Pellervon taloustutkimus PTT

Pikakommentti: Työmarkkinat reagoivat lomautusten kautta

Jaa

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaiden työllisten määrä oli lokakuussa 2023 31 000 vähemmän vuoden takaiseen nähden. 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli 73,6 %. Työttömyys on edelleen noussut, ja työttömiä oli lokakuussa 28 000 enemmän kuin vuosi sitten.

”Työllisyys on pysynyt taloustilanteeseen nähden hyvällä tasolla, ja työllisyysasteen trendi on jopa hieman noussut lokakuussa. Taustalla näyttäisi olevan se, että miesten työllisyys ei ole enää laskenut, mikä on yllättävä ja positiivinen uutinen”, arvioi PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk Tilastokeskuksen tiistaiaamun työllisyyslukuja.

Työmarkkinoiden tilanteen heikkenemisestä kertoo kuitenkin lomautusten määrän nousu. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan lomautettujen määrä nousi lokakuussa vuoden takaiseen nähden 13 000 henkilöllä. Kokoaikaisesti lomautettujen ohella nyt myös lyhennetyllä työviikolla olevien määrä on kasvanut. Lomautukset kasvavat vielä jatkossa, sillä ne näkyvät työllisyystilastoissa viiveellä. Lomautetut lasketaan ensimmäisten kolmen kuukauden ajan vielä työllisiksi. 

”Moni ala kärsii rakenteellisesta työvoimapulasta, ja tästä syystä työntekijöistä pidetään kiinni. Heikkoon taloustilanteeseen reagoidaan ensi sijassa lomautusten kautta, vaikka myös työttömyys on noussut”, pohtii Henna Busk.

Työikäisen väestön määrä on edelleen kasvanut, ja nousua oli lokakuussa vuoden takaiseen nähden 29 000 henkilöä. Tämä viittaa myös siihen, että työvoimapulasta kärsivät yritykset rekrytoivat edelleen ulkomailta. Tänään julkaistiin myös Tilastokeskuksen väestön ennakkotilasto, jonka mukaan kumulatiivinen nettomaahanmuutto tänä vuonna lokakuuhun mennessä on jo 48 000 henkilöä.    

”Luku on ennätyskorkea, ja vaikka osa siitä onkin sotaa paenneita ukrainalaisia, on nettomaahanmuuton kasvu silti huomattavan suurta”, toteaa Busk.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Selvitys: Kasvihuoneyrittäjillä on kiinnostusta kasvintuhoojavakuutuksiin tai -rahastoon – tuholaisriskien arvioidaan kasvavan jatkossa14.6.2024 09:01:49 EEST | Tiedote

Suomalaiset kasvihuoneyrittäjät ovat kiinnostuneita kasvintuhoojavakuutuksista tai kasvintuhoojarahastoon osallistumisesta, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Yrittäjät arvioivat virus- ja tuholaisriskien lisääntyvän, ja suuriin vahinkoihin on vaikea varautua taloudellisesti omin voimin. Tällä hetkellä kasvintuhoojariskiä vastaan ei ole Suomessa tarjolla vakuutustuotteita tai rahastoa.

Selvitys: Uusi EU-sääntely voi lisätä metsänomistajan hallintotaakkaa ja vähentää talouskäytössä olevaa metsäalaa – koko maan tasolla kustannukset jäisivät maltillisiksi5.6.2024 09:00:06 EEST | Tiedote

Metsiä koskevat EU:n uudet ja valmisteilla olevat asetukset sekä direktiivit voisivat kokonaisuudessaan lisätä metsänomistajan hallinnollista taakkaa. Joidenkin omistajien kohdalla ne voivat vähentää metsätalouden käytössä olevaa metsäalaa. Koko Suomen tasolla uuden sääntelyn aiheuttamat kustannukset jäisivät kuitenkin melko maltillisiksi. Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys tarkastelee seitsemän EU-direktiivin ja -asetuksen kokonaisvaikutuksia yksityismetsätalouteen Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye