Tilastokeskus

Sanoma- ja aikakauslehtien markkina supistui 2022, verkkomainonta ja tv-ala kasvussa

Jaa

Joukkoviestintämarkkinoiden arvo oli noin 3,9 miljardia euroa vuonna 2022, selviää Tilastokeskuksen joukkoviestintätilaston tiedoista. Arvo kasvoi edellisvuodesta 3,3 % eli 124 miljoonaa euroa. Kustannusala, eli muun muassa sanoma- ja aikakauslehdet, supistui edellisestä vuodesta. Sen sijaan esimerkiksi televisioala ja verkkomainonta kasvoivat.

”Joukkoviestintämarkkinoilla kasvu on valtaosin kansainvälisten yritysten kasvua hakukone- ja some-mainonnassa sekä maksutelevisiopalveluissa, mikä sisältää tilausvideopalvelut. Kustannusalan volyymin supistuminen puolestaan koskee suurelta osin kotimaisia yrityksiä”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Kaisa Saarenmaa.

Verkkomainonnan kokonaispotista peräti noin kolme neljännestä kohdistuu muualle kuin perinteisiin medioihin. Tämä valtaosin hakukone- ja somemainontaan käytetty summa oli vuonna 2022 jo yli 500 miljoonaa euroa. Tarkempi jakauma on taulukoitu joukkoviestintätilaston taulukkopalvelussa. Sosiaalisen median ns. vaikuttajaviestinnän markkinoiden arvo on myös kasvussa. Vuonna 2022 alan arvo oli 53 miljoonaa euroa.

”Audiovisuaalinen ala, kuten televisio ja tallenteet, on samaan aikaan murroksessa. Katsomisen tavat muuttuvat nyt nopeasti. Televisiomarkkinoiden kokonaisarvosta tätä ei kuitenkaan huomaa: sen trendi on ollut pääasiassa samaa loivaa kasvua vuodesta toiseen”, Saarenmaa kertoo.

Myös audiovisuaalisen alan markkinan kehitystä avataan tarkemmin joukkoviestintätilaston taulukkopalvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye