Helsingin yliopiston tutkijat ratkaisivat kosmisen arvoituksen
Miksi erityyppiset galaksit ja niiden muodostamat joukot eivät keräänny tasaisesti galaksien superjoukon keskitasolle? Tämä kosmologeja askarruttanut haaste on nyt mahdollisesti ratkaistu.

Oma Linnunrata-galaksimme kuuluu erittäin suureen galaksien muodostamaan paikalliseen superjoukkoon, joka levittäytyy lähes miljardin valovuoden kokoiselle alueelle. Tämä valtava rakenne muistuttaa muodoltaan pannukakkua ja sen keskitasossa sijaitsee galaksien keskittymä, jota kutsutaan supergalaktiseksi tasoksi.
Useimmat maailmankaikkeuden galakseista ovat tyypiltään joko elliptisiä (pyöreähköjä) galakseja, jotka koostuvat enimmäkseen vanhoista tähdistä ja joiden keskustoissa sijaitsee tyypillisesti supermassiivinen musta aukko tai kiekkomaisia aktiivisesti tähtiä synnyttäviä spiraaligalakseja, kuten oma Linnunratamme. Kaksi galaksien päätyyppiä, ellipsigalaksit ja kiekkomaiset spiraaligalaksit, esiintyvät myös kotigalaksimme superjoukossa, mutta supergalaktisesta tasosta löytyy enimmäkseen vain kirkkaita ellipsigalakseja, kun taas kirkkaat kiekkogalaksit loistavat siellä poissaolollaan.
Kosminen poikkeavuus haastaa kosmologian standardimallin
Jo 1960-luvulta lähtien on ollut tiedossa, että erityyppiset galaksit ja niiden muodostamat joukot eivät keräänny tasaisesti tähän supergalaktiseen tasoon. Tämä galaksien erikoinen jakauma sisällytettiin hiljattain arvostetun kosmologin ja vuoden 2019 Nobel-palkitun Jim Peeblesin laatimaan luetteloon "kosmisista poikkeavuuksista".
Nyt Helsingin yliopiston tutkijoiden Till Sawalan ja Peter Johanssonin johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on mahdollisesti löytänyt selityksen tälle havaitulle poikkeamalle. Nature Astronomy -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijaryhmä osoittaa, kuinka spiraali- ja ellipsigalaksien toisistaan poikkeava jakauma johtuu niistä olosuhteista, jotka vallitsevat sekä galaksijoukkojen sisällä ja niiden ulkopuolella.
“Tiheissä galaksijoukoissa, jotka sijaitsevat supergalaktisessa tasossa, galaksien väliset vuorovaikutukset ja törmäykset ovat yleisiä ja nämä vuorovaikutukset edesauttavat ellipsigalaksien muodostumista ja myös supermassiivisten mustien aukkojen kasvua. Sen sijaan kiekkogalaksit, jotka sijaitsevat kaukana supergalaktisesta tasosta, voivat kehittyä verrattain eristyksissä ja täten paremmin säilyttää spiraalirakenteensa, joka tuhoutuu helposti galaksien välisissä törmäyksissä”, Till Sawala kuvailee.
Massiivinen mallinnus miljardeista vuosista
Galaksien jakaumaa tutkittiin simulaatiolla, joka mallinsi maailmankaikkeuden kehitystä 13,8 miljardin vuoden ajan, varhaisesta maailmankaikkeudesta nykyhetkeen. Tätä SIBELIUS (Simulation Beyond the Local Universe) simulaatiota ajettiin Englannissa ja Suomessa sijaitsevilla supertietokoneilla ja Suomessa simuloinnissa käytettiin erityisesti CSC:n Mahti-supertietokonetta.
SIBELIUS-simulaatio pyrkii mallintamaan ennennäkemättömän tarkasti paikallisen maailmankaikkeuden havaittuja rakenteita, kun taas useimmat muut simulaatiot mallintavat täysin satunnaisia alueita, joiden tuloksia on täten vaikea suoraan verrata havaintoihin. Simulaatio näytti, kuinka massiiviset ellipsigalaksit kerääntyivät superrakenteen keskelle, kun taas spiraaligalaksit jakaantuivat kauemmas tasosta. Lopputulos oli huomattavan yhtenäinen todellisten havaintojen kanssa.
“Minut oli sattumoisin kutsuttu viime joulukuussa symposioon, joka järjestettiin Jim Peeblesin kunniaksi ja jossa hän esitteli tätä ongelmaa. Esitelmää kuunnellessani ymmärsin, että olimme jo tehneet simulaation, jonka avulla tämä ongelma oli mahdollisesti ratkaistavissa” kommentoi Till Sawala. ”Tutkimuksemme osoittaa, että galaksien kehityksen tunnetut mekanismit pätevät myös tässä ainutlaatuisessa kosmisessa ympäristössä”, Till Sawala toteaa.
Kumpulan kampuksen Physicum-rakennuksen sisäänkäynnin vieressä on valtava taideteos, joka kuvaa galaksien jakautumista paikallisessa maailmankaikkeudessa. Kun teos vihittiin yli 20 vuotta sitten, tilaisuudessa puhui professori Carlos Frenk, brittiläinen kosmologi ja yksi juuri julkaistun tutkimusartikkelin kirjoittajista.
“Galaksien erilainen jakauma paikallisessa superjoukossa on todellakin huomionarvoinen havainto” toteaa Frenk uusista tuloksista. “Mutta kyse ei lopulta ollut kosmisesta poikkeavuudesta. Sen sijaan tuloksemme osoittavat, että kosmologian standardimalli yhdessä pimeän aineen kanssa voi tuottaa havaitun maailmankaikkeuden erikoisimmatkin rakenteet.”
Julkaisu:
Till Sawala, Carlos Frenk, Jens Jasche, Peter H. Johansson, Guilhem Lavaux, Distinct distributions of elliptical and disk galaxies across the Local Supercluster as a ΛCDM prediction,Nature Astronomy, 20 Nov 2023.
Lisätietoja:
Yliopistotutkija Till Sawala (englanniksi ja saksaksi)
Helsingin yliopisto
044 0418 000
till.sawala@helsinki.fi
Professori Peter Johansson (suomeksi ja ruotsiksi)
Helsingin yliopisto
050 318 3930
peter.johansson@helsinki.fi
Lisätietoja:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiJohanna PellinenViestintäpäällikkö
Puh:+358 43 8245 394johanna.p.pellinen@helsinki.fiKuvat

Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme