Vaasan yliopisto

Väitös: Maskuliinisten pankinjohtajien johtamat pankit ovat muita riskisempiä

Jaa

Pankinjohtajien henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten maskuliiniset kasvonpiirteet ja komea ulkonäkö, heijastuvat pankkien riskinottoon ja johtajien palkkioiden muodostumiseen, ilmenee Shaker Ahmedin Vaasan yliopistoon tekemästä väitöskirjasta.

Shaker Ahmed Vaasan yliopiston kampuksella Puuvillakujalla
Shaker Ahmed väittelee Vaasan yliopistossa perjantaina 24. marraskuuta 2023. Kuva: Riikka Kalmi / Vaasan yliopisto (CC-BY Vaasan yliopisto)

 Shaker Ahmed on tutkinut väitöstutkimuksessaan, vaikuttavatko pankkien toimitusjohtajien ja talousjohtajien henkilökohtaiset ominaisuudet pankkien päätöksentekoon ja tuloksiin. Ahmedin saamien tuloksien mukaan maskuliiniselta näyttävien toimitusjohtajien johtamiin pankkeihin liittyy suurempi riskinotto.

– Työmarkkinoilla kyse ei ole vain johtajien taidoista, kyvyistä ja lahjakkuudesta, vaan myös muista henkilökohtaisista ominaisuuksista, kuten ulkonäöstä. Tulokseni viittaavat siihen, että sijoittajat voivat käyttää kasvonpiirteitä vihjeenä pankinjohtajan strategisesta suuntautumisesta – kuten hänen halukkuudestaan ottaa riskiä, sanoo perjantaina 24. marraskuuta Vaasan yliopistossa väittelevä Ahmed.

Jos miehekkäistä piirteistään tunnettu Chuck Norris johtaisi pankkia, olisiko pankki hyvin riskihakuinen?

Biologian ja psykologian tutkimuskirjallisuus osoittaa, että miesten kasvonpiirteiden maskuliinisuus on yhteydessä korkeisiin testosteronitasoihin. Korkeampi testosteronitaso on puolestaan yhteydessä maskuliinisiin käyttäytymispiirteisiin, kuten lisääntyneeseen riskinsietokykyyn, aggressiivisuuteen ja sensaatiohakuisuuteen.

Ahmedin väitöskirjassa tutkitaan yhteyttä kasvonpiirteiden maskuliinisuuden ja yksilöiden riskinottohalua heijastavien ominaisuuksien välillä ja selvitetään, liittyykö toimitusjohtajan maskuliinisuus pankkien riskinottoon käyttämällä aineistona dataa suurista pörssilistatuista yhdysvaltalaisista pankeista.

Maskuliinisten pankinjohtajien pankkien osaketuotot heiluvat voimakkaammin 

Ahmed käyttää väitöskirjassaan kasvojen leveyden ja korkeuden suhdetta kasvojen maskuliinisuuden mittarina. Empiiristen havaintojen mukaan niiden pankkien johtajien, joilla on maskuliinisemmat kasvonpiirteet – eli leveämmät poskipäät verrattuna ylähuulen ja kulmakarvojen väliseen korkeuteen, johtamat pankit ovat osaketuotoiltaan muita volatiilisempia eli heiluvampia. Tarkempi analyysi osoittaa, että näillä pankeilla on myös suurempi pankkikohtainen riski.

Onko toimitusjohtajien päätösten ja sijoittajien mielikuvien välillä kuilu?

Vaikka maskuliinisten johtajien pankkien osaketuottojen heilahtelu on suurempaa, pankkien vakavaraisuuteen liittyvä riskisyys ei välttämättä ole muita suurempi.

Shaker Ahmedin mukaan nämä havainnot voidaan tulkita siten, että osakemarkkinoiden toimijat pitävät maskuliiniset kasvonpiirteet omaavien pankinjohtajien johtamia pankkeja riskialttiimpina, vaikka näihin pankkeihin ei välttämättä liity muita suurempaa maksukyvyttömyysriskiä.  Sijoittajien johtopäätösten ja käsitysten sekä maskuliinisten pankinjohtajien todellisten toimien ja päätösten välillä voi ollakin epäsuhta liittyen pankin riskipitoisuuteen.

Pankinjohtajien kasvonpiirteiden on myös havaittu vaikuttavan palkitsemiseen. Ahmedin väitöskirjassa esitetyt tulokset osoittavat, että komeat yhdysvaltalaispankkien toimitusjohtajat ansaitsevat keskimäärin miljoona dollaria enemmän vuodessa kuin vähemmän hyvännäköiset kollegansa.

Väitöstilaisuus

KTM Shaker Ahmedin väitöstutkimus ”Essays on Executive Characteristics, Risk-taking, and Compensation in the Banking Industry” tarkastetaan perjantaina 24.11.2023 klo 12 Vaasan yliopiston Nissi-auditoriossa.

Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta: https://uwasa.zoom.us/j/68679010519?pwd=NHByS0hKZnR5ZTNXZ2RwSFR4WEZmZz09, salasana: 185786

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii emeritusprofessori Michael Bowe (University of Manchester) ja kustoksena professori Sami Vähämaa.

Väitöskirja

Ahmed, Shaker (2023) Essays on Executive Characteristics, Risk-taking, and Compensation in the Banking IndustryActa Wasaensia 520. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.

Julkaisun pdf

Lisätiedot

Shaker Ahmed, sähköposti: shaker.ahmed (@) uwasa.fi.

Shaker Ahmed on syntynyt Netrokonassa, Bangladeshissa. Suoritettuaan kandidaatin tutkinnon Bangladeshissa hän muutti Suomeen ja valmistui kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta. Ahmed aloittaa rahoituksen lehtorina Surreyn yliopistossa Iso-Britanniassa tammikuussa 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Shaker Ahmed Vaasan yliopiston kampuksella Puuvillakujalla
Shaker Ahmed väittelee Vaasan yliopistossa perjantaina 24. marraskuuta 2023. Kuva: Riikka Kalmi / Vaasan yliopisto
Lataa
Shaker Ahmed ja Sami Vähämaa väitöskirjan naulaustilaisuudessa yliopiston kampuksella Tritonia-tiedekirjastossa. Kuva: Riikka Kalmi / Vaasan yliopisto
Shaker Ahmed naulasi väitöskirjan Vaasan yliopiston väitöskirjatauluun. Vieressä väitöskirjan ohjaaja, professori Sami Vähämaa Vaasan yliopistosta.
Lataa
Shaker Ahmed Vaasan yliopiston kampuksella Puuvillakujalla.
Shaker Ahmed väittelee Vaasan yliopistossa 24.11.2023. Kuva: Riikka Kalmi / Vaasan yliopisto
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Digitaalinen verkkoalusta tuo biokaasutoimijat yhteen Pohjanmaan maakunnissa14.2.2024 12:20:26 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi tutkimushanke DigiBiogasHubs aikoo tuoda pohjalaismaakuntien biokaasutoimijat yhteistyöhön uuden digitaalisen verkkoalustan avulla. Kehitettävän alustan avulla edistetään eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä, vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

Vaasan yliopisto ja Wärtsilä Finland sopivat laajasta strategisesta koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä26.1.2024 15:08:40 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston 56. vuosijuhlaa vietetään perjantaina 26.1. teemalla ”Energy for the Future”. Teemalla korostetaan yliopiston uuden, tänään julkaistun strategian tärkeintä ydintä – yliopiston tavoitetta olla vahva yliopisto, joka tutkimuksellaan ja opetuksellaan on keskiössä ratkaisemassa energiamurroksen toteutumista ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä. Tämän globaalin ongelman ratkaisuun tarvitaan kaikkia Vaasan yliopiston tutkimus- ja osaamisalueita eli kestävää liiketaloutta, tekniikkaa ja yhteiskuntatieteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye