Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene  ry

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Jaa

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia opiskelijoita edustava Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK haluavat nostaa esille opiskelijoiden hyvinvoinnin. Mielenterveyden kysymykset on nähtävä keskeisenä korkeakoulutuksen toimintaympäristöön vaikuttava tekijä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on taas nostamassa tutkintotavoitteita, vaikka ammattikorkeakoulujen rahoitus leikkaantuu rajusti tällä hallituskaudella. 

Joulukuussa 2021 julkaistun korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista. Ammattikorkeakouluopiskelijoista noin 55 prosenttia kuvasi olevansa jollain tavalla psyykkisesti kuormittunut, yli 10 prosenttia kertoi todetusta masennuksesta ja liki 13 prosenttia todetusta ahdistushäiriöstä. Opiskelijoilla psyykkisiä oireita ja kuormittuneisuutta näkyi suhteessa enemmän kuin koko aikuisväestössä. Naisopiskelijoilla oli sekä todettu masennus että ahdistuneisuushäiriö miehiä yleisempää.

Myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS uutisoi tämän vuoden toukokuussa, että opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden kysyntä on kolminkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Koronapandemia on jättänyt pysyvän kasvun mielenterveyspalveluiden kysyntään. Uusien aloittavien opiskelijoiden määrän kasvaessa myös yhä useammalla opiskelijalla on haasteita opintojen suorittamisessa.

- Opiskelijoille on tärkeää, että ohjausta, palveluja ja tukea on monipuolisesti saatavilla aina sekä korkeakouluissa kuin terveydenhuollon palveluissakin. Korkeakoulun tarjoamat matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä, jotta opiskelijalle on tukea ja apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa silloin, kun avun tarve yllättää, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Joonas Soukkio.

THL suositteli KOTT 2021 -tutkimuksen yhteydessä, että korkeakoulut kiinnittäisivät huomiota opetushenkilöstön ja opiskelijoiden välisiin kontakteihin. THL:n mukaan kasvokkaiset kohtaamiset ovat erityisen tärkeitä opiskelijoille, joiden kuormittuneisuus johtuu etäopetuksen aiheuttamista opiskeluvaikeuksista.

- Ammattikorkeakouluille opiskelijoiden hyvinvointi sekä opinnoissa jaksaminen ja pärjääminen ovat keskeinen kysymys. Koronapandemian aikana ammattikorkeakoulut lisäsivät opintopsykologien, kuraattorien ja erityisopettajien määrää, jotta opiskelijoiden tarpeisiin kyettiin vastaamaan. Tätä toimintaa pyritään edelleen kehittämään eteenpäin. Digitalisaatio avaa mahdollisuuksia, mutta toista ihmistä oppimisessa, asiantuntijaksi kasvussa ja henkisen tuessa ei korvaa usein mikään, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.

Ammattikorkeakouluille kyky tarjota riittävästi tukea ja ohjausta opintojen aikana edellyttää henkilöresursseja. Korkeakoulujen resurssit ovat polkeneet paikallaan viimeiset vuodet samalla kun vuosittain aloittavien opiskelijamäärä on kasvanut viidessä vuodessa 35 prosenttia yli 50 000 aloittavaan opiskelijaan. Aloituspaikkojen määrää on kansallisesti tavoitteena kasvattaa myös tulevaisuudessa, vaikka perusrahoituksen taso on laskemassa. Ammattikorkeakoulututkinnon hinta on laskenut lähes puolella kymmenen vuoden aikana. Tämä näkyy opiskelijoiden arjessa.

Tällä viikolla vietetään kansallista mielenterveysviikkoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Ammattikorkeakoulut tarvitaan mukaan kehittämään tohtorikoulutusta ja tutkijoiden urapolkuja3.5.2024 09:21:20 EEST | Tiedote

Suomi tarvitsee kansalliseen TKI-tavoitteeseen päästäkseen aivan uudenlaisia toimintatapoja, koska vanhat rakenteet harvoin synnyttävät radikaalisti uutta. Nyt tarvitaan ennen kaikkea laajasti yhteiskuntaan lisää tuottavuutta ja talouskasvun siemeniä. Suomi tarvitsee ammattikorkeakouluja työelämäläheisten soveltavan tutkimus- ja kehittämistoiminnan periaatteille rakentuvien tohtorikoulutusmallien ja tutkijoiden urapolkujen rakentamiseen. Tohtorikoulutusohjelmia rakennetaan ammattikorkeakouluihin jo nyt eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta16.4.2024 17:04:31 EEST | Tiedote

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia hallitusohjelmassa jo tehtyjen leikkausten lisäksi. Suomen tavoitteet nostaa voimakkaasti nuorten aikuisten koulutustasoa sekä TKI-rahoituksen kasvattaminen 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta edellyttävät, että korkeakoulujen perusrahoituksen taso turvataan nykyistä paremmin. Uusi TKI-rahoitus tulee kohdentaa sellaiseen rahoitukseen, jotka edellyttävät yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä.

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle - Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu19.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta ammattikorkeakoulut voivat kehittää koulutustaan, lisätä opiskelijaliikkuvuutta ja vahvistaa kyvykkyyksiään EU:n tutkimusrahoituksen saannon kasvattamiseksi. Tulevat eurovaalit ovat ammattikorkeakoulujen tulevaisuudelle siksi elintärkeät. Arene johtaa myös seuraavat kaksi vuotta eurooppalaista kattojärjestöään UAS4EUROPE-verkostoa.

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista11.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta. Sen perustana tulisi olla tasavertaiset ammattikorkeakoulut ja yliopistot, niiden omat roolit ja lakisääteiset tehtävät. Vahvasti profiloitunut ja itsenäisiin korkeakouluihin nojaava korkeakoulujärjestelmä on koko Suomen etu ja hallituksen koulutus- ja TKI-tavoitteiden toteutumisen edellytys. Nyt tarvitaan kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista, jotta turvaamme Suomen kilpailukyvyn osana eurooppalaista korkeakoulutusaluetta. Muutoin alueelliset ratkaisut saattavat heikentää ammattikorkeakoulujen toimintaedellytyksiä merkittävästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye