Vaasan yliopisto

Kansainväliset osaajat halutaan pitää Vaasan seudulla – uusi uraohjelma auttaa puolisoita työllistymään

Jaa

Vaasan yliopisto koordinoi puoliso-ohjelmaa, joka auttaa Vaasan seudulle muuttaneiden kansainvälisten työntekijöiden ja opiskelijoiden puolisoita kotiutumaan. Nyt ohjelmassa aloitetaan Career Club -toiminta, jonka tavoitteena on auttaa puolisoita löytämään oma paikkansa suomalaisesta työelämästä. Kahdeksan viikon ryhmävalmennuksessa puolisot saavat tietoa ja ymmärrystä suomalaisesta rekrytointikulttuurista ja pääsevät verkostoitumaan työnantajien kanssa.   

Henkilöitä Vaasan yliopiston Ankkuri-rakennuksessa.
Vaasan yliopiston koordinoima puoliso-ohjelma käynnistettiin lokakuussa 2022. Ohjelma tarjoaa kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden puolisoille mahdollisuuden sosiaaliseen ja ammatilliseen verkostoitumiseen. Vaasan yliopisto, kuva vapaasti käytettävissä

Tapaamiskerroilla käsitellään muun muassa omien uratavoitteiden määrittelyä, erilaisten yritysten rekrytointiprosesseja, verkostoitumista ja yrittäjyyttä. Mukana on asiantuntijoita yrityksistä ja organisaatioista, esimerkiksi Wärtsilästä, ABB:ltä, Startiasta ja Kempowerista.

– Olemme kiitollisia rohkeasti mukaan lähteneille yhteistyökumppaneille. Yhdessä voimme auttaa kansainvälisiä perheitä löytämään oman paikkansa Vaasan seudulta, ja auttaa työnantajia ja osaajia kohtaamaan toisensa, kertoo puoliso-ohjelman projektipäällikkö Lukumanu Iddrisu Vaasan yliopistosta.

Vaasan seudulle saapuu vuosittain satoja kansainvälisiä osaajia töiden tai opintojen perässä – moni perheensä kanssa. On huomattu, että puolison viihtymisellä ja työllistymisellä on iso merkitys osaajien pysymiseen seudulla. Siinä missä työntekijälle tai opiskelijalle syntyy ammatillisia verkostoja osana opintoja tai työhön perehtymistä, kotiin jäävälle puolisolle vastaavien verkostojen luominen on haastavampaa, vaikka taustalla voi olla korkeakoulututkinto ja oman alan työkokemusta ulkomailta. Puoliso-ohjelma käynnistettiinkin lokakuussa 2022 vastaamaan sekä ammatillisen että sosiaalisen verkostoitumisen tarpeeseen.

Ensimmäisenä vuonna ohjelmassa keskityttiin yhteisön luomiseen – muun muassa kuukausittaiset tapaamiset, koko perheelle suunnatut tapahtumat ja Ravilaakson yhteisöllinen puutarha ovat tuoneet puolisoita yhteen – yhteisöön on tällä hetkellä ilmoittautunut jo 175 jäsentä. Nyt alkava Career Club -toiminta on uusi avaus sosiaalisen toiminnan rinnalle ja keskittyy selvästi ammatilliseen kehitykseen. Ensimmäisellä kierroksella mukana on 12 korkeakoulutettua puolisoa, joille oman uran rakentaminen Suomessa on ajankohtaista. Ensimmäisen pilottikierroksen jälkeen Career Clubin on tarkoitus toistua useamman kerran vuoden aikana.

Puoliso-ohjelma hyödyttää Vaasan seudun työnantajia

Työnantajille puoliso-ohjelma on hyödyllinen kahdella tapaa. Se auttaa työnantajia löytämään potentiaalisia työntekijöitä jo Vaasan seudulla asuvista kansainvälisistä osaajista. Lisäksi se auttaa työnantajia, joilla jo on kansainvälisiä työntekijöitä, sitouttamaan työntekijöitään Vaasan seudulle.

– Me Wärtsilässä näemme monimuotoisen ja monikulttuurisen työyhteisömme rikkautena. Tänä päivänä työvoiman saatavuuden varmistamiseksi tarvitaan monille aloille muuttoliikettä. Monet asiantuntijamme ovat muuttaneet Suomeen ja esimerkiksi Vaasaan juuri tarjoamiamme työmahdollisuuksien ansiosta. Perheenjäsenten ja puolisoiden työllistyminen on hyvin tärkeää asiantuntijoiden viihtyvyyden ja työsuhteiden pysyvyyden vuoksi. Valtava mahdollisuus on myös puolisoiden tuoma osaaminen sekä asiantuntijuus omalta alaltaan. Aina työpaikkaa ei löydy molemmille yhtä aikaa, mutta puoliso-ohjelmaan osallistumalla toivomme voivamme tuoda tietoutta Wärtsilän tarjoamista työmahdollisuuksista sekä tutustua motivoituneisiin asiantuntijoihin. Voimme näin myös omalta osaltamme olla lisäämässä alueelle juurtumista ja verkostojen luomista puolisoille. Meille tärkeää on tutustua ihmisiin, työmahdollisuuksistamme kiinnostuneisiin henkilöihin sekä jakaa tietoutta myös paikallisesta työkulttuurista, kertoo henkilöstöpäällikkö Heli Pakkanen Wärtsilästä.

Kansainvälisiä osaajia tuetaan monin keinoin

Vaasan yliopisto pyrkii monin toimin edistämään kansainvälisten osaajien työllistymistä Vaasan seudulle ja siten vastaamaan seudun osaajatarpeisiin. Yliopisto tekee yhteistyötä Vaasan kaupungin, muiden korkeakoulujen ja alueellisten toimijoiden kanssa, jotta kansainväliset osaajat saadaan jäämään Vaasan seudulle. Puoliso-ohjelman lisäksi yliopisto tarjoaa korotettua harjoittelutukea kansainvälisten opiskelijoiden rekrytointiin ja kehittää yrityskummitoimintaa, joka tuo paikallisen työelämän yhä kiinteämmäksi osaksi kansainvälisiä tutkinto-ohjelmia. Lisäksi Vaasan yliopisto on myös vuodesta 2022 asti ollut yksi SIMHE-korkeakouluista, jotka tarjoavat muun muassa maksutonta uraohjausta korkeakoulutetuille ja korkeakouluopinnoista kiinnostuneille maahanmuuttajille.

Lisätietoja

Lukumanu Iddrisu, Projektipäällikkö, Spouse Programme, Vaasan yliopisto

etunimi.sukunimi@uwasa.fi

puh. 029 449 8723

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilöitä Vaasan yliopiston Ankkuri-rakennuksessa.
Vaasan yliopiston koordinoima puoliso-ohjelma käynnistettiin lokakuussa 2022. Ohjelma tarjoaa kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden puolisoille mahdollisuuden sosiaaliseen ja ammatilliseen verkostoitumiseen.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Digitaalinen verkkoalusta tuo biokaasutoimijat yhteen Pohjanmaan maakunnissa14.2.2024 12:20:26 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi tutkimushanke DigiBiogasHubs aikoo tuoda pohjalaismaakuntien biokaasutoimijat yhteistyöhön uuden digitaalisen verkkoalustan avulla. Kehitettävän alustan avulla edistetään eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä, vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

Vaasan yliopisto ja Wärtsilä Finland sopivat laajasta strategisesta koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä26.1.2024 15:08:40 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston 56. vuosijuhlaa vietetään perjantaina 26.1. teemalla ”Energy for the Future”. Teemalla korostetaan yliopiston uuden, tänään julkaistun strategian tärkeintä ydintä – yliopiston tavoitetta olla vahva yliopisto, joka tutkimuksellaan ja opetuksellaan on keskiössä ratkaisemassa energiamurroksen toteutumista ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä. Tämän globaalin ongelman ratkaisuun tarvitaan kaikkia Vaasan yliopiston tutkimus- ja osaamisalueita eli kestävää liiketaloutta, tekniikkaa ja yhteiskuntatieteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye