Hämeen ELY-keskus

Hämeen vesitilanne jatkuu runsaana

Jaa

Sateinen sää on jatkunut marraskuussa, mikä näkyy järvien vedenkorkeuksissa sekä jokien virtaamissa.

Tulviva Loimijoki.
Loimijoen talvitulva Ypäjällä tammikuussa 2022 Kuva: Jukka Sainio

Loppukesästä lähtien vallinnut sateinen kausi on jatkunut marraskuussakin. Viimeisen kolmen viikon aikana on satanut noin kaksi kertaa vuodenajan tavanomaisen sademäärän verran Kanta-Hämeessä ja yli puolitoista kertaa tavanomaista enemmän Päijät-Hämeessä. Järvissä vedenpinnat olivat valmiiksi korkealla ja sateet ovat näkyneet nopeasti jokien virtaamissa ja monet järvet ovat nousseet entistäkin korkeammalle.

Kokemäenjoen vesistöalueen järvistä Kanta-Hämeen suurimman, Vanajaveden (vesi.fi) pinta on noin 10 senttimetriä vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeammalla. Iso-Roineen (vesi.fi) pinta on noussut noin 35 senttimetriä tavanomaista korkeammalle. Pääjärvi (vesi.fi) sekä Tammelan Pyhäjärvi (vesi.fi) ovat myös noin 20–25 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Loimijoki tulvi viime viikolla Ypäjällä (vesi.fi) pelloille, mutta vedenkorkeus on laskenut jo lähelle tavanomaista korkeutta. Alajärvessä (vesi.fi) ja Ojajärvessä (vesi.fi) vedenpinta nousi viime viikolla jopa 20 senttimetriä tavanomaista korkeammalle, mutta nyt juoksutusta lisäämällä vedenkorkeus on saatu kääntymään laskuun, kun sateet ovat hetkeksi hellittäneet.

Kokemäenjoen virtaama on vuodenaikaan nähden tavanomaista suurempi

Kokemäenjoen virtaama on tällä hetkellä yli kaksi kertaa vuodenaikaan nähden tavanomaista suurempi. Vesistöalueen suuriin järviin, kuten Vanajaveteen, pyritään tekemään tilaa juoksuttamalla niistä suuria määriä vettä. Järvien säännöstelytilaa tarvitaan, jotta pakkasten kiristyessä virtaamaa voidaan pienentää jääkannen muodostamiseksi. Vesitilanne on Kokemäenjoen näkökulmasta vaikea ja tietyt lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa riskin hyyde- tai jääpatotulville Satakunnassa.

Kymijoen vesistöalueen pääjärven, Päijänteen (vesi.fi) vedenkorkeus ei ole tänä vuonna päässyt laskemaan tyypilliseen tapaan kesän huipusta toistuvien sateiden takia ja on nyt jo noin 35 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Päijänteestä on juoksutettu jo lokakuun alusta alkaen noin 350 kuutiometriä sekunnissa, jotta vedenkorkeus ei nousisi enempää. Ruotsalaisessakin (vesi.fi) vedenpinta on noin 15 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Iitin Pyhäjärven (vesi.fi) vedenkorkeus nousi viime viikolla noin 30 senttimetriä vuodenajan tavanomaista korkeammalle ja se on vasta nyt alkanut kääntyä laskuun. Pyhäjärvellä vahingoilta on toistaiseksi vältytty vain noin 15 senttimetrin erolla. Päijänteen runsas vesitilanne aiheuttaa myös Kymijoella vaikeuksia, sillä virtaaman pienentämiseen eli niin kutsuttuun jäädytysajoon ei ole normaaliin tapaan varaa.

Tälle viikolle on ennustettu kohtuullisia sateita. Vesitilanteen kannalta on merkittävää, saapuvatko ennustetut sateet lumena vai vetenä. Lämpötilan laskiessa suuriin pakkaslukemiin on hyyteen riski olemassa myös Hämeen virtavesissä, vaikkakin havainnot hyyteestä ovat Hämeessä suhteellisen harvinaisia. Lämpötilan pysyessä pakkasella pidempään vesitilannekin todennäköisesti rauhoittuu nykyisestä.

Pohjavesitilanne näyttää varsin hyvältä

Hämeessä pohjavedenpinnat ovat nousseet lokakuun alusta lähtien. Pohjavedenpinnat ovat tällä hetkellä Hämeen pohjaveden seuranta-asemilla reilusti ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Esimerkiksi Lammin Tullinkankaan (vesi.fi) seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat noin 40 senttimetriä keskimääräisen tason yläpuolella. Lopen sekä Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat noin 20 senttimetriä keskimääräisen tason yläpuolella.

Pohjavedenpintojen nousu jatkuu vielä jonkin aikaa routaisesta maasta huolimatta, mutta kääntyvät jossain vaiheessa talvelle tyypilliseen laskuun. Tällä hetkisen ennusteen mukaan näyttää siltä, että kaivoissa tulee riittämään talven aikana hyvin vettä, eikä merkittävää kaivojen kuivumista todennäköisesti tule esiintymään.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230

Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Tulviva Loimijoki.
Loimijoen talvitulva Ypäjällä tammikuussa 2022
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye