Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömien määrä on noussut Kaakkois-Suomessa hieman vähemmän kuin koko maassa

Jaa

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun 2023 lopussa 14050 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on noussut vuodentakaisesta kahdeksalla prosentilla (koko maa: +10 %). Lomautettuja oli Kaakkois-Suomessa 113 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä on noussut sekä vuodentakaisesta että edelliskuukaudesta suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä. Yli 55-vuotiaiden työttömyys sen sijaan kehittyy kokonaistyöttömyyttä suotuisammin – edelliskuusta on laskua prosentin verran, ja edellisvuodesta on nousua vain puoli prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 12 prosentin verran, mutta osuus kaikista työttömistä on Kaakkois-Suomessa pienempi kuin koko Suomessa.

Lokakuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 8 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,1 %.
Lokakuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 8 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,1 %.

Kaakkois­-Suomessa oli lokakuun lopussa 14050 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli 1068 (+8 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 7985, mikä on 646 henkilöä (+9 %) enemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 6065, mikä on 422 henkilöä (+7 %) enemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuussa Kaakkois­-Suomessa 11,1 prosenttia. Työttömyysaste oli korkein Imatralla (14,3 %) ja matalin Lemillä ja Taipalsaarella (8,2 %). Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 9,7 prosenttia.

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1266 (9 % kaikista työttömistä). Lomautettujen määrä kasvoi edellisvuoden lokakuuhun verrattuna 113 prosentilla.

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli lokakuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 1593 (+240, +18 %). Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 11 prosenttia. Alueen ulkomaalaisista työnhakijoista oli EU-maiden kansalaisia 246. Ukrainalaisia oli työttömänä 254 (+61 %). Moni ukrainalainen työnhakija on koulutuksessa (lokakuussa 307 henkilöä).

Työttömiä kaikissa seutukunnissa enemmän kuin vuosi sitten

Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa, eniten Kouvolan seudulla (+355 henkilöä, +11 %). Lappeenrannan seutukunnassa työttömien määrä nousi vähiten (+244 henkilöä, +6 %).

Työttömien määrä laski Kaakkois-Suomessa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta Luumäen ja Ruokolahden kunnissa. Miehikkälässä työttömien määrä pysyi samana, ja muissa kunnissa määrä nousi.

Työttömiä väheni määrällisesti ja suhteellisesti eniten Ruokolahdella (-9 henkilöä, -5 %). Työttömyys kasvoi määrällisesti eniten Kouvolassa (+355 hlöä) ja suhteellisesti eniten Lemillä (+13 %).

Nuoria työttömiä vuodentakaista enemmän

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli lokakuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1491, mikä on 13 prosenttia (­+167 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä kasvoi kaikissa alueen seutukunnissa, eniten Kouvolan (+28 %) ja vähiten Kotka-Haminan ja Lappeenrannan (+5 %) seuduilla.

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä suunnilleen saman verran kuin vuosi sitten.

Työttömien määrä kasvoi eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä

Ammattiryhmistä eniten työttömyys nousi rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä (+294, +13 %) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ryhmässä (+272 hlöä, +21 %). Sotilaiden ja toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden työttömyys laski edellisvuodesta.

Koulutusasteista työttömien määrä laski edellisvuoteen verrattuna perusasteella ja nousi kaikilla muilla koulutusasteilla. Pelkän perusasteen (sis. alempi ja ylempi perusaste) tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä laski prosentin. Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä kasvoi määrällisesti eniten (+774 henkilöä). Tutkijakoulutetuilla työttömyys nousi suhteellisesti eniten, 46 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Pitkäaikaistyöttömien määrä nousi  

Kaakkois­-Suomessa oli lokakuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4227, mikä on 12 prosentin ja 452 henkilön verran enemmän kuin vuoden 2022 lokakuussa. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1501 henkilöä).

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 30 prosenttia. Koko maassa osuus oli 35 prosenttia.

Uusia avoimia työpaikkoja vähemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun aikana avoinna 1719 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli 15 prosenttia vähemmän (-303 kpl) kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä väheni vuodentakaisesta kaikissa muissa paitsi Imatran seutukunnassa. Eniten työpaikkoja väheni Kotka-Haminan seudulla (-184 kpl, -29 %). Kaakon uusista avoimista työpaikoista 82 prosenttia oli yrityksissä. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 53 prosentissa uusista työpaikoista.

Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille ilmoitetut työpaikat vähenivät eniten. Myös asiantuntijoille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät paljon. Palvelu- ja myyntityöntekijöille ja sotilaille ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja vuodentakaista enemmän. Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin kiinteistöhuollon työntekijöille, lähihoitajille, myyjille, tarjoilijoille sekä toimisto- ja laitossiivoojille.

Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Lokakuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6219 henkilöä (-4 %). Aktivointiaste oli 30,7 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli lokakuussa vajaat 20300. Määrä on noin 800 henkilöä suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli lokakuun lopussa 1704 henkilöä. Määrä laski vuodentakaisesta (-13 %, -250 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (66,6 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli 2473 henkilöä. Palveluista työvoimakoulutuksen, valmennuksen ja kuntouttavan työtoiminnan osallistujamäärät nousivat. Muiden palvelujen osallistujamärät laskivat.

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Kuvat

Lokakuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 8 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,1 %.
Lokakuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 8 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,1 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkuu Kaakkois-Suomessa20.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomessa työttömyyden muutosprosentit ja trendit olivat tammikuussa samansuuntaisia kuin edeltävinäkin kuukausina. Alkuvuoden kausivaihtelu piristi lukuja joulukuuhun verrattuna, mutta tilanne on kahta edellisvuotta heikompi. Kauemmas katsottuna tilanne ei ole niin synkkä. Kun verrataan tammikuita vuodesta 2006 eteenpäin, on kaakossa tänä vuonna työttömiä neljänneksi vähiten. Työttömien määrä on nyt hieman matalampi kuin koronaa ennen tammikuussa 2019 ja 2020. Uusia avoimia työpaikkoja oli vuodentakaisesta selvästi vähemmän. Sen sijaan joulukuusta työpaikkojen määrä kasvoi.

Viime viikkoina on ollut poikkeuksellisen hankalat keliolosuhteet - tienhoitotoimista huolimatta ei aina saada tavoiteltua laatutasoa16.2.2024 08:23:16 EET | Tiedote

Alkutalvi nautittiin ”perinteisistä Lapin talvikeleistä”, mutta tammikuussa kelit vaihtuivat nopeasti talveen, jossa lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin. Vesisade sulatti lumen liukkaiksi tienpinnoiksi. Tienpinnat ovat vuorotellen sulaneet ja jäätyneet uudelleen. Liukkaudentorjuntatoimenpiteiden hyöty on jäänyt lyhytaikaiseksi. Etenkin hiekoitushiekkaa on levitetty tiestölle ennätysmäärä tammikuun aikana. Siitä huolimatta aina ei olla saavutettu tavoiteltavaa laatutasoa ja myös tienkäyttäjiltä on tullut runsaasti palautetta teiden liukkaudesta etenkin vähäliikenteisiltä teiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye