Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon vuoden 2024 talousarviosta neuvottelutulos

Jaa

Valtuuston neuvottelutoimikunta on saavuttanut neuvottelutuloksen Espoon kaupungin vuoden 2024 talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Espoon toimintaa ja taloutta haastavat toimintaympäristön poikkeuksellisen suuret epävarmuudet. Erityisesti epävarmuutta aiheuttavat sote- ja pelastustoimen uudistuksen vaikutukset kuntien rahoitukseen sekä kansainvälisten kriisien myötä muuttunut talouden toimintaympäristö.

Varhaiskasvatus, opetus sekä lasten ja nuorten hyvinvointi ovat kasvavassa Espoossa keskeisiä painopistealueita. Investointitaso pysyy lähivuosina edelleen korkeana. Investointitaso pysyy lähivuosina edelleen korkeana. Kaupungin investointiohjelma on 1,6 mrd €. Koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja kunnostamiseen investoidaan vuonna 2024 yhteensä noin 85 milj. €.

Neuvottelutulos nostaa kaupunginjohtajan budjettiesityksen käyttötalouden menoja 12,13 miljoonalla eurolla vuonna 2024.

Kasvun ja oppimisen toimialalle lisättiin 11,85 milj. €. Tästä 7 milj. € lisättiin perusopetukseen, muun muassa erityisopetukseen ja oppimisen tukeen sekä ryhmäkokojen kasvun estämiseen. Varhaiskasvatukseen lisättiin 2,9 milj. €. Huomiota kiinnitetään varhaiskasvatuksen henkilökunnan saatavuuden parantamiseen erilaisin toimenpitein sekä jatketaan pilotoituja hyviksi osoittautuneita käytäntöjä ja edistetään palkkaratkaisun järjestelyvaraerien suuntaamista erityisesti työvoimapulakohteisiin. Yksityinen varhaiskasvatus on välttämätön osa Espoon toimintaa, joten lisärahaa kohdistettiin myös varhaiskasvatuksen palvelusetelien sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisän kustannuksiin.
Toisen asteen koulutukseen lisättiin 1 milj. € ja ruotsinkielisiin sivistyspalveluihin 0,85 milj. €.
Lisäksi rahoitusta lisättiin nuorisotoimintaan sekä asukaspuistojen säilyttämiseen.

Elinvoiman tulosalueelle lisättiin 0,18 milj. € mm. kulttuurilautakunnalle käytettäväksi avustuksina, naisten uimavuorojen järjestämiseen sekä Senioripaku-toimintaan.

Kaupunkiympäristön toimialalle 0,1 milj. € vesiensuojeluun.

Investointiohjelmassa painottuvat vahvasti koulu- ja päiväkotihankkeet ja niiden kiirehtiminen. Suunnittelurahaa lisättiin 0,5 milj. € vuodelle 2024 sekä 0,5 milj. € vuodelle 2025. Postipuun, Saarnilaakson ja Opinmäki/Olarin ja Laurinlahden koulujen sekä Länsi-Espoon lukion osalta sekä kiireellisimpiin päiväkotihankkeisiin, kuten esimerkiksi Maakirjantie.

Keväällä 2024 käynnistetään 10 vuoden investointiohjelman valmistelu. Valmistelussa kehitetään ennakointia ja yhteensovittamista väestönkasvun, tilatarpeen ja kaavoituksen osalta sekä parannetaan vuorovaikutusta kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöelinten välillä.

Neuvottelutuloksessa ovat mukana kaikki valtuustoryhmät.

Espoon valtuusto päättää talousarviosta 7.12.2023 klo 16 alkavassa kokouksessa.

Lisätiedot

Neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Markku Sistonen (SDP), p. 046 877 3884

talousuunnittelujohtaja Maria Jyrkkä, p. 046 877 3025

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

X

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme