Akavan Erityisalat: Kunnille sälytetty valtava yllätysleikkaus vaarantamassa kirjasto- ja kulttuuripalvelut

Jaa

- Nyt on syytä pelätä kuntien kulttuuri-, museo-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisopalvelujen puolesta. Yllätyksenä tullut 415 miljoonan euron lisäleikkaus kuntien valtionosuuksiin voi romuttaa toteutuessaan kuntalaisten vapaa-aika- ja sivistyspalvelut, varoittaa Akavan Erityissalat.

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut ovat nykyisten kuntien keskeisimpiä palveluja "soten" siirryttyä hyvinvointialueille.
Kirjasto- ja kulttuuripalvelut ovat nykyisten kuntien keskeisimpiä palveluja "soten" siirryttyä hyvinvointialueille.

Yllätyksenä tullut 415 miljoonan euron lisäleikkaus kuntien valtionosuuksiin voi romuttaa  toteutuessaan kuntalaisten vapaa-aika- ja sivistyspalvelut, sanoo Akavan Erityisalat. 

- Kuntien talous on tälläkin hetkellä heikoissa kantimissa. Jo ennen perjantai-illan 415 miljoonan euron lisäleikkausilmoitusta, 15 kuntaa ympäri Suomen on ilmoittanyt yt-neuvotteluista. Lisäleikkaus heikentää tilannetta entisestään, sanoo kuntasektorin neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari Akavan Erityisaloista. 

- On kohtuutonta, että samana päivänä kun kuntaveroprosentit on lyöty kiinni, tuleekin ilmoitus massiivisista lisäleikkauksista. Miten muuten leikkaukseen voi tällöin sopeutua kuin lakkauttamalla palveluita ja irtisanomalla henkilöstöä. Tämä on  järkyttävä uutinen. Vaadimme lisäleikkauksiin kohtuullistamista tai vähintäänkin kunnille aikalisää ja mahdollisuutta harkita veroprosentteja uudelleen, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

- Kun kuntien talous heikkenee, vapaa-ajan palvelut ja hyvä hallinto joutuvat usein ensimmäisinä leikkuriin. Miten käy kuntalaisten hyvinvoinnille tärkeiden kulttuuri-, museo-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisopalvelujen sekä hyvän hallinnon, jos kunnat joutuvat pikavauhtia sopeuttamaan? Kyse on myös yhteisöllisyydelle, yhdenvertaisuudelle ja hyvälle elämälle olennaisen turvaverkon kohtalosta.

- Olemme  todella huolissamme myös henkilöstöstä eli jäsenistöstämme, joka tuottaa kuntien kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluja ja hyvää hallintoa. Leikkausuutinen on henkilöstön näkökulmasta kohtuuton, Luomanmäki sanoo.

- Miten voi esimerkiksi kehittää palveluja pitkäjänteisesti, jos tällaisista omaa työpaikkaa koskevista leikkauksista kuulee mediasta perjantai-iltana? Miten kunnat saavat jatkossa pidettyä hyvät työntekijät palveluksessaan, Luomanmäki pohtii.

Lisätietoa: Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, Aakvan Erityisalat, puh. 040 700 7800

Jaakko Korpisaari, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 777 9422

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, Akavan Erityisalat, viestintäpäällikkö, puh 040 525 8582

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Suomen Suuhygienistiliitto: Suuhygienistin toimenpiteet saatava korotetun Kela-korvauksen piiriin9.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Kansalaisia on tärkeää ohjata ylläpitämään suunsa terveyttä, jotta korjaavaa hoitoa tarvitaan vähemmän. Sen vuoksi potilaan tulee saada korotettua Kela-korvausta myös suuhygienistin toteuttamasta ehkäisevästä hoidosta, Suomen Suuhygienistiliitto vaatii. Liiton mielestä Kela-korvausta tulee saada myös ilman hammaslääkärin lähetettä. Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Akavan Erityisalat: Jäsenistöltä tyrmäys työelämäheikennyksille8.11.2023 13:00:00 EET | Tiedote

Akavan Erityisalojen jäsenkyselyssä 39 prosenttia ilmoittaa valmiudestaan poliittiseen lakkoon vastatoimena maan hallituksen työelämä- ja työttömyysturvaheikennyksille. Vain 8 prosenttia pitää maan hallituksen kaavailuja perusteltuina. Akavan Erityisalojen hallitus kehottaa jäseniä osallistumaan jo ilmoitettuihin lakkoihin ja Helsingissä 18.11. järjestettävään STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenilmaukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme