveluihin ja pääsi aloittamaan unelmiensa opinnot
Lahjoitustavat:
- Tilisiirtona keräystilille FI85 2065 1800 1084 62 (Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr)
- Verkkolahjoituksella https://lahjoitus.hdl.fi/joulukerays/~lahjoitukseni
- Yritysten verkkolahjoituksella: www.hdl.fi/yrityslahjoitus
- Tekstiviestillä: Tekstaa sana TOIVO numeroon 16499 (lahjoitus 20 e)
- Mobile Paylla numeroon 60 813
Rahankeräyslupa: RA/2021/556. Lupa on myönnetty 29.4.2021 ja se on voimassa toistaiseksi koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.
Yhteyshenkilöt
Leena MannonenPalvelualuejohtaja
Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu
Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Maria Gustafssonvarainhankinnan asiantuntija (yksityishenkilöt)
Puh:050 576 9154maria.gustafsson@hdl.fiIiris Kivimäkivarainhankinnan asiantuntija (yritykset)
Puh:050 582 6396iiris.kivimaki@hdl.fiKuvat
Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen uusi strategia tähtää entistä vaikuttavampaan ihmisarvotyöhön16.1.2025 08:11:30 EET | Tiedote
Diakonissalaitoksen strategiakausi vaihtui, mutta työ ihmisarvon puolesta jatkuu. Vuosille 2025–2027 laadittu Yhdessä vaikuttavasti -strategia kirittää Diakonissalaitosta uudistamaan yhteiskuntaa ja lisäämään ihmisarvotyön vaikuttavuutta. Strategia antaa yhteiset suuntaviivat koko konsernille, johon säätiön lisäksi kuuluu sen 100 % omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit.
Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma teki tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa9.12.2024 11:30:00 EET | Tiedote
Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma kehitti uusia tapoja vahvistaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa. Tutkijoiden mukaan ohjelmassa mukana olleiden nuorten hyvinvointi kasvoi osallisuuden myötä. ”Olen oppinut, että muutosta on oikeasti mahdollista tehdä, ja meidän nuorten kokemuksilla on merkitystä”, sanoo ohjelmassa mukana ollut 22-vuotias Mila Nikkanen.
Nuorten huumekuolemat kaksinkertaistuivat – nyt on aika herätä!29.11.2024 17:19:18 EET | Blogi
Eilen julkaistut Tilastokeskuksen kuolemansyytilastot vuodelta 2023 ovat karua luettavaa. Huumeisiin kuolleita oli ennätyksellisen paljon, ja nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023. Huumeet olivat joka neljännen 15–24-vuotiaana menehtyneen kuolinsyy. ”Nyt on viimein aika herätä ja ratkaista nuorten yhä paheneva huumeongelma. Keinoja on”, kirjoittavat Robert Koski ja Jarmo Kantonen.
Tervetuloa Näkymättömät-ohjelman kutsuvierastilaisuuteen 19.11. klo 16!7.11.2024 12:11:15 EET | Kutsu
Näkymättömät-ohjelma tuottaa tietoa ja ymmärrystä ilmiöistä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa usein näkymättömiin. Lämpimästi tervetuloa Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden huipentavaan iltatilaisuuteemme tiistaina 19.11. klo 16! Illan aikana kerromme tekemästämme työstä ja rakennamme yhteistyötä tuleville vuosille. Illan aikana on mahdollista myös haastatella Näkymättömät-ohjelman koordinaatiotiimin ja hankkeiden työntekijöitä.
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin24.10.2024 10:54:23 EEST | Tiedote
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin sekä suomalaisten mielestä laajemmin, että nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten mukaan. Kahden viikon päästä 7.11.2024 vietetään Unescon kiusaamisen vastaista päivää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme